Har du smakt kaffe med ost?

«Kaffeost» er en tradisjonell samisk/kvensk ost.

To kaffekopper står på en fjøl sammen med en ost Kaffeost ble servert som et energirikt måltid. Foto: Colourbox.com

Kaffeosten blir delt i biter og puttet i kaffekoppen. Varm kaffe helles så over ostebitene. Kaffen drikkes først, og så spises osten. 

Kaffen gjør osten myk, men smelter den ikke. Kaffeost kalles også for kaffijuusto, leipäjuusto og juustoleipä.

Kaffeost ga et lite måltid

Kaffe har vært en svært viktig drikk for mennesker i uminnelige tider. Særlig i gamle dager, i de nordligste delene av Norge, Sverige, Finland og Russland, var det vanlig å lage et lite måltid ut av kaffen. Kaffeost ble servert som et energirikt måltid. Ikke helt ulikt trenddrikken smørkaffe, også kjent som fettkaffe, ketokaffe og bulletproof coffee. Kaffeosten var praktisk å ha med seg for eksempel under arbeid i skogen.

«Folk hadde mye tungt arbeid før i tia. Hvis det va tung jobb, så visste man at då blei det kaffeost. Kaffeosten va mektig. Fikk dem ost i kaffen, då kunne dem arbeide lenge igjen», sies det i boken «Syv sorter – historier fra kjøkkenbenken».

Osten kan alternativt bli servert ved siden av kaffen med multesyltetøy, som en variant av «kaffebrød», altså noe attåt kaffen. Den har en ganske nøytral smak, og i motsetning til ost generelt, har ikke kaffeosten en salt smak. Kaffen kan eventuelt tilsettes sukker.

En skål med kaffeost og multesyltetøy.

Kaffeosten kunne også serveres ved siden av kaffen, gjerne med multesyltetøy. Foto: Colourbox.com

Hvordan lages osten?

Kaffeost blir laget av melk fra enten ku, geit, rein eller sau. Man brukte det man hadde. Osten lages på samme måte som den indiske osten paneer.

Melk.no skriver at melken blir løpefelt, det vil si at melken blir tilsatt løpe slik at ostemassen skilles ut av melken. Blandingen blir varmet opp nesten til kokepunktet, før ostestoffet tas over i et osteklede slik at mysen får renne av. Deretter blir ostestoffet presset til en flat rund form med en tykkelse på ca. 2–3 cm. Osten stekes i ovnen ved 225ºC i 20–25 minutter før den avkjøles.

Tradisjonelt ble osten tørket. Du kan se en video på NRK Nett-TV om hvordan kaffeost blir laget blant kvener.

Det er mulig å få kjøpt ferdigprodusert kaffeost.

Relaterte artikler