Kahlúa-iskrem med dulce de leche og kaffebønner

Iskrem med deilig og mild smak av kaffe, sjokolade og karamell.

En beholder med Kahlúa-iskrem står på et bord. Kahlúa-iskrem kommer til å bli svært populært blant gjester! Foto: Colourbox.com

Denne oppskriften gir en Kahlúa-iskrem med blanding av deilig karamell og mild kaffe, og er dermed alt vi måtte ønske oss!

Dersom du virkelig skal imponere gjester, eller har lyst til å kose deg litt ekstra i helgen, kan vi anbefale å lage Kahlúa-iskrem. Den har deilig smak av kaffe og karamell, med crunchy biter av sjokoladetrukkede kaffebønner.

Oppskrift på Kahlúa-iskrem

Dulce de leche er en type karamellisert melk. Den kan enten kjøpes på boks på butikken, eller så kan man lage det selv ved å koke søtet, kondensert melk på lav varme i 2–3 timer.

Du kan selv velge hvor mye Kahlúa du ønsker i iskremen. Dersom du bruker 60 cl vil iskremen få en sterk, men deilig, smak av Kahlúa. I tillegg vil alkoholen gjøre at iskremen får en litt mykere konsistens. Dersom du ønsker å lage en alkoholfri variant, kan du bytte ut Kahlúa med avkjølt espresso eller sterk kaffe.

Denne oppskriften gir omtrent 1,5 liter ferdig iskrem.

Ingredienser

 • 6 dl helmelk
 • 1,5 ss maisenna
 • 60 gram naturell kremost, romtemperert
 • En knivsodd salt
 • 3,5 dl kremfløte
 • 1,8 dl sukker
 • 0,6 dl lys maissirup, evt. agavesirup
 • 30–60 cl Kahlúa*
 • 1 dl sjokoladetrukkede kaffebønner, grovt hakket
 • 1,2 dl dulce de leche

* Dersom du ønsker en litt annen variant, kan du prøve med Bailey’s med espresso. Da får du mer sjokoladesmak og en litt mildere kaffesmak.

En teskje løfter opp litt dulce de leche fra en bolle

Dulce de leche er deilig, karamellisert melk. Tilsett gjerne litt havsalt for ekstra god smak! Foto: Colourbox.com

Fremgangsmåte

 1. Pisk maisenna sammen med omtrent 2 ss helmelk i en liten bolle, slik at det blander seg godt.
 2. Pisk sammen kremost og salt i en annen bolle til du får en jevn blanding.
 3. Bland resten av melken, kremfløten, sukkeret og maissirupen i en stor kasserolle (minst 4 liter), og sett den på middels varme. Kok opp blandingen. Reduser varmen underveis dersom blandingen står i fare for å koke over – her gjelder det å passe på. La det koke i 4 minutter.
 4. Ta kjelen av varmen, og tilsett maisennablandingen. Kok deretter blandingen opp på middels høy varme, og la den koke i 1 minutt. Rør med en slikkepott underveis. Når blandingen har tyknet litt, tar du den av varmen igjen.
 5. Pisk den varme melkeblandingen gradvis inn i kremosten til det hele blir godt blandet. Dekk til bollen, og sett den i kjøleskapet til den er fullstendig avkjølt, helst over natten.
 6. Når iskremblandingen er fullstendig avkjølt, pisker du inn ønsket mengde Kahlúa (eventuelt kaffe) til det er godt blandet.
 7. Gjør klar iskremmaskinen og hell iskremblandingen oppi. La maskinen holde på til iskremen har omtrent samme konsistens som softis.*
 8. Finn frem en beholder som iskremen skal oppbevares i – for eksempel en isboks. Iskrem, kaffebønner og dulce de leche skal nå legges lagvis. Begynn og avslutt med kaffebønner og dulce de leche. Et godt tips er å bruke to teskjeer til å lage små hauger av den karamelliserte melken. Spray gjerne teskjeene med matspray slik at det ikke setter seg fast.
 9. Legg et bakepapirark på toppen av iskremen, og sett på lokket. Frys iskremen i minst 4 timer.

* Dersom du ikke har iskremmaskin, kan du gjøre dette steget manuelt. Putt da iskremblandingen i en beholder i fryseren, og ta den ut med et mellomrom på 30–45 minutter for å røre i den. Her gjelder det å røre kraftig, slik at blandingen får en slush-aktig konsistens uten klumper. Putt boksen tilbake i fryseren. Gjenta dette frem til iskremen får samme konsistens som softis. Resultatet blir like bra som med iskremmaskin, men det er noe mer tidkrevende.

Relaterte artikler