Espressokake med kaffesmørkrem

Lager du denne kaken, kan du trygt invitere gjester på kaffe og kake.

En espressokake står på et bord ved siden av en kopp med kaffe Kan vi frist med en deilig og saftig espressokake? Foto: Colourbox.com

Med kraftig smak av kaffe i både kakerøren og smørkremen vil selv den største kaffefanatiker bli tilfredsstilt.

Denne espressokaken er svært mektig, og oppskriften holder derfor til 10 porsjoner. Den kan fint fryses, men dette bør da gjøres straks kaken er avkjølt, og helst uten smørkremen.

Oppskrift på espressokake

Kaken lages i en brødform på 23 cm.

Ingredienser – espressokake

  • 225 gram usaltet smør
  • 2 dl espresso *
  • 150 gram brunt sukker
  • 225 gram sirup
  • 2 store egg
  • 240 gram siktet hvetemel
  • 100 gram fullkornshvetemel
  • En klype salt (sløyf hvis du bruker saltet smør)
  • 1 ts natron
  • 75 gram valnøtter, hakket

* Dersom du ikke har espresso, kan du bruke sterk kaffe i stedet for. Bruk gjerne en kraftig kaffe, slik som for eksempel Evergood Dark Roast.

Ingredienser – kaffesmørkrem

  • 2 ss pulverkaffe, helst espresso
  • 100 gram usaltet smør
  • 200 gram melis
  • 2 ss valnøtter, hakket og ristet
Nærbilde av en muffins med smørkremglasur

Kaffesmørkremen passer også godt på for eksempel sjokolademuffins. Foto: Colourbox.com

Fremgangsmåte – espressokake

  1. Forvarm ovnen til 150ºC, og legg bakepapir i brødformen.
  2. Varm kaffe, sukker og sirup i en kjele på svak varme. Varm opp blandingen til sukkeret har løst seg opp, men uten at det koker. Rør jevnlig for å unngå at det brenner seg. Hell blandingen i en mugge, og la det kjøle seg ned.
  3. Pisk inn eggene når blandingen er avkjølt.
  4. Sikt sammen mel, natron og salt i en bolle. Dersom det ligger igjen kornrester fra fullkornsmelet i silen, skal disse også tilsettes. Tilsett deretter grovhakkede valnøtter.
  5. Lag en grop i melblandingen, og hell kaffeblandingen forsiktig oppi mens du rører. Rør sammen blandingen til en jevn kakerøre.
  6. Hell kakerøren i brødformen, og stek midt i ovnen i 1 time og 15 minutter.
  7. La espressokaken avkjøle seg i 10 minutter før du tar den ut av formen. Avkjøl den fullstendig på en rist.

Fremgangsmåte – kaffesmørkrem

  1. Løs opp pulverkaffen i 2 ss kokende vann. La det avkjøle seg.
  2. Smelt smør i en liten kjele, og øk varmen slik at det begynner å koke. La smøret småkoke til det brunes. Ta kjelen av varmen og la smøret avkjøle seg.
  3. Pisk smøret sammen med melisen i en bolle. Tilsett deretter kaffen gradvis mens du fortsetter å piske.
  4. Dekk bollen med plastfolie, og sett i kjøleskapet til det har blitt stivere.
  5. Smør glasuren over kaken, og strø over lett ristede, grovhakkede valnøtter.

Server gjerne kaken med nytraktet Evergood kaffe!

Relaterte artikler