Metallfilteret er gjenbrukbart, og gir en fyldig smaksprofil til kaffen.
Selv om det har vært mulig å kjøpe metallfiltre fra andre produsenter, er dette det første originale AeroPress-metallfilteret. Det er laget av 316 rustfritt stål, som har lengre levetid enn det som brukes i andre metallfiltre av samme type. Filteret er kompatibelt med den originale AeroPressen og AeroPress Go, og passer ypperlig til bruk både hjemme, på kontoret og på tur.
Metallfilteret er gjenbrukbart og miljøvennlig. Foto: AeroPress
En av de mest åpenbare fordelene med å bruke metallfilter er selvsagt at det kan brukes gang på gang, og at man ikke behøver å kjøpe nye papirfiltre. Filteret er samtidig enkelt å rengjøre, og trenger bare å skylles før det igjen er klart til bruk. Det kan også vaskes i oppvaskmaskinen!
Men metallfilteret gir også kaffen en litt annen smaksprofil. Mens papirfiltrene fanger opp alt av oljer og selv de minste kaffepartiklene, og dermed gir et svært rent brygg, slipper metallfilteret gjennom de smakfulle oljene i kaffen, samt noe kaffestøv. Dette gjør at man får et brygg med rikere smak, mer tekstur og fyldigere body. Kaffe laget med metallfilter vil altså få en smaksprofil som kan minne litt om presskannekaffe.
Metallfilteret slipper gjennom oljene i kaffen. Foto: AeroPress
Fremgangsmåten for å lage AeroPress-kaffe med metallfilter kan selvsagt være den samme som for papirfilter. Du vil likevel kunne kjenne at kaffen får en litt annen smaksprofil. Den «inverterte» bryggemetoden passer for eksempel ypperlig med metallfilteret.
Dersom du har lyst til å brygge en kaffe med enda mer tekstur og body, er det flere tilpasninger du kan gjøre. For det første kan du male kaffen finere enn det du vanligvis gjør når du lager AeroPress-kaffe. Det aller fineste kaffestøvet vil da slippe gjennom metallfilteret, og skape mer tekstur.
Deretter kan du presse stempelet saktere ned, og øke den totale pressetiden med 10–15 sekunder. Når stempelet nærmer seg bunnen, kommer du til å høre et lite hiss. Da kan du slippe stempelet og snurre litt på AeroPressen, før du raskt presser stempelet helt ned. På denne måten vil mer av oljene og kaffepartiklene presses gjennom filteret. Synes du dette blir for mye, kan du stoppe når du hører hisset. Deretter er det bare å nyte en kopp med rik og fyldig kaffe!
Kilde: aeropress.com
Hvis du har lyst til å eksperimentere med Aeropress-kaffe, kan vi anbefale den inverterte metoden.
Denne fremgangsmåten er en variant av japansk iskaffe.
Selv om det ikke blir «ekte» espresso, blir det en sterk og god kaffe som kan brukes i alt fra kaffe latte til drinker.
James Hoffmann har testet ut hvordan dette fungerer.