Slik komponerer du dine egne kaffedrinker!

Ved å følge disse retningslinjene, kan du lage utallige oppskrifter.

En kaffecocktail står på et bord ved siden av et par andre drinker Her får du all informasjonen du trenger for å komme igang med egenkomponerte kaffedrinker! Foto: Colourbox.com

Er du glad i kaffedrinker, både med og uten alkohol? Har du lyst til å lage egenkomponerte oppskrifter, men vet ikke helt hvor du skal begynne? Fortvil ikke – vi har samlet tipsene du trenger for å komme i gang!

KaffeGeek har snakket med Jacob Spangenberg i Barkonsult. Han serverte oss noen nydelige kaffedrinker, før han ga oss tips til hvordan man kan gå frem for å lage egenkomponerte drinker med kaldbrygget kaffe. Dersom du tar utgangspunkt i disse retningslinjene, kan du enkelt lage deilige og smakfulle kaffedrinker – både med og uten alkohol!

Jacob Spangenberg fra Barkonsult holder på en drink og smiler

Jacob Spangenberg. Foto: Sjo og Floyd

Basisoppskrifter på kaffedrinker

Vi har her to basisoppskrifter – én oppskrift for melkebaserte kaffedrinker og én oppskrift for sprudlende kaffedrinker.

Melkebasert kaffedrink – basisoppskrift

 • 60 ml kaldbrygget kaffe
 • 20 ml sirup
 • 100 ml melk
 • 40 ml brennevin – sløyfes for mocktail
 • Isbiter

Sprudlende kaffedrink – basisoppskrift

 • 60 ml kaldbrygget kaffe
 • 10 ml sitronsaft
 • 20 ml sirup
 • 100 ml sprudlende limonade/tonic/kullsyrevann
 • 40 ml brennevin – sløyfes for mocktail
 • Isbiter

Hvordan kombinere kaffe og smakstilsetninger?

Det er hovedsakelig to tommelfingerregler man bør huske på når man skal lage egenkomponerte kaffedrinker:

 1. Bruk smaker som forsterker eller komplementerer hverandre. Dette gjelder for både kaffetyper, siruper og eventuelle brennevinstyper.
 2. Mellom- og mørkbrente kaffevarianter passer best med melk, mens lysbrent kaffe passer bedre med tonic, sprudlende limonade og kullsyrevann.
To kaffedrinker står på et brett

Bruk gjerne en kraftig kaffetype i melkedrinker. Foto: Colourbox.com

Melkebaserte kaffedrinker

Skal du lage en kaffedrink med melk, passer det godt med smaker som sjokolade, karamell, vanilje, nøtter og kokos. Vi anbefaler da å bruke en kraftig og mørkbrent kaffe, ettersom melken vil dempe kaffesmaken.

Bruk en kaffe som har lignende smaksnoter som smakstilsetningen du har valgt. Bruker du for eksempel hasselnøttsirup, bør du velge en kaffe som har hint av nøtter; og lager du en kaffedrink med karamellsirup, bør du velge en kaffe som har smaksnoter av karamell.

Forslag på kaffetyper til melkebaserte kaffedrinker

En oransje kaffedrink står på en kjøkkenbenk

Milde og friske kaffetyper passer godt i sprudlende kaffedrinker. Foto: Colourbox.com

Sprudlende kaffedrinker

Sprudlende kaffedrinker passer svært godt med siruper som er laget av frukt, bær og blomster. Bruk da gjerne en lys og frisk kaffe med lignende smaksnoter som sirupen du har valgt. Bruker du for eksempel sirup med ferskensmak, kan du bruke en kaffe med hint av steinfrukt; og bruker du jordbærsirup, kan du bruke en kaffe med smak av bær.

For sprudlende kaffedrinker kan man bruke enten sprudlende limonade, tonic eller kullsyrevann. Limonade tilfører en frisk, syrlig og leskende smak, tonic tilfører en forfriskende og bitter smak, mens rent kullsyrevann gir en forfriskende og leskende smak.

Forslag på kaffetyper til sprudlende kaffedrinker

 • Mount Kenya
  Brenningsgrad: Mellombrent
  Beskrivelse: Frisk, leskende
  Smaksnoter: Solbær

 • Sidamo Etiopia
  Brenningsgrad: Lysbrent
  Beskrivelse: Sødmefull, floral
  Smaksnoter: Krydder, sitrus, steinfrukt

 • Inzovu Rwanda
  Brenningsgrad: Lysbrent
  Beskrivelse: Saftig, ren
  Smaksnoter: Appelsin, melkesjokolade

Helt til slutt …

Følger du disse retningslinjene, har du et godt utgangspunkt for å velge kaffetyper, siruper og brennevinstyper som passer godt sammen. Men husk også at disse tipsene kun er et utgangspunkt, ikke en fasit. Det kan for eksempel være svært godt med kontrasterende smaker, slik som surt og søtt – så her gjelder det å prøve seg frem!

Og du? Ikke glem å ha det gøy mens du holder på!