Tinto-kaffe – en colombiansk tradisjon

Un tinto, por favor!

En kaffekopp står på et bord med det colombianske flagget. Selv om enkelte mener at tinto-kaffe er av «lav» kvalitet, så har du ikke smakt ekte colombiansk kaffe før du har smakt tinto! Foto: Colourbox.com

Colombia har over en halv million kaffeplantasjer. Det er derfor ikke overraskende at kaffe er den mest populære drikken i landet, og det kan være enkelt å forestille seg at colombianere drikker den beste kaffen verden har å tilby. Realiteten er imidlertid ganske annerledes.

Colombianere tar kaffekulturen sin svært seriøst, og det gjøres derfor et skille mellom cafe og tinto. Mens cafe er spesialkaffe, gjerne tilberedt av baristaer, er tinto-kaffe av lavere kvalitet. Dette er likevel den viktigste kaffen i Colombia, og uansett hvor du befinner deg i landet, vil du kunne få tak i tinto-kaffe.

Hva er egentlig tinto-kaffe?

Direkte oversatt betyr tinto «blekkvann». Kaffen er tykkere og mer konsentrert enn spesialkaffe. Tinto refererer ikke til én spesifikk tilberedelsesmetode, men kan være alt fra håndbrygg til presskannekaffe. Likevel er det vanligste at malt kaffe kokes i en gryte eller panne sammen med vann. Deretter oppbevares kaffen i en termos, og selges på gaten til omtrent 500 colombianske pesos – noe som tilsvarer omtrent 1 krone. Prisen kan imidlertid variere noe avhengig av hvor man befinner seg.

En populær variant av tinto er tinto campesino, som oversatt betyr «landlig tinto». Denne varianten tilsettes panela – en mer smakfull versjon av brunt sukker – og en krydderblanding som inneholder blant annet kanel og nellik. Tinto campesino skjuler derfor noe av imperfeksjonene i kaffen.

Hvorfor drikkes tinto?

Colombia dyrker svært god kaffe, og det kan derfor virke merkelig at de drikker kaffe av lav kvalitet. Grunnen til at tinto oppstod er imidlertid fordi Colombia eksporterer den kaffen som er av høyest kvalitet. Den kaffen som ikke er bra nok til å eksportere, forblir i landet. Mye av denne kaffen blir da brukt som tinto-kaffe.

Sofistikerte kaffedrikkere holder seg gjerne unna tinto, fordi det ikke er «bra» nok. Likevel er det ikke å komme fra at tinto er en integrert del av den colombianske kaffekulturen, og man har derfor ikke drukket ekte colombiansk kaffe før man har fått servert tinto-kaffe fra en termos på gaten.

Kilder: thrillist.com, carrow.ie

Relaterte artikler