Denne tyrkiske kaffeerstatteren har vært drukket i over 100 år!
Menengiç kahvesi er naturlig koffeinfri. Foto: Colourbox.comKaffeerstatninger har vært brukt i mange århundrer over hele verden, og menengiç kahvesi har vært produsert i over 100 år i sørøst-Anatolia i Tyrkia. Drikken har blitt eksportert til resten av Europa siden begynnelsen av 1900-tallet, og i Frankrike ble den markedsført som Chicorée au Kurde – altså ‘kurdisk sikori’.
Menengiç kahvesi lages av bærene fra menengiç-treet, bedre kjent som terpentintreet, som er i slekt med pistasj. Bærene er en rød steinfrukt som etter hvert blir brune. Når man lager menengiç kahvesi lar man bærene soltørke, før man røster dem og knuser dem til en slags pasta.
Ferske terpentinbær har en kraftig smak, og er både sure og bitre. Kaffeerstatningen smaker imidlertid som en slags blanding mellom kaffe, nellik, sesampasta og peanøttsmør, med et hint av sjokolade i ettersmaken. Dersom du synes dette høres spennende ut, har vi en gledelig nyhet – det er nemlig mulig å bestille menengiç kahvesi på nett!
Fremgangsmåten for å lage menengiç er den samme som for tyrkisk kaffe. Drikken skal egentlig lages i en såkalt cezve eller ibrik, men det går også fint å lage den i en liten kjele. Kaffen skal tradisjonelt serveres i en mokkakopp, og man skal derfor tilsette 40–70 ml vann per kopp kaffe man skal lage. Man kan eventuelt erstatte vann med melk for å få en litt mildere versjon av drikken.
Deretter tilsetter man én toppet teskje med menengiç per kopp. Dersom man ønsker sukker, tilsetter man dette samtidig. Så rører man det godt sammen og gir blandingen et oppkok over lav varme. Når kaffen nesten koker over, fjerner man den fra varmen og lar kaffen synke før man heller den over i mokkakopper. Deretter er det bare å nyte en kopp med tyrkisk menengiç kahvesi!
Kilde: anissas.com, wikipedia.org, giverecipe.com
En syrlig drink med kraftig smak av kaffe!
Kaffe er en viktig del av europeisk kultur. Her får du et utvalg av Europas beste kaffebyer!
Selv om bosnisk kaffe minner om tyrkisk kaffe, er det én vesentlig forskjell mellom de to.
Under andre verdenskrig var importen av kaffe til Norge nærmest ikke-eksisterende. Det ga utslag i ymse kaffeerstatninger.