Fika – hva betyr dette svenske ordet?

Kaffe sies å være den sosiale oljen, og et svensk uttrykk symboliserer det på en meget god måte.

En kvinne sitter på en kafé og nyter kaffe og kanelboller – såkalt fika Å fika handler om å nyte en kopp kaffe i fellesskap. Foto: Colourbox.com

Om du har vært i Sverige på ferie eller i jobbsammenheng, kjenner noen svensker, eller har sette svenske filmer eller lest svenske romaner, så har du nesten garantert kommet borti ordet «fika».

Ordet fika kan brukes både som substantiv og verb: som «en fika», men også «att fika». Men hva betyr så dette ordet, og hvilken betydning har det i svensk kultur?

Sosial og kulinarisk tradisjon

Fika er både en sosial og kulinarisk tradisjon, og er et begrep som antageligvis kunne fått godt feste i flere kulturer enn bare den svenske. Det handler om å være sammen med venner, kolleger eller familie, og nyte én eller flere kopper kaffe, gjerne sammen med noe å spise på – som oftest kanelbullar eller et kakestykke.

Man kan bruke ordet på flere ulike måter. Hvis man spør noen om de vil gå ut og fika (verb), snakker man om det å drikke kaffe, spise noe godt og tilbringe tid med venner – altså hele opplevelsen. Når man snakker om en fika eller fikan i bestemt form (substantiv), omtaler man også hele opplevelsen. Da betyr det altså omtrent det samme som ‘kafétur’. Dersom man bruker den bestemte formen fikat, snakker man imidlertid om kun selve pausen, men ikke måltidet. Men ordet kan også bety kun selve kaffen, for eksempel i bruken «en kopp fika».

Bilde av bygningene ved Stortorget i Gamla Stan i Stockholm

Fika er en viktig del av svensk kultur. Foto: Colourbox.com

Etymologi

Begrepet «fika» i betydningen «å drikke kaffe» har eksistert i det svenske språket siden 1910. Nøyaktig hvordan ordet oppstod er imidlertid noe usikkert.

Én historie om ordets oppkomst er at det ble brukt i Stockholm i sammensetningen fikhäck, som ble brukt om kaféer. Ordet «häck» betyr hus på kodespråket månsing, som ble brukt innad en viss gruppe i Sverige for at utenforstående ikke skulle forstå hva de sa. Fik fikk dermed betydningen kaffe, og utviklet seg derfra til å bli et verb.

En annen historie er at det kommer fra en dialekt i Dalarna hvor det var vanlig å stokke om på bokstaver og lyder i ord, og man dermed fikk ordet av det opprinnelige ordet kaffä. Enkelte mener altså at ordet kommer fra Dalarna, ikke fra Stockholm.

Ifølge enkelte språkvitere, ble ordet fika laget ved å stokke om på bokstavene i ordet kaffi. Fra verbet utviklet senere substantivet fik seg i betydningen «kafé».

Men ordet «fika» finnes også i andre betydninger, og har gjort det lenge. Det kan blant annet bety å skynde seg, bevege seg hastig eller lengte etter noe/noen. Man finner det for eksempel igjen i ordet «nyfiken».

Kilde: sv.wikipedia.org

Relaterte artikler