Ultrasonisk kaldbrygg på under 3 minutter

Magi? Nesten!

En glassmugge med kaldbrygget kaffe står foran en espressomaskin Foto: Adobe Firefly

Kaldbrygget kaffe har en mild og søt smak på grunn av bryggemetoden. Vanligvis tar det mellom 12 og 24 timer før kaldbrygget er ferdig, men takket være forskere som har utviklet en ultrasonisk reaktor, kan man nå få kaldbrygget kaffe på under 3 (!) minutter.

Det er forskere ved University of New South Wales i Sydney som har kommet frem til denne måten å lage kaldbrygget kaffe på. Ved å bruke en ultrasonisk reaktor de selv har laget, skal visstnok kaffen klare å få den samme karakteristiske smaken som kaldbrygg er kjent – og elsket – for.

Slik fungerer den ultrasoniske reaktoren

Forskerteamet i Sydney har laget et lydbølgesystem, som de deretter monterte på en espressomaskin. Dette gjør at portafilteret i espressomaskinen blir omgjort til et kraftig, akustisk kammer.

Portafilteret blir deretter tilført lydfrekvenser på 38,8 kHz fra flere vinkler, noe som gjør at det dannes bobler i væsken. Når disse boblene eksploderer, genererer de nok kraft til å knuse kaffen i portafilteret. Dette gjør at ekstraksjonen akselereres. Resultatet er altså en kaldbryggprosess som ikke bruker mer enn 3 minutter på å ekstrahere all smak og aroma fra kaffen.

Det ble selvsagt gjort sensoriske tester av denne kaffen, gjennomført av Queensland Alliance for Agriculture and Food (QAAFI). Visstnok skal disse testene ha gått svært bra; ifølge QAAFI matcher smaken på det ultrasoniske kaldbrygget den karakteristiske smaksprofilen til klassisk kaldbrygg.

En ekstra bonus er selvsagt at den ultrasensoriske reaktoren er svært praktisk, ettersom den kan installeres på allerede eksisterende espressomaskiner. Fremgangsmåten er også nøyaktig den samme som for vanlig espresso. Betyr det at ultrasoniske reaktorer er fremtiden innen kaldbrygget kaffe?

Relaterte artikler