Luftig kaffemoussekake
Denne kaken er en lettspiselig liten godsak med masse smak.
Salte peanøtter er strødd over glasuren. Foto: Ida Gran-Jansen
Kaffe og sjokolade er en perfekt kombinasjon – ikke minst i denne oppskriften på kaffemoussekake fra Ida Gran-Jansen.
Dette er en kaffemoussekake hvor det er brukt kaffe i både moussen og i glasuren. En mørkbrent kaffetype gjør at kaffesmaken kommer tydelig, men subtilt frem. Gran-Jansen har brukt Evergood Dark Roast.
Oppskrift på kaffemoussekake
Ingredienser – kakebunn
- 2 stk egg
- 100 g romtemperert smør
- 50 g sukker
- 75 g smeltet mørk sjokolade
- 2 ss hvetemel
Ingredienser – kaffemousse
- 30 g kaffe, gjerne mørkrent (0,5 dl av denne skal brukes i glasuren)
- 2 dl kokende vann
- 150 g melkesjokolade
- 75 g mørk kokesjokolade
- 3 stk gelatinplater
- 0,75 kaffe (den du har laget)
- 0,75 dl melk
- ½ ss sukker
- 1 klype salt
- 3 dl kremfløte
Ingredienser – sjokoladeglasur
- 0,5 dl kremfløte
- 0,5 dl ferdiglaget kaffe
- 75 g mørk kokesjokolade
- 50 g hakkete salte peanøtter
Frister det ikke å la skjeen gli gjennom denne kaken? Foto: Ida Gran-Jansen
Fremgangsmåte – kakebunn
- Kle en 20 cm rund springform med bakepapir i bunn og langs sidene av formen. Sett formen til side.
- Forvarm ovnen til 180 grader.
- Smelt sjokoladen over vannbad, sett til side.
- Pisk sammen smør og sukker i 1 minutt før du pisker inn ett egg av gangen.
- Rør inn smeltet sjokolade og hvetemel.
- Hell røren i formen og stek kaken i 25 minutter.
Fremgangsmåte – kaffemousse
- Lag kaffe av 30 g kaffe og 2 dl vann. Du skal bruke 0,75 dl av denne kaffen i moussen og 0,5 dl i glasuren.
- Finhakk sjokoladen og sett til side.
- Bløtlegg gelatinen i en stor skål med 1 liter kaldt vann. Gelatinen skal ligge i vannet i 10 minutter.
- Varm opp kaffe (den du laget i sted), melk og sukker til kokepunktet i en kjele.
- Trekk kjelen av platen, klem vannet ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme melken.
- Rør så inn den hakkede sjokoladen og flaksalt. Rør til sjokoladen har smeltet og du har en jevn blanding.
- Sett til side for å avkjøle til lunken.
- Pisk kremfløten til en myk krem.
- Bland sammen sjokladeblandingen og kremfløten. Du vil få en ganske rennende mousse.
- Hell moussen i kakeformen og sett formen i fryseren. La moussekaken stå i fryseren i 2–3 timer så moussen stivner, eller la den stå i kjøleskapet natten over.
Fremgangsmåte – sjokoladeglasur
- Hakk sjokoladen og ha den over i en skål.
- Varm opp kremfløte og kaffe til kokepunktet.
- Hell den varme kaffefløten over sjokoladen og la stå i 2 minutter.
- Rør så i glasuren til den blir jevn, blank og fin.
- Avkjøl til romtemperatur.
Sist, men ikke minst …
- Ta kaken ut av fryseren eller kjøleskapet og fjern kakeformen.
- Sett kaken på et fat og hell glasuren over toppen.
- Strø over hakkete salte peanøtter.
- Kaken oppbevares i kjøleskapet.
Nyt din kaffemoussekake, gjerne med en god kopp kaffe til!
Oppskriften er lånt fra Ida Gran-Jansen sin blogg.