5 måter å lage kaldbrygget kaffe på

Kaldbrygget kaffe må lages 12–24 timer før den skal drikkes, men det er vel verdt ventetida!

En krukke med iskaffe står på et bord Kaldbrygget kaffe kan lages på flere måter. Foto: Colourbox.com

Sommeren er tida for iskaffe! Og siden iskaffe smaker aller best med kaldbrygget kaffe, har vi samlet 5 ulike fremgangsmåter for å lage kaldbrygg.

Kaldbrygget kaffe er, som navnet tilsier, kaffe som brygges med kaldt vann. Smaken blir rundere og søtere enn varmbrygget kaffe, og er derfor perfekt til å lage iskaffe av.

Hvordan lages kaldbrygget kaffe?

Kaldbrygg er svært enkelt å lage, men det er noe tidkrevende. Kaffe og kaldt vann blandes godt, og skal stå i kjøleskap og trekke i 12–24 timer. Deretter er kaffen klar for å drikkes. Et godt tips er å bruke kaffeisbiter, slik at kaffen ikke vannes ut!

Til kaldbrygget kaffe er det vanlig å bruke mellom 80 og 100 gram grovmalt kaffe per liter vann, avhengig av hvor sterk man ønsker at kaffen skal være. Kaffen kan oppbevares i kjøleskapet i opptil to uker.

1. Kaldbrygget filterkaffe

Denne metoden er kanskje den enkleste. Bland kaffe og vann i en beholder, og la det stå i kjøleskap i 12–24 timer. Deretter heller du kaffen gjennom et papirfilter. Og voilà! så har du kaldbrygget kaffe.

2. Kaldbrygget presskannekaffe

Dette er nok den mest populære metoden. Kaffe og vann blandes i en presskanne, før den settes kaldt. Når kaffen har trukket lenge nok, setter du på stempelet og trykker ned. Deretter er kaffen klar for å drikkes.

En presskanne er fylt opp med kaffe og vann

Å lage kaldbrygget kaffe på presskanne er både enkelt og populært. Foto: Colourbox.com

3. Kaldbrygget kaffe med AeroPress

Ved å bruke den inverterte metoden kan man også lage kaldbrygget kaffe på AeroPress. Da setter man AeroPressen på hodet, fyller opp med kaffe og kaldt vann, og setter i kjøleskapet natten over. Dagen etter kan man snu bryggeren riktig vei og presse ned på vanlig måte.

4. Kaldbryggere med filter

Ettersom populariteten til kaldbrygg har økt, har det dukket opp flere løsninger for å lage kaldbrygg. For eksempel har det dukket opp en rekke kaffekanner med filter, slik som denne kaldbryggeren fra Hario. Man fyller opp med vann, putter kaffe i filteret og lar det trekke i kjøleskapet. Når kaffen er ferdigtrukket, fjerner man bare filteret. Enkelt og greit!

5. Kaffetrakter med kaldbryggfunksjon

Det har også kommet noen kaffetraktere på markedet som lar deg trakte kaldbrygget kaffe, for eksempel Sage Precision Brewer. Maskinen trakter da kaffe som normalt, men varmer ikke opp vannet. Det er for eksempel mulig å stille den inn til å lage kaldbrygg over natten. Slik kan du våkne opp til fiks ferdig kaldbrygg!

Relaterte artikler