Selv om bosnisk kaffe minner om tyrkisk kaffe, er det én vesentlig forskjell mellom de to.
Slik er det vanlig at bosnisk kaffe serveres – med sukkerbiter og et vannglass. Foto: Colourbox.comBosnisk kaffe har ulike navn avhengig av når på døgnet den drikkes. Mens azgalica refererer til morgenkaffe, er sikteruša kaffe som drikkes etter et måltid. Fremgangsmåten er likevel den samme.
Bosnisk kaffe krever finmalte kaffebønner. Disse skal aller helst males med en mørtel rett før kaffen lages! Den vanligste fremgangsmåten er å koke opp vann i en džezva – en liten gryte med langt håndtak, som tilsvarer cezve som brukes for å lage tyrkisk kaffe. Når vannet koker, tilsetter man den finmalte kaffen.
Blandingen skal kokes opp mens man rører kraftig, slik at det dannes et tykt lag med skum på toppen av kaffen. Deretter trekker man gryten vekk fra varmen, og lar den stå i fred og ro frem til kaffegruten har sunket til bunns. Det er vanlig å tilsette litt mer vann når kaffen er ferdig.
Fremgangsmåten er den samme som for tyrkisk kaffe, med én vesentlig forskjell: Mens tyrkisk kaffe brygges med sukker, tilsettes det aldri sukker under bryggeprosessen til bosnisk kaffe.
Bosanska kahva serveres i gryten den ble brygget i, sammen med en fildžan – dette er en liten keramikk-kopp. Siden kaffen ikke tilberedes med sukker, får man alltid en sukkerbit ved siden av kaffen. Tradisjonen tilsier at man skal dyppe sukkerbiten i kaffen, og ta en liten bit av den før man tar en slurk kaffe. Eventuelt kan man legge sukkerbiten i koppen, helle over nok kaffe til at sukkerbiten oppløses, og deretter fylle opp koppen med mer kaffe.
Ved siden av kaffen får man gjerne servert rahat lokum, bedre kjent som Turkish Delight. Kaffen minner litt om espresso, og har et hint av sjokolade. Siden kaffen blir såpass kraftig, er det vanlig å drikke vann ved siden av.
Kilder: tasteatlas.com, myrecipes.com
Kaffe og krydder har blitt kombinert omtrent like lenge som man har drukket kaffe.
Og hvordan vet du hvilken malingsgrad du skal velge?
Selv om vi for tiden ikke har mulighet til å reise, må det være lov å drømme seg litt bort … og også på ferie trenger vi kaffe!
Denne senegalesiske kaffen lages med en spesiell type pepper!