Ingen camping uten kaffe!
Kaffe smaker ekstra godt når den er laget utendørs! Foto: Colourbox.comDet finnes forskjellige typer bryggeutstyr man kan bruke for å lage kaffe utendørs, og utstyret behøver verken veie mye eller ta mye plass. Noen bryggemetoder er mer praktiske enn andre, men hvilken du foretrekker kommer helt an på personlig preferanse.
I tillegg til selve bryggeutstyret behøver du også en metode for å koke vann. Det enkleste er nok en liten turkjele som varmes opp over et stormkjøkken eller et bål – når det ikke er bålforbud, vel å merke.
Det kommer nok ikke som noen overraskelse at AeroPress havner på denne listen. AeroPress-bryggeren tar både liten plass og veier lite, og lager samtidig veldig god kaffe. Fremgangsmåten er den samme i naturen som hjemme, og man kan velge enten tradisjonell bryggemetode eller den inverterte metoden. Ulempen med AeroPressen er at du må ha med papirfiltre, men de tar til gjengjeld svært liten plass – og kan oppbevares inne i AeroPressen når du ikke bruker den.
Dersom du foretrekker å lage håndbrygg når du er hjemme, kan vi anbefale en sammenleggbar håndbrygger. Fremgangsmåten er nemlig identisk. Det finnes flere ulike typer turhåndbryggere, og de kan være laget av silikon, metall eller stoff. Hvilken du foretrekker kommer helt an på personlig preferanse.
Håndbryggeren tar liten plass og veier lite. Du får også sammenleggbare håndbryggere med metallfilter, slik at du ikke trenger å ta med papirfilter. Alt du da trenger er håndbryggeren, ferdig malt kaffe og kokende vann.
Det finnes flere forskjellige typer reisebryggere som man kan ta med seg på tur. Som oftest består disse av kaffebrygger og termokopp, men enkelte har også kaffekvern slik at du kan bruke nymalte kaffebønner. Snakk om luksus!
Ulempen med reisebryggere er gjerne at de består av mange små deler som kan bli borte mens man holder på. De kan også være litt mer kompliserte å rengjøre når man ikke har tilgang til rennende vann. Fordelen er at man ikke behøver noe ekstra utstyr.
Sugerør med filter er kanskje den enkleste metoden for å lage kaffe utendørs, samtidig som den nesten ikke veier noe som helst – og er så liten at den kan oppbevares i en lomme. Den er rett og slett bare et sugerør med et lite metallfilter på den ene enden. Alt du trenger å gjøre er derfor å helle kaffe og kokende vann i koppen din, vente noen minutter til kaffen har trukket ferdig, og så kan du drikke rett fra koppen – og sugerøret sørger for at kaffegruten filtreres ut mens du drikker. Ulempen med denne metoden er at kaffen vil fortsette å trekke mens du drikker, så du bør drikke relativt raskt for at kaffen ikke skal bli overekstrahert.
Dersom du har en perkolator hjemme, kan det hende du foretrekker denne bryggemetoden også på tur. Den største ulempen med perkolatorer er at selve bryggeren tar ganske stor plass. Men dersom du har plass i sekken, er det ingenting i veien for å ta med perkolatoren utendørs! Det er imidlertid viktig å være klar over at det finnes to ulike typer perkolatorer – en med integrert varmeelement, som går på strøm, og en uten varmeelement. Sistnevnte krever derfor ekstern varme, og er den typen som kan brukes utendørs. Det eksterne varmeelementet blir da bål, stormkjøkken eller lignende.
Presskannen er en favoritt av en grunn – den er svært enkel å bruke, og den lager deilig kaffe. Det finnes en rekke ulike reisepresskanner på markedet, som er laget i metall i stedet for glass. Disse er like enkle å bruke som den du har på kjøkkenet hjemme, og krever ikke ekstra utstyr. Ulempen er at de kan være litt tyngre og ta litt større plass enn en del av de andre alternativene på denne listen. Dersom du foretrekker presskannekaffe, er det imidlertid absolutt verdt å bære den med seg ut i naturen.
Og sist, men ikke minst: den norske favoritten kokekaffe. Kokekaffe er en tradisjonell bryggemetode som ble erstattet med den elektriske kaffetrakteren på 60-tallet – men ute i naturen er den fortsatt en favoritt. Den største fordelen med kokekaffe er at du ikke trenger noe mer utstyr enn kjelen du allerede har med deg. Alt du trenger å gjøre er å koke opp vann i kjelen, helle i kaffe og røre slik at all kaffen blir fuktet. Deretter lar man kaffen trekke i 6–8 minutter. Når kaffen er ferdigtrukket, rører man forsiktig i overflaten, slik at kaffegruten synker ordentlig. Etter 1 minutt kan man forsiktig helle kaffen over i kopper. Enklere blir det ikke!
Ta håndbryggteknikken din fra middelmådig til magisk med disse tipsene!
Håndbryggere krever en del jobb, men resultatet blir også bedre – hvis man gjør det riktig.
Hvem oppfant presskannen? Og er det egentlig en bryggemetode som egner seg for spesialkaffe?
Den lille dingsen får plass i hånda!