Menengiç kahvesi – en tyrkisk kaffe som ikke er kaffe

Denne tyrkiske kaffeerstatteren har vært drukket i over 100 år!

Noen heller menengic kahvesi i en kaffekopp Menengiç kahvesi er naturlig koffeinfri. Foto: Colourbox.com

‘Kahvesi’ er tyrkisk for ‘kaffe’. Men til tross for navnet, inneholder ikke menengiç kahvesi kaffe i det hele tatt. Drikken er en tyrkisk kaffeerstatter som også går under navnet terpentinkaffe, pistasjkaffe og kurdisk kaffe. Selv om drikken ser ut som klassisk tyrkisk kaffe, er den naturlig koffeinfri.

Kaffeerstatninger har vært brukt i mange århundrer over hele verden, og menengiç kahvesi har vært produsert i over 100 år i sørøst-Anatolia i Tyrkia. Drikken har blitt eksportert til resten av Europa siden begynnelsen av 1900-tallet, og i Frankrike ble den markedsført som Chicorée au Kurde – altså ‘kurdisk sikori’.

Hva smaker menengiç kahvesi?

Menengiç kahvesi lages av bærene fra menengiç-treet, bedre kjent som terpentintreet, som er i slekt med pistasj. Bærene er en rød steinfrukt som etter hvert blir brune. Når man lager menengiç kahvesi lar man bærene soltørke, før man røster dem og knuser dem til en slags pasta.

Ferske terpentinbær har en kraftig smak, og er både sure og bitre. Kaffeerstatningen smaker imidlertid som en slags blanding mellom kaffe, nellik, sesampasta og peanøttsmør, med et hint av sjokolade i ettersmaken. Dersom du synes dette høres spennende ut, har vi en gledelig nyhet – det er nemlig mulig å bestille menengiç kahvesi på nett!

Slik lager du menengiç kahvesi

Fremgangsmåten for å lage menengiç er den samme som for tyrkisk kaffe. Drikken skal egentlig lages i en såkalt cezve eller ibrik, men det går også fint å lage den i en liten kjele. Kaffen skal tradisjonelt serveres i en mokkakopp, og man skal derfor tilsette 40–70 ml vann per kopp kaffe man skal lage. Man kan eventuelt erstatte vann med melk for å få en litt mildere versjon av drikken.

Deretter tilsetter man én toppet teskje med menengiç per kopp. Dersom man ønsker sukker, tilsetter man dette samtidig. Så rører man det godt sammen og gir blandingen et oppkok over lav varme. Når kaffen nesten koker over, fjerner man den fra varmen og lar kaffen synke før man heller den over i mokkakopper. Deretter er det bare å nyte en kopp med tyrkisk menengiç kahvesi!

Kilde: anissas.com, wikipedia.org, giverecipe.com

Relaterte artikler