OTTO er en moderne variant av den tyrkiske kaffekjelen

En tradisjonell bryggemetode i ny drakt.

En vennegjeng sitter rundt et bord med en OTTO i midten av bordet Foto: Goat Story

Tyrkisk kaffe lages tradisjonelt ved hjelp av en såkalt ibrik eller çezve. Dette er en liten kjele med langt håndtak, som er laget av enten metall, messing, kobber eller keramikk. Tidligere i år slapp kaffeselskapet Goat Story en moderne variant, kalt OTTO.

Goat Story er et slovensk selskap som produserer kaffeutstyr av høy kvalitet. De startet en Kickstarter-kampanje for OTTO, og prosjektet ble finansiert i løpet av første dag. Totalt ble det samlet inn over 1 million kroner i løpet av den tiden kampanjen var aktiv. Men hva er det som skiller OTTO fra klassiske ibriker?

En hvit OTTO står på midten av et bord

Foto: Goat Story

Dette gjør OTTO unik

Tyrkisk kaffe er en av de eldste bryggemetodene som finnes, og kan spores tilbake til Det ottomanske riket på 1300-tallet. Det er også der navnet OTTO er hentet fra. Målet til Goat Story var å gi tyrkisk kaffe et nytt og moderne utseende i en kaffekjele som både hyller de klassiske ibrikene, men som likevel passer inn på det moderne kjøkkenet.

OTTO har den klassiske formen til tradisjonelle ibriker, og er laget i rustfritt stål. Formen sørger for at kaffen «danser» i vannet når kjelen varmes opp. Det er dette som gjør bryggemetoden unik, og som sørger for at kaffen får en intens smaksprofil. Det dannes også et tykt skum på toppen av kaffen som signaliserer når kaffen er ferdig.

Kjelens håndtak er dekket av silikon, slik at man unngår å brenne seg. Den har også en god hellekant som gjør det enkelt å helle uten å søle. OTTO kan brukes på alle typer komfyrer, uavhengig av om du har en keramisk platetopp, induksjon eller gass. Den kan også brukes på bålet eller stormkjøkkenet!

En av de store fordelene med OTTO er at den er større enn klassiske ibriker. Den kan lage opptil 5 dl kaffe om gangen, og er derfor perfekt til å bruke når man har venner og kjente på besøk.

OTTO kan kjøpes på goat-story.com, og kommer i tre lekre farger: svart, grå og rustrød.

En person heller kaffe fra en rustrød OTTO

Foto: Goat Story

Slik lager du kaffe på OTTO

Kaffen som brukes i OTTO skal være finmalt. Kvern aller helst kaffebønnene rett før du skal brygge kaffen, ettersom det gir best resultat. Bruk 10 gram kaffe per dl vann.

Ingredienser

  • 50 gram kaffe
  • 5 dl vann

Fremgangsmåte

  1. Kvern kaffen.
  2. Hell 5 dl varmt vann oppi kjelen, og tilsett den finmalte kaffen. Rør om med en skje.
  3. Sett OTTO på komfyren, og skru på middels varme.
  4. Etter omtrent 2,5 minutter dannes det skum på toppen av kaffen. Ta kjelen av varmen, og hell kaffen over i en forvarmet kopp.
  5. La kaffen hvile i koppen i 2 minutter slik at kaffegruten synker til bunns.
  6. Nyt en kopp med deilig tyrkisk kaffe!

Relaterte artikler