Har du hørt om caffè marocchino?

Kaffedrikken har en artig historie om hvordan den fikk navnet sitt.

En tegning av en caffè marocchino er tegnet med kritt på en tavle. Caffè marocchino består av espresso, kakaopulver, melkeskum og mer kakaopulver. Den skal bestå av separate lag. Foto: Colourbox.com

Selv om ingrediensene som blir brukt i en italiensk caffè marocchino brukes i flere andre kaffedrikker, sørger fremgangsmåten for at den litt ukjente drikken er helt unik.

Å lage drikker som presenteres lagvis er en møysommelig prosess. Mens enkelte drikker kan lages både blandet eller slik at de består av flere lag, skal caffè marocchino alltid lages lagvis.

Hvordan lages en marocchino?

Caffè marocchino består av espresso, kakaopulver og melkeskum eller fløte. For å lage en perfekt marocchino, behøver man et glass på 60 ml. Basen består av en espressoshot som toppes med et lag med kakaopulver. Deretter legger man til et lag med melkeskum, eventuelt fløte, og topper drikken med et nytt lag med kakaopulver.

Som oftest drikker man marocchino uten sukker, men dette vil avhenge av hva slags kakao som brukes. Det er opp til baristaen å bestemme hvor mye kakao og hvor mye melkeskum som skal brukes, så lenge smakene i drikken blir balansert. Det er også mulig å bruke en ristretto i stedet for en espresso, dersom man ønsker en mer intens kaffesmak. I tillegg er det mulig å bytte ut det øverste kakaolaget med hasselnøttkrem, sjokoladekrem, smeltet sjokolade eller nutella.

Siden marocchinoen er liten og har to lag med kakao, får den en tykk og unik smak som kombinerer intens kaffe og sjokolade. Den passer derfor godt til de som liker tykke, kremete og søte kaffedrikker.

Et hjerte laget med kaffebønner ligger på et bord, med sjokolade rundt.

Sjokolade og kaffe er en uslåelig kombinasjon. Foto: Colourbox.com

Historien til caffè marocchino

Caffè marocchino ble laget for første gang like etter andre verdenskrig i Alessandria i Italia, på kaffebaren Bar Carpano. Drikken hentet inspirasjon fra bicerin, en drikk fra 1700-tallet bestående av espresso, melk og drikkesjokolade. Bicerin, som er ekvivalenten til dagens bicchierino, ble blant annet hyllet av forfatteren Alexandre Dumas. Denne kaffen hentet i sin tid inspirasjon fra drikken bavarèisa, som først oppstod på 1600-tallet. Den største forskjellen mellom de to kaffedrikkene er at bicerin ble presentert lagvis, mens ingrediensene i bavarèisa ble blandet.

Hvordan caffè marocchino fikk navnet sitt er en ganske artig historie. Ikke langt unna Bar Carpano hadde selskapet Borsalino fabrikken sin. Borsalino er et selskap som produserer hodeplagg, og deres mest kjente hatt på dette tidspunktet – og kanskje fortsatt – var fedoraen. Hatten var svært populær på 40- og 50-tallet, mye på grunn av at Humphrey Bogart brukte en fedora i Casablanca fra 1942.

På innsiden av hver fedora finner man en brun lærstripe. Borsalino fikk dette læret fra Marokko, og denne lærstripen fikk derfor navnet marocchino-stripen etter det italienske ordet for «marokkansk». Ettersom fabrikkarbeiderne ofte var innom Bar Carpano, laget baristaene den nye drikken for dem. Siden fargen på kakaolaget i drikken minnet om fargen på lærstripen i hattene, var det passende at også kaffedrikken fikk navnet marocchino.

I dag kan man finne caffè marocchino på kaféer og kaffebarer over hele Italia. Det er imidlertid verdt å merke seg at navnet varierer noe mellom ulike regioner. Det som blir omtalt som marocchino i Nord-Italia, blir for eksempel kalt espressino i Sør-Italia. Dersom du er på utkikk etter denne drikken når du er på ferie, er det altså fornuftig å lære seg hva den heter der du befinner deg.

Kilder: perfectdailygrind.com, wikipedia.com

Relaterte artikler