9 unike kaffedrikker som tar deg jorda rundt – del 3

Hva med å ta en liten jordomseiling, rett fra kjøkkenet?

En espresso med krem på toppen er i et glass på et bord – den er en av våre unike kaffedrikker fra hele verden Der Einspänner kommer fra Østerrike, og består av espresso med krem. Foto: Colourbox.com

Det siste året har vært preget av mange restriksjoner, deriblant reiserestriksjoner. Nordmenn er reiseglade mennesker, men i år har vi måttet nøye med oss norgesferie. Og selv om Norge er et nydelig land å feriere i, føler nok mange på manglende internasjonal input – ikke minst når det kommer til å prøve tradisjonell mat og drikke fra ulike steder i verden.

Vi har derfor samlet 9 unike kaffedrikker som kan ta deg med på en liten jordomseiling – uten at du trenger å forlate kjøkkenet ditt.

Der Einspänner – Østerrike

Østerrike tar kaffe svært seriøst – spesielt i Wien. Faktisk tar de det så seriøst at kaffehuskulturen i Wien, das Wiener Kaffeehaus, ble oppført på UNESCO sin liste over immateriell kulturarv i 2011.

Der Einspänner består av en enkel eller dobbel espresso toppet med krem. Navnet kommer fra det tyske ordet for en hestevogn med kun én hest. På slike hestevogner trenger man nemlig ikke å bruke begge hender, noe som gjør at man har én hånd ledig til å drikke kaffe. Kremen gir et isolerende lag, slik at vognføreren har ekstra god tid til å drikke espressoen før den blir kald.

Ingredienser

 • Enkel eller dobbel shot med espresso
 • Sukker
 • 1 dl kremfløte
 • 1 ts melis
 • ½ ts vaniljesukker
 • Valgfri topping, for eksempel finhakket sjokolade eller kakaopulver

Fremgangsmåte

 1. Pisk krem av fløte, melis og vaniljesukker.
 2. Ha espressoen over i et glass, og tilsett ønsket mengde sukker. Kremen legges på toppen av espressoen.
 3. Tilsett ønsket topping.

Kopi joss – Indonesia

Kopi joss har blitt en berømt kaffedrikk verden over, og har blitt en stor turistattraksjon i Indonesia. Kaffen inneholder – hold deg fast – en kullbit. Visstnok ble drikken oppfunnet på 60-tallet i byen Yogyakara av en mann som hadde vondt i magen. Han lagde seg en kopp kaffe, og da han fikk øye på kullet han hadde brukt til å varme opp kaffen med, slo en tanke ham: Kullbiten kom til å gjøre kaffen bedre. Dermed puttet han kullbiten oppi kaffen, og vips! så var kopi joss oppfunnet. Kaffedrikken skal visstnok hjelpe mot både kvalme, oppblåsthet, halsbrann og diaré.

Ingredienser

 • Nok kaffe til én kopp (helst indonesisk kaffe)
 • 1–2 ts sukker
 • En kullbit

Fremgangsmåte

 1. Varm opp kullbiten på en grill. Den skal være ekstremt varm.
 2. Lag kaffe, og fyll opp en kopp 23 full med kaffe – det må være nok plass til å slippe kullbiten oppi.
 3. Tilsett sukkeret.
 4. Slipp kullbiten oppi kaffen – det kommer til å skumme godt.
 5. La kullbiten avkjøle seg litt før du fjerner den.
 6. Nyt kaffen.

Elliniko kafe – Hellas

Selv om elliniko kafe, også kjent som gresk kaffe, er kjent verden over, er drikken vanskelig å få tak i på kaféer og kaffebarer utenfor Hellas. Heldigvis er det enkelt å lage gresk kaffe hjemme. Måten man lager elliniko på minner om måten man lager tyrkisk kaffe på. Tradisjonelt skal man bruke en briki til å koke kaffen, men dersom du ikke har det, kan du bruke en liten kjele.

Denne oppskriften gir én liten kopp kaffe. Det er vanlig med 1:1-forhold mellom sukker og kaffe, men du kan også bruke litt mer kaffe eller litt mer sukker dersom du ønsker det. Her gjelder det å smake seg frem.

Ingredienser

 • 1 ts ekstremt finmalt gresk kaffe
 • 1 ts sukker
 • 0,5–1 dl vann

Fremgangsmåte

 1. Tilsett vann, sukker og kaffe i en briki eller liten kjele.
 2. Sett kjelen på lav til middels varme, og rør til kaffen og sukkeret er godt blandet. Stopp røringen når sukkeret har løst seg opp.
 3. Når kaffen begynner å skumme, og skummet legger seg på toppen, tar du kjelen bort fra varmen.
 4. Hell kaffen i en kopp* og nyt umiddelbart.

* Dersom du lager flere kopper med kaffe, er det viktig at hver kopp får skum. Dette sørger du for ved å ta en teskje, og legge én teskje skum i hver kopp du lager. Deretter heller du kaffen forsiktig over i hver kopp, slik at skummet ikke forsvinner.

Kilde: homegrounds.co

Relaterte artikler