Slik lager du den klassiske kaffedrinken White Russian!

Det enkle er ofte det beste!

Fløte helles oppi kaffecocktailen white russian White Russian er en klassiker av en grunn. Foto: Colourbox.com

White Russian har lenge vært en favoritt – ikke minst på grunn av filmen The Big Lebowski som kom i 1998. Drinken har en ren smaksprofil og en fløyelsmyk tekstur, og er i tillegg enkel å lage – alt man behøver, er kaffelikør, vodka og kremfløte.

Det er usikkert akkurat når white Russian dukket opp for første gang, men sannsynligvis var det på 50- eller 60-tallet en gang. Noen mener at den dukket opp som et resultat av at noen tilsatte en skvett kremfløte i en black Russian – som jo lages med kaffelikør og vodka – mens andre mener at white Russian er den opprinnelige av de to drinkene.

En liten fun fact er at verken white eller black Russian har tilknytning til Russland. Navnet Russian gjenspeiler rett og slett bare at drinken inneholder vodka. White og black er derimot mer selvforklarende; kremfløten er hvit, og kaffelikøren er svart. Enkelt og greit.

En white russian-cocktail står på en bardisk ved siden av en mugge med melk

White Russian skal serveres lagdelt, men bør blandes før den drikkes. Foto: Colourbox.com

Ulike varianter

Som med alle populære drinker, finnes det flere måter å lage white Russian på. For eksempel er det mulig å riste eller piske kremfløten litt, slik at man får en tykkere drink. Det er også mulig å varme opp drinken i en liten kjele, så man har noe varmt å kose seg med på kalde dager. Og motsatt – man kan bytte ut kremfløten med vaniljeiskrem på varme sommerdager, slik at man får en frossen variant av drinken.

Andre varianter er blind Russian, hvor man erstatter fløten med irsk fløtelikør, slik som for eksempel Baileys; mudslide, som har både fløte og fløtelikør; Anna Kournikova eller skinny white Russian, som lages med skummetmelk i stedet for fløte; Russian cherry orchard, hvor man også tilsetter Grand Marnier; white Cuban, som lages med rom i stedet for vodka; dirty Russian, hvor fløten erstattes med sjokolademelk; Colorado bulldog, hvor man tilsetter en liten skvett Cola; white Canadian, hvor man bruker geitemelk i stedet for kumelk; og white Mexican, hvor fløten er erstattet med horchata.

Oppskrift på white Russian

Her får du en standard oppskrift. Du kan selv velge hvilken kaffelikør og vodka som skal brukes. Du kan også velge om du ønsker å bruke fløte eller melk. Ønsker du å gjøre drinken vegansk, kan du gå for et plantebasert alternativ.

Ingredienser

  • 4 cl vodka
  • 2 cl kaffelikør
  • 3 cl fløte

Fremgangsmåte

  1. Fyll et tumblerglass med isbiter.
  2. Hell oppi kaffelikør og vodka. Rør med en skje.
  3. Pisk/rist eventuelt fløten lett, før du heller den forsiktig oppi glasset. Fløten skal legge seg oppå alkoholen.
  4. Server drinken lagdelt, men rør den sammen før du drikker den. Nyt!

Kilde: wikipedia.org

Relaterte artikler