Kan man bruke filteret i AeroPress flere ganger?

Baristaen James Hoffmann har undersøkt om det påvirker kaffens smak å gjenbruke Aeropress-filteret.

Fem Aeropress-filtre med forskjellige farger ligger på et bord Disse filtrene er brukt 0, 1, 2, 3 og 4 ganger. Foto: Sjo og Floyd

Den verdensberømte baristaen James Hoffmann, som blant annet står bak boka «The World Atlas of Coffee», fikk nylig et spørsmål fra en av følgerne sine på Instagram: Kan AeroPress-filteret brukes flere ganger? Da han ikke hadde et umiddelbart svar på dette, valgte han å gjennomføre en smakstest.

Mens noen sverger til å bruke AeroPress-filteret flere ganger, synes andre det er unødvendig å ta vare på det brukte filteret. Men setter egentlig filteret smak på kaffen?

Å gjenbruke eller ikke gjenbruke …

Dette var spørsmålet James Hoffmann ønsket å finne svar på. Han utførte derfor en enkel smakstest for å se om han klarte å kjenne noen forskjell på kaffe som ble brygget med et helt nytt filter, og kaffe som ble brygget med et filter han hadde brukt et par ganger allerede.

Hoffmann utførte en blindtest for å kunne være objektiv. Han hadde derfor tre kopper med kaffe fremfor seg: Én kopp hadde blitt brygget med det brukte filteret, og de to andre var med det nye filteret. Etter å ha smakt på alle tre, valgte han ut den koppen som skilte seg ut. Det var likevel tydelig at han var usikker – han sa at det var noen variasjoner i kaffen, men ikke mye. Resultatet? Han klarte ikke å gjette hvilken kaffe som var brygget med gjenbruksfilteret. «It’s, uh … a surprise for me», avslutter han videoen med.

Dette betyr altså at det er fullt mulig å gjenbruke papirfilteret i AeroPress uten at det påvirker kaffens smak. Selv om det kan hende at profesjonelle cuppere ville smakt forskjellen, er sannsynligheten liten for at du eller jeg hadde merket noe.

Fordelen med gjenbruk er at det er mer miljøvennlig, og filtrene vil vare lenger. Spesielt dersom man bruker mer enn ett filter av gangen vil det kunne være fornuftig å bruke dem flere ganger. Det er nemlig fullt mulig å bruke både 2 og 3 filtre samtidig, for å få en renere og klarere kaffe.

Dersom du skal gjenbruke filteret, behøver du bare å skylle det i rennende vann etter bruk, og deretter legge det til tørk. Vi vet ikke hvor mange ganger det er mulig å gjenbruke filteret uten at det setter smak, men vi vil tro at 3–4 ganger burde være helt uproblematisk.

Du kan se videoen i sin helhet på James Hoffmann sin Instagram-konto, @jimseven.

Relaterte artikler