AeroPressen er en svært allsidig kaffebrygger.
Foto: Colourbox.comSelv om de ulike AeroPress-oppskriftene bygger på det samme – malt kaffe og vann som presses gjennom et filter – får kaffen likevel store smaksforskjeller avhengig av mengden kaffe som brukes, malingsgrad, vannets temperatur, bryggetid og hastigheten man presser ned stempelet.
Når det kommer til ekstraksjonsmetoder, har man såkalt dryppbrygg på den ene siden og «immersion»-brygg på den andre. Førstnevnte er at vann renner gjennom en kaffeseng og ekstraherer smak på veien gjennom kaffen, slik som ved traktekaffe, mens sistnevnte er at kaffe ligger fullstendig under vann, slik som ved presskannekaffe.
AeroPressen kombinerer disse ekstraksjonsmetodene, noe som gir muligheten til å justere flere bryggevariabler enn ved andre bryggemetoder. Ved å bruke kortere bryggetider, vil kaffen ligne mer på filterkaffe; ved å bruke invertert metode, vil kaffen minne mer om presskannekaffe.
Dette gjør at det er mer rom for kreativitet og fleksibilitet, og man kan i større grad få ulike smaksprofiler på den samme kaffen. Dette gjør også at man kan justere oppskriften slik at man kan fremheve helt spesifikke smaksnoter fra ulike kaffetyper.
På verdensmesterskapet i AeroPress må alle deltagerne bruke den samme kaffen. Det betyr at de må utvikle sine egne oppskrifter for å kunne brygge en kaffe som skiller seg ut fra de andre deltagernes kaffe. Slikt blir det innovasjon av.
I tillegg til justeringer på malingsgrad og bryggetid, er vanntemperaturen en av de viktigste variablene som har blitt endret på. I begynnelsen var det svært vanlig å bruke vann på rundt 90ºC, men nå har stadig flere begynt å senke temperaturen for å redusere bitterstoffene i kaffen. I dag er det derfor vanligere å bruke vann på mellom 75º og 80ºC.
En annen teknikk mange har begynt å benytte seg av når de lager AeroPress-kaffe, er å brygge kaffen svært sterk, for deretter å tilsette vann i den ferdige kaffen. Dette gjør at man kan ha større variasjon i mengden kaffe som brukes, slik at man kan få frem mer syrlighet og en sterkere smaksprofil.
Ellers har den inverterte metoden vært svært populær siden den først dukket opp, både i konkurransesammenheng og for hjemmebaristaer. Dette er fordi den gir mer kontroll over kaffeekstraksjonen. Det er derfor forventet at den inverterte metoden kommer til å bli enda mer populær i tiden fremover.
Baristaen James Hoffmann har undersøkt om det påvirker kaffens smak å gjenbruke Aeropress-filteret.
James Hoffmann har testet ut hvordan dette fungerer.
Denne fremgangsmåten er en variant av japansk iskaffe.
Selv om det ikke blir «ekte» espresso, blir det en sterk og god kaffe som kan brukes i alt fra kaffe latte til drinker.