Slik lager du kaffe på presskanne

Slik sørger du for at kaffen du lager på presskanne blir så god som mulig!

En mann i skjorte heller nytraktet kaffe fra en presskanne over i en turkis kopp Hvor lenge kaffen skal trekke, avhenger av malingsgraden på kaffen. Foto: Colourbox.com

Fremgangsmåten er enkel, og utstyret krever ikke mye plass. Ikke minst er det hyggelig å servere kaffe fra en presskanne.

Det finnes ikke bare én måte å lage presskannekaffe på. Forholdet mellom kaffe, vann, vanntemperatur og traktetid kan justeres, og oppskriftene vil variere. Det beste er nok å prøve seg frem for å finne frem til en personlig favoritt. Her får du forslag til en fremgangsmåte som vi kan gå god for. Den vil være et godt utgangspunkt for videre eksperimentering med presskanne.

Slik lager du presskannekaffe

 

Dette trenger du

 • Presskanne
  Disse finnes i forskjellige størrelser – hvor mange skal du lage kaffe til?
 • Kaffe
  Kaffen kan gjerne være presskannemalt. «Presskannemalt» er definert som en egen malingsgrad i Norge. Den er grovmalt, men noe finere enn kokmalt. Du kan få kjøpt presskannemalt i dagligvarebutikker, men den aller beste kaffen får du om du kverner kaffen selv. Ferske bønner og nykvernede bønner gir det beste resultatet. Beregn 60–70 gram kaffe per liter vann (se mer om dosering nedenfor). Vi anbefaler Evergood Dark Roast.
 • Kokt vann
  Sørg for at vannet som skal kokes opp er friskt og ordentlig kaldt.
 • Eventuelt en vekt
  Med en vekt vet du nøyaktig hvordan forholdet mellom vann og kaffe er, og dermed blir det lettere å justere oppskriften neste gang.

 • Les også: Hvordan påvirker malingsgraden kaffens smak?
 • Les også: Kan man bruke finmalt kaffe i presskanne?

Fremgangsmåte

 1. Forvarm presskannen. Dersom dette ikke gjøres, stjeler den varme fra kaffen, og kaffen vil da bli fort kald. Du forvarmer presskannen ved å helle varmt vann i den, enten fra springen eller fra vannkokeren.
 2. Før du heller vannet ut igjen, bør du ha kokt opp vann til kaffen.
 3. Hell ønsket mengde kaffe og vann i presskannen. Dersom du vil vite nøyaktig hvor mye kaffe og vann det er i kannen, kan du la presskannen stå på en vekt mens du gjør disse stegene. Dette anbefales for best mulig resultat.
 4. Pass på at all kaffen blir fuktet. Rør gjerne rundt noen få ganger.
 5. La kaffen stå og trekke mens stempelet sitter på i øvre stilling. Hvor lenge kaffen skal trekke, avhenger av hvor grovmalt den er. Hvis du bruker presskannemalt kaffe, er det anbefalt å la den stå i ca. seks minutter. Ved grovere eller finere malingsgrad justeres bryggetiden. Jo grovere malt, desto lenger skal kaffen stå. Den bør imidlertid ikke stå lenger enn syv–åtte minutter. Maksimal anbefalt kontakttid for kaffe blir sagt å være åtte minutter. Hvis du bruker filtermalt kaffe, bør kaffen trekke i 4–5 minutter. Hvis den står lenger enn det, kan den få en bitter smak. 
 6. Nå kan du ta en skje og røre i overflaten. Mesteparten av kaffekornene vil synke til bunnen, og det vil bli liggende igjen et lag med skum og litt korn på toppen. Du kan gjerne ta en skje og fjerne noe av skummet. Det inneholder bare bitterstoffer, og bidrar ikke med god smak.
 7. Sett på stempelet og press forsiktig ned. Presser du for raskt og med for stor kraft, kan du risikerer at kaffen spruter! Hvis du stopper å presse når stempelet er like over kaffen i bunnen, unngår du at kaffen virvles opp igjen.
 8. Etter å ha presset ned stempelet, kan du gjerne la kaffen stå i ytterligere to minutter før servering. Da vil eventuelle sedimenter (særlig ved finere malingsgrader) synke til bunnen.
En familie på tre sitter rundt frokostborder, og moren skjenker kaffe i kopper fra en presskanne

Det er svært hyggelig å servere kaffe fra en presskanne. Foto: Colourbox.com

Dosering

Beregn 60–70 gram kaffe per liter vann, etter smak og behag.

60 gram per liter

3 kopper 3 dl vann 18 gram kaffe
4 kopper 4 dl vann 24 gram kaffe
8 kopper 8 dl vann 48 gram kaffe

70 gram per liter kaffe

3 kopper 3 dl vann 21 gram kaffe
4 kopper 4 dl vann 35 gram kaffe
8 kopper 8 dl vann 56 gram kaffe

Lei av kaffegrut?

Når kaffen i presskannen er drukket opp, ligger det igjen et lag med våt kaffegrut i bunnen. Gruten skal ikke skylles ut i vasken! Den skal kastes i matavfallet, hvis mulig.

Selv om mesteparten av gruten er fjernet fra kannen, vil det ligge igjen mye grums i kannen. Hvis du synes det er styrete å rengjøre en presskanne, bør du vurdere et presskannefilter. I flere dagligvarebutikker får du kjøpt Evergood presskannefilter. Med et slikt filter vil all gruten samle seg opp i filteret. Da er det bare å kaste filteret, og du slipper å spa ut kaffegrut fra kannen. Også filteret kan kastes i matavfallet.

Med et filter vil du i tillegg unngå grut i kaffekoppen. Du vil også få silt ut fettstoffer i kaffen, noe som er bra særlig for dem med høyt kolesterol. Presskannekaffe, kokekaffe og espressokaffe inneholder nemlig fettstoffer som øker mengden av det skadelige LDL-kolesterolet i blodet.

Relaterte artikler