Kaffekultur i Europa vs. USA

Kaffe nytes i store mengder i både Europa og USA. Det er likevel enkelte forskjeller mellom kaffekulturene.

En kopp kaffe med tegninger rundt - av blant annet Stonehenge, Big Ben og Frihetsgudinnen Hvordan skiller kaffekulturen seg i USA fra den i Europa? Foto: Colourbox.com

Både Europa og USA importerer og drikker store mengder kaffe. Likevel er det store forskjeller i kaffekulturen mellom disse områdene.

Konsumtallene til International Coffee Organization fra 2019/20 viste at Europa og USA til sammen drikker omtrent halvparten av all kaffe i verden. Men hva er forskjellen mellom disse to områdenes kaffekultur?

Filterkaffe vs. espresso

En av de største forskjellene mellom USA og Europa, er at USA har en lang historie med filterkaffe, mens espressoen er en større del av europeisk kaffekultur. Kaffen kom til Europa først, tidlig på 1600-tallet, men det tok ikke mange tiårene før kaffen også inntok USA. Der ble kaffe imidlertid ikke spesielt populært før etter teselskapet i Boston.

I Europa spredde kaffehuset seg i raskt tempo på 16-, 17- og 1800-tallet, og ble sett på som et sted hvor intellektuelle kunne møtes og snakke. Den første kjente forløperen til espressomaskinen ble oppfunnet av Angelo Moriondo i 1884, men den «ekte» espressomaskinen ble ikke funnet opp før i 1901 av Luigi Bezzera. Denne ble svært fort populær, og i løpet av 1920-årene ble ordet «espresso» tatt inn i den italienske ordboken. Espressoen spredde seg i Europa i løpet av første halvdel av 1900-tallet, og ble kjernen i europeisk kaffekultur.

Amerikansk kaffekultur utviklet seg imidlertid noe annerledes. I 1865 ble den første perkolatortrakteren oppfunnet, og USA begynte da sitt forhold med en annen type måte å trakte kaffe på. På begynnelsen av 1900-tallet ble kaffe kommersialisert i USA og ble svært populært. Innen andre verdenskrig var perkolator og filterkaffe de to vanlige bryggemetodene i USA.

Interessen for kaffe ble enda større etter andre verdenskrig, og på 60-tallet kom blant annet føringer for hvordan god kaffe skulle brygges. I 1972 dukket den første automatiske filtermaskinen opp i USA, og revolusjonerte hvordan amerikanerne drakk filterkaffe.

En populær oppfatning er at americano ble oppfunnet under andre verdenskrig av italienske baristaer. Amerikanske soldater syntes den vanlige espressoen var for bitter og intens, ettersom de var vant til å drikke filterkaffe. Baristaene serverte dem derfor espresso som var utvannet med kokende vann, slik at smaken lignet mer på vanlig kaffe. Vi vet imidlertid ikke om denne historien er sann.

En tegning på et bord av kjente landemerker i Europa og USA, for eksempel Eiffeltårnet og Mount Rushmore.

Mens espressoen har vært stor i Europa, er det filterkaffen som har vært foretrukket i USA. Foto: Colourbox.com

Kulturelle forskjeller

Også andre faktorer har påvirket de ulike kaffekulturene. I USA er det stort fokus på tilgjengelighet og raskt tempo, spesielt i storbyene. Filterkaffe er derfor den perfekte kaffen å servere for å gi kundene kvalitetskaffe raskt, og er også den enkleste måten for veldig mange å drikke kaffe på, spesielt når man er på farten. Av samme grunn har pulverkaffe alltid vært populært i USA.

Selv om en del steder i Europa også bærer preg av høyt tempo, finnes det områder – slik som Frankrike og Italia – hvor kaffebarer og restauranter har fokus på totalopplevelsen, og gjerne vil at kundene skal sette seg ned og nyte kaffen på stedet. Og da passer det godt med espresso fremfor filterkaffe, for å få en litt bedre opplevelse og en litt mer spesiell kaffe. Men i Europa er det heller ikke uvanlig å ta seg en espresso på farten før man skal et sted eller når man har kaffepause på jobb – rett og slett fordi det er en del av kaffekulturen. Mens det i USA er et stort fokus på kaffe hjemme og på jobb, er det i Europa større fokus på å drikke kaffe på kafeer.

Europeiske forskjeller

Det er imidlertid stor variasjon også innad i Europa. I Sør-Europa drikkes det gjerne «korte» kaffedrikker, slik som espresso, macchiato og ristretto, ettersom søreuropeere foretrekker intense smaker. I Sentral-Europa og Storbritannia drikkes det gjerne melkebaserte espressodrikker som latte og cappuccino. I Øst-Europa er det vanlig med melkebaserte kaffedrikker som er tilsatt fløte eller kondensert melk. I Skandinavia er imidlertid espresso mindre populært, og vår kaffekultur ligner mer på den amerikanske kaffekulturen.

Kilder: perfectdailygrind.com

Relaterte artikler