Lag Einspänner med brunost!

En sør-koreansk (!) vri på en østerriksk kaffe.

To kopper med Einspänner med brunost Foto: Synnøve Finden

Der Einspänner er en tradisjonell østerriksk kaffedrikk som lages med en enkel eller dobbel espresso som toppes med krem. Denne varianten av kaffen toppes også med revet brunost, noe som gir et karamellaktig preg til drikken!

‘Der Einspänner’ betyr bokstavelig talt ‘hestevognen’. Årsaken til at kaffedrikken har fått dette navnet, er fordi den ble laget spesielt for kusker som satt på hestevogner med én hest. Siden de bare trengte å bruke én hånd for å styre hesten, hadde de også én hånd ledig til å drikke kaffe. Kremen på toppen fungerte som et isolerende lag, slik at kusken skulle ha god tid til å drikke kaffen før den ble kald.

Oppskrift på Einspänner med brunost

Denne oppskriften har en norsk vri – nemlig at den er toppet med revet brunost. Men de som først lagde denne varianten, var imidlertid sør-koreanere. Sør-Korea er nemlig et mekka for brunost, og det finnes til og med egne brunostkaféer der. Og mens vi nordmenn har et ganske snevert bruksområde for brunosten, er sør-koreanere svært kreative. Slik som at de for eksempel bruker det til kaffen.

Dersom du ikke har tilgang til espresso, kan du bruke sterkt brygget kaffe. Bruk en mørkbrent og kraftig kaffetype, slik som for eksempel  Brazilian Pea Blend Espresso eller Kalossi Blend Espresso fra Coffee of the World.

Ingredienser

 • Enkel eller dobbel espresso
 • Sukker
 • 1 dl kremfløte
 • 1 ts melis
 • ½ ts vaniljesukker
 • Finrevet brunost

Fremgangsmåte

 1. Pisk krem av kremfløte, melis og vaniljesukker.
 2. Lag espresso, eventuelt sterkt brygget kaffe, og ha oppi et forvarmet glass.
 3. Tilsett ønsket mengde sukker, og rør slik at sukkeret løser seg opp.
 4. Legg kremen på toppen av kaffen som et slags «lokk».
 5. Riv over brunost med et fint rivjern.
 6. Nyt umiddelbart!

Relaterte artikler