Hva slags filter du bruker, påvirker kaffens smaksprofil.
Foto: AeroPressDet er ikke så altfor lenge siden AeroPress slapp et metallfilter til den geniale bryggeren. Dette gir oss muligheten til å velge mellom papirfilter, som kun kan brukes noen få ganger, og metallfilter som kan gjenbrukes i det evige. Men hvilket filter man velger handler ikke bare om bærekraft – det påvirker også hvordan kaffens smaksprofil blir.
Den største forskjellen mellom papirfilter og metallfilter er at papirfilteret fanger opp alt av oljer og kaffestøv. Resultatet blir dermed et svært rent brygg. Ønsker man at kaffen skal bli enda renere, er det også mulig å bruke to filtre samtidig.
Metallfilteret slipper derimot gjennom kaffens oljer, og de minste kaffepartiklene. Det betyr at den ferdigbryggede kaffen vil få en rikere smak, med mer tekstur og en fyldigere kropp. Bruker man metallfilter, vil altså smaksprofilen minne noe om smaksprofilen til presskannekaffe.
Dersom du foretrekker kaffe med fyldigere kropp, anbefaler vi å bruke metallfilter. Dette filteret gir også mange muligheter.
Dersom du ønsker å beholde oljene i kaffen, men ikke ønsker å få spesielt mye kaffestøv i koppen, kan du velge en grovere malingsgrad. Dersom du derimot ønsker at kaffen skal ha enda mer tekstur og kropp, kan du male kaffen noe finere. Du vil da ende opp med mer kaffestøv i koppen, noe som gir mer tekstur.
Ønsker du å lage et espressolignende brygg, er det også anbefalt å bruke metallfilter. Siden kaffens oljer ikke vil bli fanget opp av et papirfilter, vil smaksprofilen nemlig minne mer om ekte espresso.
Det er også mulig å bruke både metallfilter og papirfilter samtidig. Dette øker motstanden i bryggekammeret, noe som vil påvirke ekstraksjonen. Dersom du for eksempel ønsker mer sødme i kaffen, kan du øke mengden kaffe du bruker, bruke flere filtre og deretter tilsette varmt vann i den ferdigbryggede kaffen.
James Hoffmann har testet ut hvordan dette fungerer.
Med Aeropress med kan du lage mange forskjellige kaffevarianter: både lysbrente og mørkbrente brygg.
Hvis du har lyst til å eksperimentere med Aeropress-kaffe, kan vi anbefale den inverterte metoden.
Denne fremgangsmåten er en variant av japansk iskaffe.