Hvordan kombinere mat og kaffe?

Vi har samlet noen tips til hvordan man kan kombinere kaffe og mat på en god måte.

En tallerken med croissanter står på et brett sammen med en mokkakanne og en kopp kaffe Kaffe og croissanter er en vanlig kombinasjon i mange land. Foto: Colourbox.com

Kaffe har lenge blitt kombinert med ulike matvarer verden over. Noen av de vanligste matvarene er nok frukt, bær, sjokolade, nøtter, karamell, brød, søt bakst, ost og kjøtt. Men hvordan går man egentlig frem når man skal kombinere mat og kaffe? Og hvilke kombinasjoner er vanlige ulike steder i verden?

Man har to muligheter når man skal kombinere mat og kaffe: Man kan enten gå for komplementerende smaker som forsterker hverandre, eller velge kontrasterende smaker som gir nye og spennende smakskombinasjoner. Uansett hvilken variant man går for, er det viktig å finne riktig balanse mellom kaffen og maten – de ulike smakene må ikke overdøve hverandre!

Hvordan kombinere mat og kaffe?

Det er spesielt tre faktorer man bør ta hensyn til når man skal kombinere kaffe og mat på en god måte: smaksprofil, tekstur/body og intensitet. Mens tekstur/body sier noe om hvordan kaffen/maten føles i munnen, handler intensiteten om hvor kraftig smaken er.

Dette innebærer blant annet at man bør ta hensyn til hvilken tilberedningsmetode man velger for kaffen. For eksempel bør en espresso kombineres med matvarer som er like kraftige og intense som espressoen, slik som en rik konfektbrownie. Lager man derimot håndbrygget kaffe tilsatt en skvett melk, passer det bedre med noe som er like mildt som kaffen, for eksempel melkesjokolade eller iskrem.

Tre browniebiter ligger på en fjøl ved siden av en kopp kaffe

Sammen med espresso passer det for eksempel svært godt med konfektbrownie. Foto: Colourbox.com

Hvilken kaffe bør man bruke?

Man bør også ta hensyn til hva slags kaffetype man velger, ettersom det er store smaksvariasjoner.

En av faktorene man bør ta hensyn til, er foredlingsmetode. Dette er hvordan kaffen blir behandlet etter innhøsting. Det er vanlig å skille mellom tørket og vasket metode; mens den tørre metoden gir en kaffe med mer sødme og en mer kompleks smaksprofil, gir den våte metoden en frisk og ren kaffe med mye syrlighet.

Dette betyr at tørket kaffe passer godt med ‘tunge’ smaker, for eksempel sjokolade og karamell. Vasket kaffe passer på sin side bedre med ‘lette’ smaker, for eksempel frukt eller søt bakst som kanelsnurrer og croissanter.

I tillegg bør man ta hensyn til brenningsgrad. Mens lysbrente kaffevarianter gjerne er milde, syrlige og friske, har mørkbrent kaffe mer sødme, bitterhet og intensitet. Matvarene bør derfor gjenspeile disse egenskapene.

Kaffe fra ulike verdensdeler har også ulike smaksprofiler. For eksempel er kaffe fra Mellom- og Sør-Amerika mild og velbalansert, kaffe fra Afrika og Midt-Østen er kompleks med mye innslag av frukt og blomster, og kaffe fra Asia er rik med en kraftig body. Dette er derfor faktorer man bør ta hensyn til når man skal kombinere ulike kaffetyper med ulike matvarer.

En kringle ligger på et brett ved siden av en kopp kaffe

Søt bakst smaker alltid godt sammen med kaffe! Foto: Colourbox.com

Kaffe, brød og ost

Selv om det fortsatt ikke er like vanlig å kombinere kaffe og mat på samme måte som man for eksempel kombinerer vin og mat, finnes det likevel mange tradisjoner verden rundt.

I mange søramerikanske land er det for eksempel vanlig å drikke kaffe med ulike varianter av ost og brød. De mest tradisjonelle rettene er buñuelo, en type fritert ost; pan de bono, som er en type ostebrød; almojábanos, et oste- og maisbrød; og pastel de guayaba, som er bakverk med guava. Også i Panama er det vanlig med ost og brød, eventuelt med tortilla. Vanlig prosedyre er å enten dyppe brødet i kaffen, eller putte osten oppi kaffen – ikke ulikt den samiske/kvenske tradisjonen vi finner i Skandinavia.

I mange andre land, i både Asia og Europa, er det derimot vanligere å kombinere kaffe med søte matvarer – gjerne bakverk og desserter.

Relaterte artikler