Luftig kaffemoussekake

Denne kaken er en lettspiselig liten godsak med masse smak.

En delvis oppskåret kaffemoussekake. Salte peanøtter er strødd over glasuren. Foto: Ida Gran-Jansen

Kaffe og sjokolade er en perfekt kombinasjon – ikke minst i denne oppskriften på kaffemoussekake fra Ida Gran-Jansen.

Dette er en kaffemoussekake hvor det er brukt kaffe i både moussen og i glasuren. En mørkbrent kaffetype gjør at kaffesmaken kommer tydelig, men subtilt frem. Gran-Jansen har brukt Evergood Dark Roast.

Oppskrift på kaffemoussekake

Ingredienser – kakebunn

  • 2 stk egg
  • 100 g romtemperert smør
  • 50 g sukker
  • 75 g smeltet mørk sjokolade
  • 2 ss hvetemel

Ingredienser – kaffemousse

  • 30 g kaffe, gjerne mørkrent (0,5 dl av denne skal brukes i glasuren)
  • 2 dl kokende vann
  • 150 g melkesjokolade
  • 75 g mørk kokesjokolade
  • 3 stk gelatinplater
  • 0,75 kaffe (den du har laget)
  • 0,75 dl melk
  • ½ ss sukker
  • 1 klype salt
  • 3 dl kremfløte

Ingredienser – sjokoladeglasur

  • 0,5 dl kremfløte
  • 0,5 dl ferdiglaget kaffe
  • 75 g mørk kokesjokolade
  • 50 g hakkete salte peanøtter
Et kakestykke fra en kaffemoussekake.

Frister det ikke å la skjeen gli gjennom denne kaken? Foto: Ida Gran-Jansen

Fremgangsmåte – kakebunn

  1. Kle en 20 cm rund springform med bakepapir i bunn og langs sidene av formen. Sett formen til side.
  2. Forvarm ovnen til 180 grader.
  3. Smelt sjokoladen over vannbad, sett til side.
  4. Pisk sammen smør og sukker i 1 minutt før du pisker inn ett egg av gangen. 
  5. Rør inn smeltet sjokolade og hvetemel. 
  6. Hell røren i formen og stek kaken i 25 minutter.

Fremgangsmåte – kaffemousse

  1. Lag kaffe av 30 g kaffe og 2 dl vann. Du skal bruke 0,75 dl av denne kaffen i moussen og 0,5 dl i glasuren.
  2. Finhakk sjokoladen og sett til side.
  3. Bløtlegg gelatinen i en stor skål med 1 liter kaldt vann. Gelatinen skal ligge i vannet i 10 minutter. 
  4. Varm opp kaffe (den du laget i sted), melk og sukker til kokepunktet i en kjele.
  5. Trekk kjelen av platen, klem vannet ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme melken.
  6. Rør så inn den hakkede sjokoladen og flaksalt. Rør til sjokoladen har smeltet og du har en jevn blanding.
  7. Sett til side for å avkjøle til lunken.
  8. Pisk kremfløten til en myk krem.
  9. Bland sammen sjokladeblandingen og kremfløten. Du vil få en ganske rennende mousse.
  10. Hell moussen i kakeformen og sett formen i fryseren. La moussekaken stå i fryseren i 2–3 timer så moussen stivner, eller la den stå i kjøleskapet natten over.

Fremgangsmåte – sjokoladeglasur

  1. Hakk sjokoladen og ha den over i en skål. 
  2. Varm opp kremfløte og kaffe til kokepunktet.
  3. Hell den varme kaffefløten over sjokoladen og la stå i 2 minutter.
  4. Rør så i glasuren til den blir jevn, blank og fin.
  5. Avkjøl til romtemperatur.

Sist, men ikke minst …

  1. Ta kaken ut av fryseren eller kjøleskapet og fjern kakeformen.
  2. Sett kaken på et fat og hell glasuren over toppen.
  3. Strø over hakkete salte peanøtter. 
  4. Kaken oppbevares i kjøleskapet.

Nyt din kaffemoussekake, gjerne med en god kopp kaffe til!

Oppskriften er lånt fra Ida Gran-Jansen sin blogg.

Relaterte artikler