Har du spist morgenkaffen?

Nå kan du få ren kaffe i spiselig form! Du kan smøre den på brødskiva eller spise den som en sjokoladeplate.

Sjokoladebiter og kaffebønner. Når vi tenker på sjokolade, så tenker vi på noe spiselig. Alt The Whole Coffee Company ønsker, er å gjøre det samme med kaffe. Uten å glemme kaffe som drikk, riktignok. Foto: Colourbox.com

En god kopp kaffe og en liten sjokoladebit kan fort gjøre en dag bedre enn den var. For en ekte kaffestøttespiller kan nevnte ritual gjøres enda bedre. For nå finnes nemlig kaffeplaten.

Ikke kaffeplate som i kokeplate eller en LP med samleverdi (for dem som har levd lenge og/eller er hipster). Nei, dette handler om ren, spiselig kaffe. Tenk deg en sjokoladeplate, der kakaobønner er byttet ut med kaffebønner.

Sjokolade var også noe vi drakk

Det er Miami-bedriften The Whole Coffee Company som har tatt kaffen inn i ukjent farvann.
– Husk at frem til 1800-tallet var sjokolade noe vi drakk, ikke spiste, sier David Burke til nettstedet Foodnavigator-USA.com. Burke er en ekte bransjeveteran, med fartstid fra Red Diamond Coffee and Tea (klassisk, amerikansk, familieeid kaffe- og te-bedrift fra 1906, red.anm.), i tillegg til konkurrenter som Coca-Cola og PepsiCo.

Burkes poeng er at når vi nå tenker sjokolade, så tenker vi på noe spiselig. Alt The Whole Coffee Company ønsker, er å gjøre det samme med kaffe. Uten å glemme kaffe som drikk, riktignok.

Spiselig kaffe i både fast og smørbar form

Ifølge patentsøknaden til de amerikanske kaffeinnovatørene bygges det nye produktet opp ved å ultra-finmale brente kaffebønner. Den malte kaffen kombineres deretter med litt kakaosmør. Kakaosmøret har den funksjonen at det omslutter kaffepartiklene. Slik bevares både smaksrikdom og aroma.

Gjennom en prosess med avkjøling og oppvarming dannes så en tykk «kaffepasta», som tåler oppbevaring i romtemperatur. «Kaffepastaen» kan nå videreforedles til både kaffeplater, kaffepastiller og smørbar kaffe!

Fra kakao til kaffe

Interessant nok er det sjokoladefabrikanten Tierra Nueva Fine Cocoa som er utgangspunktet for The Whole Coffee Company. I 2018 ble Tierra Nueva kjøpt av aktivt-eierskap-fondet ProspEquity. Ovennevnte David Burke ble hodejaktet inn som sjef, og fokuset ble dreiet fullt og helt til spiselig kaffe. Den nye «kaffematen» har fått merkenavnet Nudge.

Hvorfor spiselig kaffe?

… spør du kanskje. Vel, visste du at når du drikker kaffe, så får du kun med deg 20 prosent av smaksrikdommen som faktisk finnes i kaffebønner? Dette fordi det kun er 20 prosent av kaffesmaken som løser seg opp i vann. Resten av smaken forblir i bønnene.

Produktene til Nudge bruker derimot 100 prosent av kafferåvaren inn i det spiselige produktet, og får slik med seg både mer smak og mer vitaminer og mineraler (som gjerne blir stoppet av kaffefilteret, i drikkevarianten av kaffe …).

Relaterte artikler