Hvilken kaffetype bør man velge til kaldbrygget kaffe?

Ulike kaffetyper vil gi svært ulike smaksprofiler.

Et glass med kaldbrygget kaffe og isbiter står på et hvitt bord Noen kaffetyper egner seg bedre til kaldbrygget kaffe enn andre. Foto: Colourbox.com

Mange har kastet seg over trenden med kaldbrygget kaffe. Bryggemetoden gir leskende og deilig kaffe med mild og søt smak. Avhengig av hva slags kaffetype man bruker, vil man imidlertid kunne få kaldbrygg med svært ulike smaksprofiler.

En av de store fordelene med kaldbrygget kaffe er at det er lett å tilberede – også for de som ikke har så mye erfaring med spesialkaffe. Det er nemlig enkelt å justere oppskriften slik at man kan eksperimentere med ulike bryggevariabler og dermed justere kaffens smaksprofil. Hva slags kaffe man velger er selvsagt en stor del av dette.

Den klassiske smaksprofilen til kaldbrygget kaffe

Kaldbrygget kaffe har gjerne en søtere og mildere smaksprofil enn andre bryggemetoder. Dette er et resultat av det kalde vannet og den lange bryggetiden, som reduserer både syrlighet og bitterhet, og lar mer av kaffens naturlige sødme skinne gjennom.

På grunn av dette har det tradisjonelt vært vanlig å bruke kaffe med medium eller mørk brenningsgrad, ettersom den lange bryggetiden får frem mer sødme fra disse kaffetypene enn lysbrent kaffe. Kaldbrygg har derfor ofte smaksnoter av sjokolade og nøtter, siden dette er vanligere i mørkere brent kaffe, fremfor de fruktigere og mer florale smaksnotene som man ofte finner i lysbrent kaffe.

Selv om dette er den klassiske smaksprofilen til kaldbrygget kaffe, betyr imidlertid ikke det at man ikke kan bruke andre kaffetyper. I de senere årene har flere kaféer og kaffebarer eksperimentert med å lage kaldbrygget kaffe av ulike kaffetyper – med god suksess.

Tre dråpeformede skåler er fylt opp med henholdsvis mellombrent, mørkbrent og lysbrent kaffe

Det klassiske kaldbrygget lages med mellom- eller mørkbrente kaffebønner. Foto: Colourbox.com

Dette bør du se etter

Det er spesielt tre faktorer du bør ta hensyn til når du velger kaffe til kaldbrygg: brenningsgrad, opprinnelsesland og foredlingsmetode.

Brenningsgrad

Siden sødme generelt sett er den mest fremtredende egenskapen til kaldbrygg, er kaffebønnenes brenningsgrad noe av det første du bør vurdere. Kaffens sødme varierer nemlig i henhold til brenningsgraden, ettersom syrlighet erstattes med sødme og bitterhet i løpet av brenneprosessen.

Mellombrent og mørkbrent kaffe vil derfor gi et søtere kaldbrygg enn lysbrent kaffe. Mørkbrent kaffe kan imidlertid også gi et svært bittert brygg, så her gjelder det å finne en balanse. Dersom du ønsker å lage kaldbrygg med lysbrente kaffebønner, vil det lønne seg å velge en kaffe som naturlig har mye sødme.

Opprinnelsesland

Til kaldbrygget kaffe blir det gjerne anbefalt å bruke single origin-kaffebønner, spesielt dersom det er noen helt spesifikke smaksnoter man ønsker å få frem i kaffen. Single origin innebærer at kaffebønnene er dyrket i én spesifikk region, som har bestemte særtrekk når det kommer til blant annet jordsmonn, høyde over havet, middeltemperatur og nedbørsgrad. Alle disse faktorene påvirker kaffens smak og aroma.

Dersom du ønsker kaldbrygg med en tradisjonell smaksprofil, egner det seg godt med kaffe fra Mellom- og Sør-Amerika. Kaffen vil da typisk få smaksnoter av sjokolade, nøtter og karamell. Det er imidlertid fullt mulig å eksperimentere med kaffetyper fra for eksempel Øst-Afrika! Disse vil være friskere, fruktigere og mer florale, og ha mye syrlighet. Kaffe fra Sørøst-Asia vil derimot være kraftigere og «tyngre», med jordlige smaker og hint av krydder.

Et verdenskart laget av kaffebønner er lagt på en striesekk

Hvor kaffen kommer fra har også mye å si for smaksprofilen. Foto: Colourbox.com

Foredling

Hvilken foredlingsmetode som benyttes har mye å si for kaffens smak. De to ytterpunktene er vasket og bærtørket kaffe.

Vasket kaffe har mye syrlighet, og er lysere og renere enn annen kaffe. Bærtørket kaffe har i motsetning en søtere og mer kompleks smaksprofil med mye innslag av frukt. Sistnevnte passer derfor svært godt om du ønsker den klassiske smaksprofilen, eller bruker melk i kaffen.

Det finnes imidlertid også en rekke ulike foredlingsmetoder mellom de to ytterpunktene. Pulped natural har mer body og mindre syrlighet enn vasket kaffe, men en renere smak enn tørket kaffe. Semi washed har en intens sødme og en balansert syrlighet. Til slutt har man noe som heter honey processed, som igjen kan gjennomføres på flere måter som gir ulike resultater. Black honey processed kan minne om tørket kaffe, mens white honey processed minner mer om vasket kaffe – og red og yellow er noe midt imellom.

Dersom du ønsker en klassisk smaksprofil på kaldbrygget, bør du gå for en foredlingsmetode som gir sødmefull kaffe, for eksempel bærtørket, semi washed eller black honey processed. Ønsker du et friskere og lettere kaldbrygg med mer syrlighet, kan vasket kaffe, pulped natural eller white honey processed være riktig for deg.

Noen heller melk oppi et stettglass med kaldbrygget kaffe

Dersom du drikker den kaldbryggede kaffen med melk og andre tilsetninger, anbefaler vi å bruke en mørkere brent kaffe. Foto: Colourbox.com

Andre faktorer å ta hensyn til

Hvilken kaffetype du bør velge avhenger også av hvordan du drikker kaldbrygget ditt. Drikker du kaffen med melk og andre tilsetninger? Eller drikker du den som den er, kanskje bare med en isbit eller to?

En tommelfingerregel er at kraftig og sødmefull kaffe, gjerne med hint av sjokolade og karamell, passer godt sammen med melk. Et godt utgangspunkt kan være en tørket kaffe fra Mellom- eller Sør-Amerika med en medium eller mørk brenningsgrad. Prøv for eksempel Brazilian Pea Blend Espresso eller den litt lysere brente Huehuetenango Guatemala fra Coffee of the World-serien.

Dersom du lager kaldbrygg med lysere og syrligere kaffe, vil melk kunne overdøve de mer delikate og florale smakene. Disse kaffetypene vil nok derfor passe best for dem som drikker den kaldbryggede kaffen uten tilsetninger. Hva med å teste ut en lysbrent, vasket kaffe fra Øst-Afrika? Her er Sidamo Etiopia fra Coffee of the World et godt utgangspunkt, eventuelt den litt mørkere brente Mount Kenya.

Avslutningsvis må vi også understreke at nøkkelen til et godt kaldbrygg er å bruke kaffebønner av høy kvalitet. Dersom kaffens kvalitet ikke er god, hjelper det dessverre ikke å ha tenkt nøye gjennom hva slags kaffe du skal bruke – selv om den har riktig brenningsgrad, opprinnelsesland og foredlingsmetode til ditt bruk.

Kilder: perfectdailygrind.com, nicolebattefeld.com

Relaterte artikler