AeroPress – et genialt «leketøy»

Den lille bryggeren Aeropress er inspirert av teknologien i espressomaskiner, der vann blir presset gjennom finmalt kaffe med et stort trykk.

En barista presser ned stempelet på en Aeropress-brygger Bryggetiden på Aeropress er kort, og kaffen blir derfor lite syrlig. Foto: Colourbox.com

AeroPress ble oppfunnet i 2005 av ingeniøren og sportslekeprodusenten Alan Adler. Han ønsket seg bedre kaffe, og begynte å studere byggeprosessen.

Alan Adler skjønte at han trengte en kaffebrygger som lot ham brygge på kortere tid og med lavere temperatur enn hva kaffetrakteren og espressomaskinen tillot. Resultatet ble AeroPress. I dag er det både et merkenavn og en patentert bryggemetode.

I dag finnes det mange forskjellige AeroPress-oppskrifter, med både kort og lang bryggetid. Du kan lage både mørkbrente espressolignende brygg og lysbrente varianter. Det er en viktig grunn til at bryggeren har blitt så populær blant kaffeentusiaster.

Populært «leketøy»

Da AeroPressen kom på markedet, var mange i kaffemiljøet skeptiske. De betraktet det nye utstyret mer som et leketøy enn en seriøs kaffebrygger. Dette endret seg etter hvert, og i dag er kaffebryggeren blitt kjempepopulær.

Adler selv forklarer populariteten med at bryggeren er nærmest selvrensende, bærbar, relativt billig, og at den lager en velsmakende kopp i løpet av ett minutt og kan bli brukt på mange forskjellige måter. I tillegg oppfordrer den folk til å bruke fersk kaffe, samtidig som én-kopp-størrelsen sørger for at det ikke sløses med kaffe. Stadig flere vil oppdage fordelene ved den lille bryggeren, sier han i et intervju med Perfect Daily Grind.

Fungerer som en sprøyte

AeroPressen er laget av plast. Utstyret består av to sylinderrør, og det ene (stempelet) er smalt nok til at det passer inn det andre. Dette stempelet har en lufttett forsegling i gummi. I tillegg til de to rørene, består utstyret av en liten filterholder, trakt, måleskje og rørepinne.

Tilberedningen kan minne om en sprøyte – når stempelet presser kaffe og vann nedover i det største røret, presses den ferdige kaffen gjennom filteret.

Alan Adlers Aeropress-brygger med tilhørende utstyr.

De ulike delene som inngår i en AeroPress-brygger. Foto: Colourbox.com

Verdensmesterskap

Kaffebryggeren er det eneste bryggeutstyret som har sitt helt eget verdensmesterskap, World AeroPress Championship. Konkurransen så dagens lys i 2008, og fant faktisk sted i Oslo. Det var riktignok bare tre deltakere med. Norske Tim Wendelboe var initiativtakeren bak arrangementet. Siden den gang har konkurransen vokst betraktelig. I 2018 var det nasjonale konkurranser i 61 land.

AeroPress gir en god mulighet til å eksperimentere. Dette får utløp under verdensmesterskapet; her varierer bryggetid, pressetid, kaffemengde, forholdet mellom vann og kaffe, vanntemperatur og til og med hvilken vei man bruker bryggeren. Den kan nemlig brukes opp-ned. Det er med andre ord mange muligheter for å fremheve bestemte egenskaper i kaffen.

Fellestrekk med espresso og presskanne

AeroPressen er inspirert av teknologien i espressomaskiner, der vann blir presset gjennom finmalt kaffe med et stort trykk. Når stempelet presses ned i AeroPressen, oppstår det et trykk i det ytre sylinderrøret.

Det finnes også noen likheter mellom AeroPress og presskanne. Til AeroPress bruker man imidlertid kaffe som er finere malt, og filteret gjør kaffen klarere, uten fettstoffer. Bryggetiden er dessuten kort, så kaffen blir mindre syrlig.

Relaterte artikler