Hva legger du i begrepet «sterk» kaffe – og hva betyr det egentlig?

Selv om det finnes en offisiell definisjon på hva «sterk» kaffe er, finnes det mange ulike oppfatninger om hvordan en kopp med sterk kaffe skal være.

Sterk kaffe i en espressokopp på et bord. For enkelte er espresso en «sterk» kaffe. Men hva er den egentlige definisjonen? Foto: Colourbox.com

Jeg spurte noen venner om hva «sterk» kaffe betyr for dem, og jeg fikk en rekke ulike svar: «den skal være bare bitter», «tjære-kaffe!», «dobbel dobbel espresso», «lang bryggetid», «veldig brent eller for mye syre», «mørkbrent kaffe traktet med mer kaffebønner enn anbefalt» og min personlige favoritt: «helt svart kaffe som smaker litt asfalt».

Et raskt Google-søk gav meg lignende nøkkelord, blant annet «kraftig smak», «konsentrert kaffe», «høyt koffeininnhold» og «mørkbrent kaffe». Det finnes altså forskjellige oppfatninger om hva «sterk» kaffe er. Det viser seg også at denne oppfatningen delvis henger sammen med hvor man har vokst opp – for begrepet betyr ulike ting i ulike deler av verden. Dette har blant annet Perfect Daily Grind undersøkt.

«Sterk» kaffe i ulike kulturer

Når brasilianere ber om kaffe som er «sterk», forventer de at den skal være mørkbrent. Historisk sett ble mye av kaffen i Brasil brent hardt, for å skjule dårlig kvalitet på kaffebønnene. Det har derfor blitt en generell oppfatning i Brasil om at mørkbrent kaffe er «sterkere» enn annen kaffe.

Spanjoler som bestiller en «sterk» kopp kaffe forventer å få en kaffe som er fyldig og rund, mens grekere forventer en langvarig og intens smak. For italienere skal den sterke kaffen både smake og lukte mye. Italienere foretrekker bitter kaffe, og ønsker ikke syrligheten som gjerne er tilstede i lysbrente bønner. Og selv om koffeininnholdet ikke har noen påvirkning for hvorvidt italienere oppfatter kaffen som «sterk» eller ikke, er en del italienere overbevist om at den sterke kaffen har høyere koffeininnhold enn andre typer kaffe.

I Indonesia skal en sterk kopp kaffe være svart, varm og bitter, men for indonesere er også koffeininnholdet viktig. Den sterke kaffen skal gjerne få hjertet til å slå litt raskere. I Sør-Afrika er det vanlig å definere kaffens styrke etter hvor bitter den er, og hvor lenge kaffen har brygget – jo bitrere kaffen er, og jo lenger vannet har vært i kontakt med bønnene, jo «sterkere» blir kaffen.

Hvilket svar du får på spørsmålet om hva sterk kaffe er, avhenger altså fullstendig av hvem du spør. Men hva er den egentlige definisjonen på «sterk» kaffe?

Den offisielle definisjonen

Specialty Coffee Association (SCA) har definert styrken til kaffe som «den totale oppløste mengden av faste stoffer», altså hvor mye av kaffen som har løst seg opp i vannet. Kort fortalt: Hvor mange prosent av kaffen er faktisk kaffe, og hvor mye er vann?

En standard kopp kaffe skal ha mellom 1,15 og 1,35 % kaffe. Resten skal være vann. Dersom kaffen har høyere prosentandel kaffe, er den derfor definert som «sterk». Det skal likevel nevnes at en mye sterkere kaffe som regel ikke blir spesielt god. Det er tross alt en grunn til at standarden er på 1,15–1,35 prosent.

Til tross for denne definisjonen er det tydelige forskjeller i hva folk faktisk legger i begrepet. For de fleste er nok «sterk» kaffe en kombinasjon av både smak og koffeininnhold. Men det kan også være avgjørende hvor stort «kick» kaffen gir deg, og følelsen du får når du drikker kaffen. Dersom du skal bestille en «sterk» kopp kaffe, kan det altså lønne seg å forklare baristaen hva du legger i begrepet – slik at du unngår å få en kaffe som ikke lever opp til forventningene.

Relaterte artikler