Hvor mye koffein inneholder kaldbrygget kaffe?

Er det sant at kaldbrygg har høyere koffeininnhold enn traktekaffe?

Et glass med kaldbrygget kaffe står på et bord Kaldbrygget kaffe får en mild og søt smak. Foto: Colourbox.com

Kaldbrygget kaffe har blitt svært populært de siste årene, og mange velger denne bryggemetoden for sin daglige koffeinfiks. Det sies gjerne at kaldbrygg har et høyere koffeininnhold enn andre bryggemetoder, men stemmer egentlig dette?

Kaldbrygg lages ved at grovt malt kaffe ligger og trekker i kaldt vann i 12–24 timer. Dette gjør at kaffen får en mild og søt smak med lite bitterhet. Den er altså perfekt til å bruke som base i iskaffe, cocktails og mocktails.

Konsentrasjonsnivået avgjør

Kaldt vann er mindre effektivt enn varmt vann på å trekke ut smak og koffein fra kaffebønnene. Når man skal lage kaldbrygg, må man derfor både øke mengden kaffe man bruker, og la kaffen trekke mye lenger. Jo mer kaffe man bruker, og jo lenger bryggetiden er, jo sterkere blir konsentrasjonen i den ferdige kaffen. Det er denne konsentrasjonen som avgjør koffeininnholdet.

Det er imidlertid ikke slik at man kan la kaffen trekke i mange dager eller uker, og få et brygg med svært høyt koffeininnhold. Kaffen vil nemlig etter hvert bli «mettet» for koffein, og innholdet vil ikke øke noe mer etter dette.

Den viktigste faktoren er derfor mengden kaffe som brukes. På grunn av dette kan koffeininnholdet i kaldbrygg ha store variasjoner avhengig av hvilken oppskrift man følger, og det finnes derfor ingen fasit på nøyaktig hvor mye koffein kaldbrygget kaffe inneholder. Likevel har kaffen som oftest mellom 10 og 30 prosent høyere koffeininnhold enn vanlig traktekaffe.

Dette gjelder imidlertid kun når kaffen ikke er utvannet. Det er nemlig vanlig å blande kaldbrygg med vann, isbiter, melk og andre tilsetninger. Koffeininnholdet i den ferdige drikken vil da reduseres, og legge seg på omtrent samme nivå som annen kaffe.

Kilder: perfectdailygrind.com, kaldiscoffee.com