Vaniljekake med karamell- og kaffeglasur
Kombinasjonen av kaffe og karamell er utrolig god!
Nam! Denne kaken forsvinner raskt om du lar den blir stående fremme. Foto: Ida Gran-Jansen
Det er ikke rart at vaniljekake med karamell- og kaffeglasur er en av Ida Gran-Jansens absolutte favorittkaker. Prøv selv!
Et godt tips er å lage karamellen først, slik at den kan avkjøle seg mens du lager kakebunnen – som er en deilig og saftig vaniljekake. Glasuren kan du lage til slutt.
Passende kaffe
Hvilken kaffe du bruker når du lager kaker er av betydning. Det er for eksempel ikke alle kaffetyper som smaker så godt sammen med melk og fløte. Et generelt tips er å bruke en mellom- eller mørkbrent kaffetype, gjerne fra Sør-Amerika. I karamell- og kaffeglasuren i denne oppskriften har Ida Gran-Jansen brukt Farmers Coffee; en colombiansk kaffe med god fylde og fin syrlighet. Ida bruker en presskanne, men du kan også bruke annet bryggeutstyr.
Ingredienser – salt karamell
- 100 g sukker
- 4 ss vann
- 50 g smør
- 1 dl kremfløte
- 0,5–1 ts flaksalt
Ingredienser – vaniljekake
- 3 stk egg
- 300 g sukker
- 150 g smør
- 1 dl melk
- 0,5 dl naturell yoghurt
- 215 g hvetemel
- 2 ts bakepulver
- 2 ts vaniljesukker
- 1 klype salt
Ingredienser – karamell- og kaffeglasur
- 30 g malt kaffe (du trenger 3 ss ferdig kaffe)
- 2 dl kokende vann
- 1 porsjon salt karamell
- 250 g melis
Fremgangsmåte for vaniljekake med karamell- og kaffeglasur
- Start med å lage karamellen (du skal bruke den i glasuren). Varm opp kremfløten i en kjele og sett til side.
- Rør sammen sukker og vann i en liten stålkjele. Kok opp uten å røre, og la sukkeret koke på høy varme til det er godt gyllent før du trekker kjelen av platen og rører inn smøret.
- Hell sakte inn kremfløten, litt av gangen.
- Sett kjelen tilbake på varmen og la karamellen småkoke i 3 minutter. Smak til med salt – dette skal være en salt karamell. Sett til side for å avkjøle mens du lager kaken.
- Forvarm ovnen til 175ºC. Kle en liten langpanne, 20×30 cm, med bakepapir og sett til side.
- Pisk egg og sukker til en lys og tykk eggedosis.
- Smelt smør og rør inn melk og naturell yoghurt.
- Bland sammen de tørre ingrediensene. Hell de tørre ingrediensene i eggedosisen sammen med smør og melkeblandingen. Pisk alt kjapt sammen til du får en klumpefri røre.
- Hell røren i formen og stek i ca. 30–35 minutter. Avkjøl kaken.
- For å lage glasuren kan du dosere 30 g kaffe i f.eks. en presskanne, og helle over kokende vann. La stå i 5 minutter før du presser silen ned. Hell 3 ss av kaffen over i karamellen og rør inn melis. Rør alt sammen til du har en helt jevn glasur.
- Smør glasuren utover den avkjølte kaken.
Oppskriften er lånt fra Ida Gran-Jansen sin blogg.