Prismo-filteret er designet for å brygge espresso på AeroPress

Ønsker du å lage et espressolignende brygg hjemme? Da kan vi anbefale Prismo-filteret til Aeropress!

En Aeropress med Prismo-filteret og en vannkoker sees ovenfra Prismo-filteret erstatter den originale filterholderen på Aeropressen. Foto: Prismo

Vi har tidligere skrevet om hvordan man kan lage «espresso» på AeroPress. Dersom du ønsker å ta det ett skritt videre, kan du gå til anskaffelse av Prismo-filteret.

Prismo er en filterholder som erstatter den originale filterholderen til AeroPress. Den kommer med et metallfilter og en enveis trykkventil som gjør at det bygger seg opp et større trykk i AeroPressen enn det originalt gjør. Den er altså designet for å kunne brygge såkalte «espresso-style shots».

En Aeropress med Prismo-filteret ligger på en skjærefjøl sammen med en vannkoker og bakverk

Trykkventilen på filteret gjør at AeroPressen får høyere trykk enn originalt. Foto: Prismo

Full body og deilig crema

Riktignok lager Prismo-filteret fortsatt ikke ekte espresso. Ordentlige espressomaskiner lager espresso med et trykk på 9 bar, noe som ikke er mulig å gjenskape med en brygger som AeroPress. Likevel får man med filteret en espressolignende kaffe som har en full body og munnfølelse, med en crema som gjør det mulig å lage ordentlig lattekunst. Cremaen er riktignok ikke like tykk og langvarig som på ekte espresso, men vesentlig bedre enn det man får ved andre typer håndpresset espresso. Bryggemetoden fremhever gjerne hint av sjokolade og nøtter, og fungerer derfor utmerket til mellombrente espressoblender.

Prismo-filteret er også dryppsikkert, og er dermed ypperlig dersom man foretrekker å brygge med invertert metode på AeroPress. Alt man trenger å gjøre, er å legge et papirfilter oppå metallfilteret, og ventilen sørger for at man ikke behøver å snu bryggeren på hodet. Det økte trykket gjør at smaksprofilen til kaffen vil bli noe annerledes enn tradisjonell invertert AeroPress-kaffe.

Nærbilde av Prismo-filteret på en Aeropress

Filteret er dryppsikkert. Foto: Prismo

Prismo vs. espressomaskin

Det er hovedsakelig tre ting som skiller Prismo-espresso fra ekte espresso:

 • Trykket
  Det er fysisk umulig å oppnå et trykk på 9 bar med en AeroPress. Likevel sørger Prismo-filteret for at man får et trykk som er mellom 100 og 150 prosent høyere enn man får ved bruk av den vanlige AeroPress-filterholderen, og resultatet blir derfor vesentlig bedre.
 • Temperaturen
  Den gjennomsnittlige temperaturen på en AeroPress vil naturlig nok være noe lavere enn i en espressomaskin, ettersom AeroPressen ikke er isolert og dermed ikke klarer å holde like godt på varmen. Det er derfor ekstra viktig å forvarme bryggeutstyret.
 • Bryggetiden
  Mens en ekte espresso kun bruker 25–30 sekunder, bruker espresso laget med dette filteret omtrent 70 sekunder.

Til tross for disse forskjellene, skaper Prismo-filteret et svært godt espressolignende brygg, som er en stor forbedring fra AeroPress-espresso som lages med den vanlige filterholderen. Filteret gir rett og slett en kaffe som er mye nærmere ekte espresso.

En person lager espresso med Prismo-filteret

Trykket, temperaturen og bryggetiden gjør at Prismo-espresso skiller seg fra ekte espresso. Foto: Prismo

Slik lager du espresso med Prismo-filteret

Ingredienser

 • 20 gram finmalt kaffe
 • 60 gram vann

Fremgangsmåte

 1. Bytt ut den originale papirholderen med Prismo-filteret. Forvarm bryggeutstyret.
 2. Hell oppi 20 gram finmalt kaffe.
 3. Sett på en timer. Hell oppi 60 gram vann, og rør i 30 sekunder.
 4. Når timeren kommer til 1 minutt, presser du vannet gjennom kaffen på vanlig måte.
 5. Espressoen kan brukes som base i blant annet cappuccino og kaffe latte, eller kan nytes slik den er.

Du kan se en video av fremgangsmåten på YouTube.

En person lager espresso med Prismo-filteret

Prismo-filteret lager deilig espresso! Foto: Prismo

Relaterte artikler