Slik lager du kaffe på AeroPress

Med Aeropress med kan du lage mange forskjellige kaffevarianter: både lysbrente og mørkbrente brygg.

Alle delene til et Aeropress-bryggesett. Aeropress er en liten kaffebrygger laget av plast. Utstyret består av en beholder, et stempel og en liten filterholder med papirfilter. Foto: Colourbox.com

Allsidigheten til AeroPressen har gjort den veldig populær blant kaffeentusiaster.

Du vil kunne finne en rekke forskjellige AeroPress-oppskrifter, og kan lage både mørkbrente espressolignende brygg og lysbrente varianter. Bryggeren lager én kopp med kaffe av gangen, så hvis du skal lage kaffe til mange, bør du vurdere andre byggemetoder.

AeroPressen er laget av plast. Utstyret består av to sylinderrør, og det ene (stempelet) er smalt nok til at det passer inn det andre. Dette stempelet har en lufttett forsegling i gummi. I tillegg til de to rørene, består bryggeren av en liten filterholder, trakt, måleskje og rørepinne.

Tilberedningen kan minne om en sprøyte – når stempelet presser kaffe og vann nedover i det største røret, presses den ferdige kaffen gjennom filteret.

Slik lager du AeroPress-kaffe

Oppskriften bør tilpasses etter bønner og smakspreferanser. Prøv deg frem, dette skal være gøy!

Dette trenger du

 • Brygger
 • Kaffefilter
 • Kaffe
  Når du bruker lysbrent eller mellombrent kaffe, skal den være litt finere enn filtermalt. Den ferdige kaffen blir best når kaffen er nymalt. Bruk ca. 16 gram til 250 gram vann.
 • Friskt vann
  Vannet bør være rundt 95°C. (Vent i ca. et halvt minutt etter at vannet er kokt opp før du heller det over kaffen.)
 • En kopp
  Helst en som kaffen kan brygges rett oppi

Dette er det fint å ha

Fremgangsmåte

 1. Legg papirfilteret i beholderen, og skyll det med varmt vann. Dette fjerner papirsmaken og forvarmer bryggeutstyret.
 2. Sett AeroPressen på en vekt.
 3. Hell i 16 gram kaffe.
 4. Nullstill vekten.
 5. Start stoppeklokken samtidig som du begynner å helle over 250 gram vann.
 6. Pass på at all kaffen blir fuktet. Du kan gjerne bruke rørepinnen.
 7. Når det har gått 30–60 sekunder, skal du begynne å presse ned stempelet. Du må bruke nokså stor kraft, men samtidig må du være forsiktig. Ikke la AeroPressen stå på vekten mens du presser! Det bør ta omtrent 20–30 sekunder å presse ut all kaffen.
 8. Nyt kaffen umiddelbart.

Espressovariant

Hvis du vil lage en sterkere variant, kan du bruke espressomalt kaffe. Tim Wendelboe, som er en pionér for AeroPress, anbefaler 20 gram kaffe til 100–150 gram vann. Vannet skal ikke avkjøles etter at det er kokt opp. Rør rundt tre ganger og press ned stempelet umiddelbart.

Relaterte artikler