Nå kan du få ren kaffe i spiselig form! Du kan smøre den på brødskiva eller spise den som en sjokoladeplate.
Når vi tenker på sjokolade, så tenker vi på noe spiselig. Alt The Whole Coffee Company ønsker, er å gjøre det samme med kaffe. Uten å glemme kaffe som drikk, riktignok. Foto: Colourbox.comIkke kaffeplate som i kokeplate eller en LP med samleverdi (for dem som har levd lenge og/eller er hipster). Nei, dette handler om ren, spiselig kaffe. Tenk deg en sjokoladeplate, der kakaobønner er byttet ut med kaffebønner.
Det er Miami-bedriften The Whole Coffee Company som har tatt kaffen inn i ukjent farvann.
– Husk at frem til 1800-tallet var sjokolade noe vi drakk, ikke spiste, sier David Burke til nettstedet Foodnavigator-USA.com. Burke er en ekte bransjeveteran, med fartstid fra Red Diamond Coffee and Tea (klassisk, amerikansk, familieeid kaffe- og te-bedrift fra 1906, red.anm.), i tillegg til konkurrenter som Coca-Cola og PepsiCo.
Burkes poeng er at når vi nå tenker sjokolade, så tenker vi på noe spiselig. Alt The Whole Coffee Company ønsker, er å gjøre det samme med kaffe. Uten å glemme kaffe som drikk, riktignok.
Ifølge patentsøknaden til de amerikanske kaffeinnovatørene bygges det nye produktet opp ved å ultra-finmale brente kaffebønner. Den malte kaffen kombineres deretter med litt kakaosmør. Kakaosmøret har den funksjonen at det omslutter kaffepartiklene. Slik bevares både smaksrikdom og aroma.
Gjennom en prosess med avkjøling og oppvarming dannes så en tykk «kaffepasta», som tåler oppbevaring i romtemperatur. «Kaffepastaen» kan nå videreforedles til både kaffeplater, kaffepastiller og smørbar kaffe!
Interessant nok er det sjokoladefabrikanten Tierra Nueva Fine Cocoa som er utgangspunktet for The Whole Coffee Company. I 2018 ble Tierra Nueva kjøpt av aktivt-eierskap-fondet ProspEquity. Ovennevnte David Burke ble hodejaktet inn som sjef, og fokuset ble dreiet fullt og helt til spiselig kaffe. Den nye «kaffematen» har fått merkenavnet Nudge.
… spør du kanskje. Vel, visste du at når du drikker kaffe, så får du kun med deg 20 prosent av smaksrikdommen som faktisk finnes i kaffebønner? Dette fordi det kun er 20 prosent av kaffesmaken som løser seg opp i vann. Resten av smaken forblir i bønnene.
Produktene til Nudge bruker derimot 100 prosent av kafferåvaren inn i det spiselige produktet, og får slik med seg både mer smak og mer vitaminer og mineraler (som gjerne blir stoppet av kaffefilteret, i drikkevarianten av kaffe …).
Vi kommer aldri til å gå lei av matvarer med kaffesmak!
Du har kanskje smakt vitaminbjørner, men hva med kaffebjørner – gummibjørner med både kaffesmak og koffein?
Enkelte sjokolader og kaffetyper passer spesielt godt sammen.
Dette er en sjokoladekake som alle elsker, både voksne og barn.