Hva skiller café cubano fra vanlig espresso?

Den cubanske espressoen er tett knyttet til cubansk kultur.

En kopp med café cubano står på et bord, med tre sukkerbiter liggende på skålen. Café cubano ligner kanskje på espresso, men den smaker helt forskjellig. Foto: Colourbox.com

Som navnet tilsier, kommer café cubano originalt fra Cuba. Kaffen går også under navnet «cubansk espresso». Likevel ligner den ikke på vanlig espresso i det hele tatt.

Selv om café cubano først oppstod på Cuba, finnes den nå verden over – spesielt i områder med mange cubanere. Selv om den ser litt ut som en klassisk espresso, blir den tilberedt på en helt spesiell måte som gir kaffen en unik smak.

Hvordan lages café cubano?

Café cubano består av espresso og sukker. Tradisjonelt sett skal man bruke espresso laget på mokkakanne, men i dag er det ikke uvanlig at den også lages på espressomaskin. Sukkeret som brukes skal enten være demerarasukker eller råsukker. Man lager drikken ved å piske sammen sukkeret med noen dråper kaffe, slik at man får espumita – en slags falsk crema. Deretter heller man resten av kaffen i en ny kopp, og bruker en skje til å toppe espressoen med espumitaen. Resultatet blir en svært kraftig og søt kaffe.

Når man lager en cubansk espresso, er det avgjørende å bruke riktig kaffe, slik at man får frem sødmen og intensiteten i drikken. Av denne grunn er det vanlig å bruke mørkbrent kaffe. Tradisjonelt har man brukt brasiliansk robusta eller annen billig kaffe, men i dag brukes gjerne en kaffe som har litt mer sødme. Det er heller ikke et krav at man skal bruke robusta.

Café cubano i dag

Café cubano er tett knyttet til cubansk kultur, og går hånd i hånd med familie og vennskap. Dette gjør at oppskriften på kaffedrikken ikke har endret seg nevneverdig over tid, ettersom oppskriften har gått i arv fra generasjon til generasjon. Det finnes imidlertid noen ulike varianter av kaffedrikken. Cortadito er en cubano toppet med steamet melk, mens colado lages med mellom tre og seks cubanoshots som helles i en større kopp, og som deretter deles mellom flere mennesker. Noen ganger finner man også en cubansk versjon av café con leche, som er espresso med kokende melk.

Café cubano står litt i strid med third wave-kaffe, ettersom den tilberedes med mørkbrent kaffe, i mokkakanne fremfor vanlig espressomaskin og med mye sukker. Populariteten til den cubanske espressoen er derfor størst i områder hvor det finnes mange cubanere.

Kilde: perfectdailygrind.com