Coffee Sans Rival – en filippinsk kaffekake

Har du lyst til å imponere gjestene dine? Da bør du servere denne kaken!

En trelags-marengskake står på et kakestativ Hva med å bake kake i helgen? Foto: Colourbox.com

Coffee Sans Rival er en filippinsk bløtkake. Den skiller seg imidlertid ut fra bløtkaker slik vi kjenner dem.

Coffee Sans Rival er en lagkake som består av marengs og kaffesmørkrem med Kahlùa. Inspirasjonen er hentet fra den franske kaken dacquoise, men den skiller seg ut ved å ha cashewnøtter i stedet for mandler og hasselnøtter.

Oppskrift på Coffee Sans Rival

Denne kaken består av tre lag med marengsbunn og kaffesmørkrem. Kaken får en deilig tekstur med knasende marengs. For at marengsen ikke skal bli myk og seig av smørkremen, er det viktig å oppbevare kaken i fryseren frem til servering.

Én kake gir omtrent 8 porsjoner.

Ingredienser – marengs

  • 6 store eggehviter, romtemperert
  • 150 gram sukker
  • 210 gram cashewnøtter, finhakket
  • 1 ts vanilje- eller kaffeekstrakt*

* Dersom du ønsker kaffesmak i marengsen, bruker du kaffeekstrakt – eventuelt sterk kaffe. Dersom du ønsker en kake med mildere kaffesmak, bruker du vaniljeekstrakt.

Ingredienser – kaffesmørkrem

  • 200 gram sukker
  • 0,8 dl vann
  • 6 eggeplommer
  • 225 gram smør, romtemperert
  • 2 ss pulverkaffe
  • 2 ss Kahlùa
  • 150–200 gram cashewnøtter, finhakket
  • Kaffebønner til pynt
Nærbilde av en trelags-marengskake

Coffee Sans Rival smaker utrolig godt! Foto: Colourbox.com

Fremgangsmåte – marengs

  1. Sett ovnen på 150ºC.
  2. Gjør klar 3 stekebrett med bakepapir. Smør bakepapiret med fett, og dryss over et tynt lag med mel for å forhindre at marengsen setter seg fast.
  3. Stivpisk eggehvitene i en stor bolle. Når eggehvitene danner små topper, kan du tilsette sukkeret.
  4. Tilsett sukkeret litt etter litt mens du fortsetter å piske. Når du kan snu bollen på hodet uten at eggehvitene renner ut, er marengsen ferdigpisket.
  5. Vend forsiktig inn cashewnøttene, og deretter kaffe-/vaniljeekstrakt.
  6. Fordel marengsen på bakepapiret ved hjelp av en slikkepott. Prøv å få marengsbunnene så like som mulig i både tykkelse og størrelse.
  7. Stek marengsbunnene (én av gangen) i 20–25 minutter, til de er blitt gylne. Mens marengsene fortsatt er varme, flytter du dem forsiktig av stekebrettet og over på en kald overflate. La dem avkjøles fullstendig.

Fremgangsmåte – kaffesmørkrem

  1. Varm opp sukker og vann i en kjele til blandingen får en siruplignende konsistens.
  2. Pisk eggeplommene i en middels stor bolle til de får en tykk konsistens.
  3. Hell sukkerblandingen svært forsiktig over i eggeplommene mens du pisker kontinuerlig. Sett blandingen til avkjøling.
  4. Pisk smøret hvitt, og tilsett den avkjølte eggeplommeblandingen. Rør til det er godt blandet.
  5. Bland pulverkaffen med 1–2 ss kokende vann, og la det avkjøles noe før du blander det inn i smørkremen. Tilsett samtidig 2 ss Kahlùa. Rør til du har fått en jevn blanding.

Fremgangsmåte – montering

  1. Nå kommer du til selve monteringen av kaken. Begynn med å skjære til marengsbunnene slik at de blir like store og får rette kanter. Kaken skal få 3 lag.
  2. Smør én marengsbunn med litt mindre enn 1/3 av kaffesmørkremen. Dryss over litt mindre enn 1/3 av cashewnøttene.
  3. Gjenta prosessen til du har brukt opp alle lagene.
  4. Dekk kaken med resten av kaffesmørkremen, og strø over resten av cashewnøttene. Pynt kaken med hele kaffebønner.
  5. Dekk til kaken og sett den i fryseren frem til servering.
  6. Server gjerne med en kopp nytraktet kaffe!

Tips!

Dersom du ønsker at marengsen skal bli seig, kan du tilsette litt maizena i eggehvitene. Eventuelt kan du oppbevare kaken i kjøleskapet i stedet for fryseren.

Opplever du at marengsen kollapser? Da kan du tilsette litt eddik eller sitronsaft i eggehvitene. Eventuelt kan du skru av ovnen, og la marengsen avkjøles i komfyren. Da unngår du at marengsen sprekker opp.

Relaterte artikler