Fyldig kaffeostekake med sjokoladeglasur
Denne ostekaken nærmest smelter på tungen!
Hva er vel bedre en kaffe og sjokolade kombinert i en kake? Foto: Nadin Martinuzzi
Ostekaker er overraskende enkelt å lage, men er likevel alltid noe som imponerer gjester.
Dersom du disker opp med vår fyldige kaffeostekake med sjokoladeglasur, kommer den til å bli kveldens høydepunkt.
Oppskrift på kaffeostekake
Noe av det fine med ostekaker er at man kan smaksette ostefyllet med mer eller mindre hva som helst – for eksempel jordbær, bringebær, pasjonsfrukt, appelsin, sitron eller vanilje. Vår kaffeostekake kombinerer to favoritter: kaffe og sjokolade.
Bruk gjerne en kaffe med smak av sjokolade, slik som Blå Java fra Coffee of the World-serien.
Ingredienser – kakebunn
- 2 pakker oreokjeks
- 100 g smeltet smør
- 0,5 dl kaffe
Ingredienser – ostefyll
- 200 g mørk sjokolade – 70 % kakao
- 800 g romtemperert naturell kremost
- 1 ts vaniljesukker
- 150 g sukker
- 2 ts kakao
- 1 egg
Ingredienser – sjokoladeglasur
Denne kaffeostekaken kommer til å bli en sikker vinner. Foto: Nadin Martinuzzi
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på 175ºC, over- og undervarme. Dekk en rund springform (24 cm diameter) med bakepapir. Smør kantene.
- Lag bunnen ved å smelte smør i en kjele, og tilsette nytraktet kaffe. Knus oreokjeksene godt, enten med stavmikser eller i en pose for hånd. Hell oreokjeksene over i kjelen med smørblandingen og bland det godt sammen. Hell blandingen over i springformen, og press den utover med en slikkepott.
- Stek bunnen på nederste rille i stekeovnen i 10 minutter. Ta bunnen ut av ovnen, og senk temperaturen til 150ºC.
- Lag fyllet ved å smelte sjokolade i vannbad. Pisk sammen kremost, vaniljesukker, sukker og kakao. Rør inn egget. Tilsett deretter i den smeltede sjokoladen. Ikke pisk for mye i ostefyllet – da vil det kunne bli mye luft i blandingen, og ostekaken vil da blåse seg opp under steking og synke sammen igjen når den avkjøles.
- Hell osteblandingen over kjeksbunnen, og sett kaken tilbake i ovnen. Stek ostekaken i 35–40 minutter. Kaken skal være nesten stiv i midten, men ikke helt – den stivner mer når den er avkjølt.
- La kaken avkjøles, først litt på benken, før den settes i kjøleskapet.
- Lag sjokoladeglasur mens kaken står til avkjøling. Dette gjøres ved å koke opp kremfløte i en liten kjele. Når fløten koker, tar du kjelen av varmen og tilsetter kaffe og grovhakket sjokolade. La sjokoladen smelte i den varme fløten. Rør sjokoladeglasuren jevn, og avkjøl til den får romtemperatur.
- Ta kaken ut av kjøleskapet, og hell sjokoladeglasuren over kaken.