Hva er qahwa, og hvordan lager man det?

Qahwa har en helt spesiell plass i arabisk kultur.

En arabisk kvinne drikker qahwa fra en kopp Qahwa-tradisjonen er et tegn på gjestfrihet i arabiske samfunn. Foto: Colourbox.com

Qahwa, også kjent som kahwa, er det arabisk ordet for ‘kaffe’. Når man bestiller en qahwa, ber man altså om en arabisk kaffe. Men hva kjennetegner denne kaffetypen, og hvordan skiller den seg fra annen kaffe?

I 2015 ble arabisk kaffe lagt til på UNESCO sin verdensarvliste over immateriell kulturarv som et symbol på raushet. Qahwa er nemlig mer enn bare kaffe; det er en tradisjonell kaffebryggemetode i Midtøsten, og selve bryggeprosessen betraktes som en seremoniell handling. Men hvordan ble denne bryggemetoden så viktig i arabisk kultur?

Mange dallaher med ulikt design står ved siden av hverandre

Qahwa skal serveres i en såkalt dallah. Foto: Colourbox.com

Den kulturelle betydningen til qahwa

Kaffe har blitt drukket i arabiske land siden 600-tallet, men qahwa-tradisjonen ble først stor på 1500-tallet. I dag regnes den som en seremoni, og er et tegn på gjestfrihet i arabiske samfunn. Tilberedning og servering av qahwa er et viktig sosialt aspekt ved feiring av islamske høytider som id og ramadan, samt ved andre spesielle anledninger, slik som bryllup.

Qahwa skal serveres i en såkalt dallah, som er en tradisjonell arabisk kaffekanne. Denne er så viktig at den siden 1970-tallet har prydet arabiske mynter. Vanligvis er dallahen avrundet, og smalner av på midten. Den har et ganske tynt håndtak, som skal gjøre den komfortabel å holde, og den har et lokk som gjør at kaffen holder seg varm lenger.

De fleste dallaher er laget av messing eller rustfritt stål, men de kan også være gullbelagt eller laget av rent gull. Kaffekannens utforming varierer avhengig av hvilket land den er laget i – mange land har nemlig sine egne, unike design.

Qahwa er så viktig i arabisk kultur at kvinner tradisjonelt har kunnet skille seg fra mennene sine ved ett tilfelle – nemlig dersom mannen ikke liker kaffe godt nok. Det synes vi er en helt akseptabel grunn!

Slik serveres qahwa

Tradisjonelt skal qahwa tilberedes foran gjestene. Da skal man først brenne kaffebønnene lett i en panne over et bål, før man maler dem i en kobbermorter. Deretter fyller man en dallah med vann og kaffe, og plasserer den over bålet. Kaffen skal kokes i omtrent 20 minutter, før den helles over i såkalte finjan-er – også kalt fenjal, finjal og fenjan – som er små kopper uten håndtak.

Serveringen av kaffen er en viktig del av qahwa-seremonien, ettersom det sørger for at gjestene føler seg velkomne. Den eldste eller viktigste gjesten skal få servert qahwa først, og finjanen skal fylles en fjerdedel opp. Det er vanlig å drikke minst én kopp, men ikke mer enn tre.

Selve skjenkingen av qahwa er også en viktig del av tradisjonen. Dette er fordi lyden av kaffe som helles i en finjan er en indikasjon på at gjestene kan senke skuldrene og slappe av. Når man skjenker qahwa til gjestene, skal derfor dallahenholdes høyt over finjanen. Tradisjonelt skal verten stå, mens gjestene sitter på gulvet.

To kvinner drikker qahwa

Selve serveringen av kaffe er en viktig del av qahwa-seremonien. Foto: Colourbox.com

Ulike varianter på qahwa

De ulike landene i Midtøsten har ulike tradisjoner og fremgangsmåter for å lage qahwa. For eksempel brukes ulike kryddere. De fleste landene bruker imidlertid ulike kombinasjoner av kardemomme, ingefær, rosevann, nellik og safran. Sistnevnte spares ofte til helt spesielle anledninger, ettersom det er såpass dyrt.

Også kaffens brenningsgrad varierer fra land til land. I De forente arabiske emirater er det for eksempel vanlig å bruke såkalt ‘cinnamon roast’, som er en lys brenningsgrad hvor man avslutter brenningsprosessen rett etter ‘the first crack’. I sørøstlige arabiske land brennes kaffen enda lysere, og brenneprosessen avsluttes før det første ‘cracket’. Denne kaffen er derfor så lysbrent at den har fortsatt et grønlig skjær. I noen land brennes imidlertid ikke kaffen i det hele tatt, men lages med grønne kaffebønner! Her er det altså stor variasjon.

Oppskrift på qahwa

Fremgangsmåten til qahwa kan minne om fremgangsmåten til tyrkisk og gresk kaffe. Det er imidlertid enkelte vesentlige forskjeller mellom bryggemetodene: Kaffen i qahwa skal være grovmalt i stedet for finmalt, man skal ikke bruke sukker, og kaffen skal være lysbrent (eller ubrent).

Noe som er viktig når man tilbereder qahwa, er såkalt mazboot. Dette er at man lager qahwa fra hukommelsen, uten nøyaktige mål på verken kaffe eller vann. Det er nemlig visstnok ingenting som er riktig eller galt når man tilbereder qahwa, ettersom alt avhenger av personlige smakspreferanser.

På grunn av dette er det ingen fasit på hva forholdet skal være mellom kaffe og vann, men et godt startpunkt er å bruke 2–3 ss grovmalt kaffe til 3 kopper vann. Bruk gjerne den lyseste kaffen du finner, eventuelt grønn kaffe dersom du føler deg spesielt modig.

Det er vanlig å bruke like mye krydder som kaffe, men vi anbefaler å tilsette 1 ss om gangen, ettersom kryddersmaken fort kan bli dominerende. Bruk helst kardemommekjerner som du selv knuser, ettersom det gir bedre smak enn ferdigmalt krydder!

Selv om tradisjonell qahwa skal tilberedes i en dallah på et bål, kan kaffen også fint lages i en liten kjele på komfyren, eventuelt i en kokekjele over et bål.

Fire dadler ligger på et bord ved siden av en dallah

Det er vanlig å servere qahwa med dadler eller annen tørket frukt. Foto: Colourbox.com

Ingredienser

 • 2–3 ss grovmalt kaffe
 • 3 kopper vann
 • 2–3 ss knuste kardemommekjerner
 • 1–2 ss rosevann
 • 1 ts nellik (eventuelt nellikspikre)
 • En klype safran

Fremgangsmåte

 1. Hell kaffe og kokende vann i en kjele.
 2. La kaffen småkoke i 20 minutter.
 3. Tilsett krydderet, og la kaffen hvile i 5 minutter.
 4. Filtrer kaffen over i en kaffekanne.
 5. Server qahwa sammen med dadler, fiken eller annen tørket frukt, ettersom kaffen blir ganske bitter. Det er også mulig å tilsette honning.

Kilder: perfectdailygrind.com, ich.unesco.org, archanaskitchen.com

Relaterte artikler