Slik lager du kaldbrygget iskaffe på presskanne

Kaldbrygg gir en leskende, søtlig og fruktig iskaffe.

Nærbilde av et glass med kaldbrygg og isbiter. Hvis du vil bevare kaffen iskald i varmen – uten å vanne den ut, er et tips å lage isbiter av kaffe. Foto: Colourbox.com

Kaldbrygget kaffe eller Cold Brew blir – som navnet tilsier – brygget med kaldt vann.

Kaldbrygget kaffe er noe helt annet enn varm kaffe som har stått så lenge at den har blitt kald, bare så det er klart. Kaldbrygg har en søtlig og rund smak, selv uten sukker, så det er ikke rart at populariteten til denne bryggemetoden har vært høy de siste årene.

Kaldbrygget kaffe kan lages på mange forskjellige måter. I denne oppskriften brukes det en presskanne.

Hvilke bønner?

Kaldbryggingen vil fremheve fruktigheten som er karakteristisk for lysbrent kaffe, så kaffe fra Afrika vil være et godt alternativ om du ønsker en frisk og leskende iskaffe. Hvis du har planer om å ha melk i iskaffen din, må du ta andre hensyn. Det er nemlig ikke alle kaffetyper som blir så gode når de blandes med melk. En fyldig kaffe fra Sør-Amerika vil være et godt alternativ.

Ingredienser

 • 60–80 gram grovmalt kaffe (presskanne eller kokemalt)
 • 8–10 dl friskt, kaldt vann

I tillegg trenger du en presskanne, en rørepinne og isbiter. Dersom du vil bevare kaffen iskald i varmen uten å vanne den ut, er et godt tips å lage isbiter av kaffe.

Fremgangsmåte

 1. Ha kaffen i en presskanne.
 2. Hell i vannet.
 3. Rør om.
 4. La kaffen stå i 10 minutter, før du rører om igjen.
 5. Sett på presskannesstempelet, men ikke press ned stempelet.
 6. Sett presskannen i kjøleskapet eller i et kjølig rom, og la den bli stående i 12–24 timer.
 7. Ta ut presskannen fra kjøleskapet, og press stempelet ned.
 8. Hell den kalde kaffen i et glass med isbiter.
 9. Hell i melk om du ønsker det.
 

Hvorfor så lang tid?

Et kaldbrygg skal stå i kjøleskapet i minst 12 timer før det drikkes, og gjerne opptil 18–24 timer. Tilpass varigheten etter mengden kaffen du bruker – grunnen til at kaffen skal stå så lenge, er at det tar lang tid å få frem smakene i kaffe når man bruker kaldt vann. Husk derfor å lage kaffen lenge før du blir tørst! Til gjengjeld holder det ferdige brygget seg godt i kjøleskap i opptil en uke.

Koffeininnhold i kaldbrygget kaffe

Når du kaldbrygger kaffe, må du bruke mer kaffe i forhold til mengden vann enn hva du bruker til varm kaffe. Kaldbrygget kaffe får dermed et høyere innhold av koffein, og er en skikkelig oppkvikker.

Kaldbrygget kaffe med melk

Kaldbrygget kaffe har en søtlig smak, men hvis du vil ha den enda søtere, kan du gjerne tilsette melk. Foto: Colourbox.com

Relaterte artikler