Hvordan kombinere kaffe og sjokolade

Enkelte sjokolader og kaffetyper passer spesielt godt sammen.

En kopp kaffe står på et bord sammen med makroner og sjokoladebiter. Hvordan vet man egentlig hvilken kaffe og hvilken sjokolade som passer best sammen? Foto: Colourbox.com

Kaffe og sjokolade har en del smakslikheter. Både kaffe og sjokolade kan for eksempel ha fruktige noter eller intens, bitter smak. Når man kombinerer kaffe og sjokolade, bør enten kaffen gjøre sjokoladen bedre eller sjokoladen gjøre kaffen bedre.

For å få frem den beste smaken og aromaen fra både kaffen og sjokoladen, er tommelfingerregelen at du enten vil komplimentere smakene, eller velge smaker som står i kontrast med hverandre. For komplimenterende smaker bør man velge kaffe og sjokolade som har omtrent samme intensitet. For smaker som står i kontrast med hverandre, kan det være verdt å huske på at bitterhet kan balanseres ut med søte og salte smaker, mens syrlighet kan balanseres ut med krydder og sødme.

Espresso og ekstra mørk sjokolade

Dersom du tilbereder espresso med mørkbrent kaffe, passer dette ekstremt godt sammen med mørk sjokolade med 70 % kakao eller mer. Velg gjerne en kaffe med hint av sjokolade og nøtter, ettersom bitterheten i sjokoladen vil komplimentere disse smakene. Du vil også kunne merke at espressoen «etterligner» sjokoladesmaken. Eventuelt kan du velge en sjokolade som står i kontrast med espressoen – for eksempel hvit sjokolade, gjerne med innslag av bringebær eller jordbær.

Svart kaffe og mørk sjokolade

Til vanlig svart kaffe er det svært godt med mørk sjokolade, men ikke med fullt så mørk som 70 % kakao. Hva med for eksempel mørkere melkesjokolade? Velg gjerne en kaffe med hint av krydder (for eksempel kanel) og karamell, ettersom sjokoladen vil fremheve disse smakene.

Kaffe med melk og melkesjokolade

Dersom du drikker kaffe med melk – enten svart kaffe med melk, eller en melkebasert kaffedrikk som cappuccino eller latte – passer det utrolig godt med mild og søt melkesjokolade. Bruk gjerne en litt fruktig kaffe, da dette passer godt med den søte sjokoladen.

Prøv deg frem

Vi vet alle sammen at det er stor forskjell i smak. Mennesker opplever smak på ulike måter, og vi foretrekker ulike smakskombinasjoner. Mitt beste tips er derfor å prøve seg frem. Husk at kaffen bør være nytraktet, mens sjokoladen bør være romtemperatur for å få frem alle smakene. Ta en liten bit sjokolade og la den smelte i munnen, før du tar en slurk av kaffen. På denne måten vil du kunne kjenne hvordan kaffen og sjokoladen påvirker hverandre, og hvordan smaksbildet endrer seg.

Test gjerne ut ulike kaffetyper sammen med ulike sjokoladetyper, og se hvilken du liker best. Kanskje blir du overrasket over resultatet.

Kilder: coffeefriend.co.uk

Relaterte artikler