Slik lager du iskaffe med AeroPress

Denne fremgangsmåten er en variant av japansk iskaffe.

Et glass med isbiter står på en kjøkkenbenk, med en Aeropress og en kaffekvern i bakgrunnen Ved å lage Aeropress-kaffe direkte over isbiter får man deilig iskaffe. Foto: Sjo og Floyd

AeroPress har blitt en svært populær kaffebrygger. Den er rask og enkel, og krever lite utstyr. Da Alan Adler fant opp Aeropressen i 2005, var målet at den lille bryggeren skulle kunne lage én kopp kaffe av høy kvalitet. Dette er noe den klarer å oppnå.

Til tross for hvor enkel Aeropressen er, finnes det en rekke ulike fremgangsmåter, med både kort og lang bryggetid. Det er heller ikke slik at én fremgangsmåte er «riktig», og hvilken bryggemetode man foretrekker kommer helt an på personlig preferanse. De fleste vet nok om den ‘klassiske’ metoden, og kanskje også den ‘inverterte’ metoden. Men visste du at det også går an å lage iskaffe på den?

Kaffe presses gjennom en Aeropress og oppi et glass med isbiter

Fremgangsmåten er enkel: Brygg Aeropress-kaffe direkte over isbiter! Foto: Sjo og Floyd

Slik lager du iskaffe

Når du lager iskaffe med Aeropress, bør kaffen ha medium-fin malingsgrad. Temperaturen på vannet bør være mellom 90ºC og 96ºC. For best resultat, bruk termometer, kjøkkenvekt og stoppeklokke!

Denne fremgangsmåten på iskaffe tar utgangspunkt i den såkalte inverterte Aeropress-metoden, og er en versjon av japansk iskaffe.

Ingredienser

  • 16–17 gram nymalt kaffe
  • 100 ml vann
  • 150 ml isbiter

Fremgangsmåte

  1. Putt 150 ml isbiter i en kopp.
  2. Begynn med Aeropressen i invertert posisjon – altså opp-ned. Hell oppi nymalt kaffe.
  3. Putt et Aeropress-filter i filterholderen, og skyll gjennom filteret med kokende vann.
  4. Sett Aeropressen på en kjøkkenvekt. Nullstill kjøkkenvekten, og start stoppeklokken.
  5. Bruk 30 sekunder på å helle 50 ml vann oppi Aeropressen. Rør med rørepinnen.
  6. Tilsett ytterligere 50 ml vann, og rør igjen.
  7. Skru på filterholderen, og la kaffen trekke i 1 minutt og 30 sekunder.
  8. Snu Aeropressen riktig vei over koppen med isbiter, og bruk 30 sekunder på å presse gjennom kaffen.
  9. Og voilà! Iskaffen er klar. Den kan enten nytes svart, eller blandes med melk, sukker eller andre tilsetninger.

Relaterte artikler