Finland har noen helt unike sosiale normer for kaffedrikking.
Finland er det landet i verden som drikker mest kaffe. Foto: Colourbox.comNorge ligger på andreplass over kaffedrikkende land. Det er likevel et stort hopp opp til Finland som ligger på førsteplassen. Mens nordmenn årlig drikker 10 kg kaffe per person, drikker finner 12 kg hver. Til tross for dette er ikke finsk kaffekultur spesielt godt kjent.
Når det kommer til hva slags kaffe som drikkes, er norsk og finsk kaffekultur ganske likt. Finsk kahvi er i all hovedsak lysbrent filterkaffe. Det er visstnok kun i løpet av de siste 10 årene at finner også har begynt å drikke mørkbrent kaffe. For eksempel er espresso et ganske nytt fenomen, og drikkes egentlig bare på kaféer og kaffebarer. Dersom du snakker med en finne som er over 60 år, er sannsynligheten stor for at de ikke engang har hørt om espresso.
Mesteparten av kaffen drikkes enten hjemme eller på jobb. Finland er faktisk det eneste landet i verden hvor det står skrevet i arbeidslovene at man har krav på to 15-minutters kaffepauser i løpet av arbeidsdagen. Disse kommer altså i tillegg til lunsjpausen og andre pauser.
Ikke overraskende blir derfor dagene delt opp av kaffepauser. Dagens første kopp er gjerne filterkaffe hjemme, mens den neste kaffekoppen drikkes når finnene kommer på jobb. Deretter drikker de kaffe etter lunsj, og igjen om ettermiddagen med kollegene sine for å markere arbeidsdagens slutt. De kan også lage seg en kopp kaffe når de kommer hjem fra jobb.
På grunn av dette har det finske språket ulike ord for kaffe som drikkes på ulike tidspunkter i løpet av dagen. Aamukahvi betyr morgenkaffe, päiväkahvi betyr formiddagskaffe, iltakahvi betyr ettermiddagskaffe og saunakahvi betyr saunakaffe eller kveldskaffe.
I tillegg drikkes det kaffe i de aller fleste anledninger, og enkelte anledninger har derfor egne navn på kaffen som serveres. For eksempel er läksiäiskahvit avskjedskaffe, mitalikahvit er medaljekaffe, matkakahvi er reisekaffe og vaalikahvit er valgkaffe. Sistnevnte drikker man etter at man har stemt i et valg – man drar da på en kafé og kjøper kaffe og en kanelbolle, og feirer at man har gjort sin plikt som borger.
Finland har helt særegne sosiale normer når det kommer til kaffedrikking. For eksempel vil du alltid få tilbud om kaffe når du inviteres hjem til en finne, og du kan ikke takke nei til dette tilbudet uten å fornærme verten eller vertinnen.
Når du har drukket opp den første koppen med kaffe, vil du få tilbud om santsikuppi – en kopp til. Heller ikke dette kan du takke nei til. Du er imidlertid oppfordret til å si ehkäpä vain puoli kuppia – «kanskje bare en halv kopp». Dersom du ikke sier dette, vil du bli tilbudt mer kaffe helt frem til du ber om puoli kuppia. Det regnes som frekt å gå fra «ja takk» til «nei takk» uten å stoppe innom den halve kaffekoppen.
Dersom det blir stille mens dere drikker kaffe, er det ikke er nødvendig å fylle denne stillheten med prat. I Finland har man nemlig noe som heter «sosial stillhet». Faktisk er man oppfordret til å sitte sammen og drikke kaffe i stillhet, og bare nyte hverandres nærvær. Dette gjelder uavhengig av om man drikker kaffe hjemme med familien, på jobb med kolleger eller på kafé med venner.
Kilde: baristainstitute.com
De sosiale møtene «over en kaffe» har blitt en del av kulturarven. Kafeer og kaffebarer har bidratt sterkt til det.
Målet er at kaffebaren skal være et enkelt, upretensiøst og hyggelig sted som serverer noe av den beste kaffen i Berlin.
Selv om vi for tiden ikke har mulighet til å reise, må det være lov å drømme seg litt bort … og også på ferie trenger vi kaffe!
Japan er kjent for å ha kaffe av svært høy kvalitet.