God kaffe på tur? Prøv AeroPress!

Med en Aeropress trenger du ikke å gi avkall på god kaffe selv om du er ute på tur.

Kanne med kokende vann koblet til en primus. Aeropress-utstyr. Aeropress-oppskriften kan tilpasses ulike bønner. Foto: Colourbox.com

Mange tyr til pulverkaffe når de er på tur, bare fordi det er lettvint. Med de riktige forberedelsene er det imidlertid ikke så komplisert å lage kvalitetskaffe også utendørs.

En AeroPress i sekken tar ikke mye plass, og utgjør heller ingen stor forskjell på vekten. Og det viktigste av alt: AeroPress på tur gir deilig, nybrygget kaffe!

Robust utstyr

Kaffebryggeren er laget av plast. Den er dermed robust og ikke minst enkel å rengjøre. Utstyret består av to sylinderrør, og det ene (stempelet) er smalt nok til at det passer inn det andre. Dette stempelet har en lufttett forsegling i gummi. I tillegg til de to rørene består utstyret av en liten filterholder, trakt, måleskje og rørepinne.

En stoppeklokke er også på sin plass, for med denne bryggemetoden er det viktig å være nøyaktig! Den totale bryggetiden skal være mellom 1–2 minutter, avhengig av oppskriften du følger.

Ulike deler til Aeropress ligger på et bord.

I tillegg til beholder, stempel og en filterbeholder, består AeroPress-settet av trakt, måleskje og rørepinne. Foto: Colourbox.com

AeroPress på tur – 5 tips

1. Kaffe blir som kjent aller best når den er nykvernet, men sekken blir lettere om du lar håndkvernen bli stående hjemme. Du kan gjerne kverne kaffen like før du legger ut på tur. Til AeroPress er det anbefalt å bruke kaffe som er kvernet noe finere enn filtermalt. Det vil smake ekstra godt med ALI Kaffe, ettersom det er den perfekte turkaffen!

2. Friskt vann gir aller best kaffe, men med mindre du får tilgang på vann der du kommer, må du ha med deg dette også. Hvis du har med deg ferdigoppvarmet vann på termos, trenger du ikke tenke på oppvarming i form av bål eller kokeapparat.

3. Dersom du ønsker å unngå avfall, kan du gjerne bruke metallfilter i stedet for papirfilter. Da blir det enda enklere!

4. Når du skal presse ned stempelet, må du bruke nokså stor kraft, og underlaget bør derfor være så flatt som mulig. Kaffen kan med fordel brygges rett i koppen du skal drikke fra.

5. For at kaffen skal bli best mulig, er det viktig å være nøyaktig når det kommer til både tid og dosering – også når du er på tur! Det kan derfor være lurt å veie opp korrekt mengde kaffe på forhånd, med mindre du bruker en måleskje. Et godt utgangspunkt vil være 17–18 gram kaffe til 250 gram vann. Oppskriften bør tilpasses etter bønner og smakspreferanser.

Et nytt tilskudd i AeroPress-familien er AeroPress Go. Denne er mindre, og er spesielt utviklet for turbruk.

Relaterte artikler