Capra Press er en ny type presskanne fra Canada

Capra Press har alle fordelene til den klassiske presskannen – og ingen av svakhetene.

En Capra Press står på et lite bord foran et vindu Foto: Capra

Dersom du er glad i presskannekaffe, men gjerne skulle ønske at kaffen ble enda litt bedre, er det med glede at vi kan presentere canadiske Capra Press!

Capra Press er en ny type presskanne som har mange av de samme kvalitetene som vanlig presskannekaffe, men som også har noen knallgode innovasjoner.

De tre skaperne bak Capra Press sitter og snakker sammen rundt et bord

Fra venstre: Jeff Polster, Zoey Knobler og Mia Knobler. Foto: Capra

Hva gjør Capra Press unik?

Den klassiske presskannen har to hovedsvakheter: Den krever mye rengjøring, og kaffen kan fort bli overekstrahert og bitter. Skaperne bak Capra Press – Jeff Polster, Zoey Knobler og Mia Knobler – hadde lyst til å finne en løsning på dette. De ønsket rett og slett å lage en presskanne som gir bedre kaffe og mindre søl.

– Vi har tatt alle favorittaspektene våre fra andre bryggemetoder, og kombinert dem til ett enkelt system. Hver detalj av designet er gjennomtenkt, sier Jeff Polster om bryggeren.

Capra Press er rett og slett en ny og oppgradert versjon av den elskede presskannen. Så hva er det som gjør den så unik?

En Capra Press holdes opp av en hånd foran en murvegg med en oransje malingsflekk

Capra Press er en ny og oppgradert versjon av presskannen. Foto: Capra

Unngår overekstrahering

En av de største svakhetene med den klassiske presskannen er at kaffen fortsetter å trekke etter at man har presset ned stempelet. Dette gjør at man egentlig bare bør lage seg én kopp kaffe, eller drikke kaffen svært raskt, for å unngå at kopp nummer to blir overekstrahert og bitter. Capra Press har imidlertid utviklet en løsning på denne utfordringen.

Når du presser ned stempelet på en Capra Press, åpnes det ventiler i stempelet. Dette gjør at væsken går lettere gjennom filteret. Og når stempelet treffer bunnen, lukker disse ventilene seg. Det betyr at kaffegruten ikke lenger er i kontakt med vannet, og kaffen fortsetter ikke å trekke. På grunn av dette unngår man at kopp nummer to, tre og fire blir overekstrahert. Capra Press er i tillegg vakuumisolert, noe som betyr at den holder på varmen mye bedre enn klassiske presskanner, som gjerne er laget av glass. Den siste koppen vil dermed smake like godt som den første.

I tillegg har stempelet filterhull på 300 mikron, noe som er mye mindre enn den klassiske presskannen. Det er også et silikonlag på kanten av stempelet. Det betyr at man unngår å få kaffegrut i kaffen, noe som igjen gir en renere smaksprofil.

Nærbilde av filtrene til en Capra Press og en klassisk presskanne, hvor man ser hvor mye renere førstnevnte er

På dette bildet ser man tydelig hvor mye enklere det er å rengjøre Capra Press. Foto: Capra

Enkel å rengjøre

Den andre svakheten til den klassiske presskannen er at det er ganske mye jobb å rengjøre den, ettersom det blir mye grut og søl. Capra Press har løst dette med at bunnen på presskannen kan skrus av. Det betyr at når man har helt ut all væsken fra bryggeren, kan man skru av bunnen og få en slags sammentrykket ‘puck’ med kaffegrut. Denne kan enkelt slås ut i søpla.

På den klassiske presskannen må man vaske utstyret grundig hver gang. Det fester seg nemlig raskt grut mellom de ulike delene av stempelet, noe som gjør at det kan bli usmak på neste bryggerunde dersom man ikke tar alle delene fra hverandre. Dette er tidkrevende og lite gunstig. Stempelet på Capra Press er derimot svært enkelt å rengjøre. Det er laget av rustfritt stål, og har en glatt overflate hvor gruten ikke har mulighet til å sette seg fast. Alt du trenger å gjøre er derfor å skylle stempelet og bryggeren, og vips! så er presskannen klar for en ny runde.

En person har skrudd av bunnen til en Capra Press, og er klar for å kaste kaffe-«pucken» i søpla

Bunnen på Capra Press kan skrus av. Slik fjerner man enkelt kaffegruten. Foto: Capra

Hvordan bruke Capra Press

Dersom du allerede kjenner til fremgangsmåten for å lage kaffe på presskanne, er det ingen sak å lage kaffe på en Capra Press heller. Oppi bryggeren er det to streker: én strek for malt kaffe, og én strek for vann. Du fyller derfor på kaffe og vann til disse strekene, og lar kaffen trekke i 3–4 minutter før du rører med en røreskje. Deretter setter du på lokket, og presser ned stempelet. Presskannen kan også brukes til å brygge te og kaldbrygget kaffe.

Per i dag finnes Capra Press kun i 1 L, men skaperne har planer om å også lage presskannen i 0,5 L og 1,5 L.

Capra Press kan bestilles på indiegogo.com.

Kilde: capramade.com

Relaterte artikler