Hvordan brygge kaffe med «invertert» metode på AeroPress?

Hvis du har lyst til å eksperimentere med Aeropress-kaffe, kan vi anbefale den inverterte metoden.

En person lager invertert Aeropress på tur i naturen Når du lager kaffe med invertert metode, begynner du med Aeropressen opp ned. Foto: Colourbox.com

AeroPress er en allsidig kaffebrygger som er perfekt når man skal lage seg én kopp kaffe. Den egner seg godt til både lysbrente og mørkbrente brygg, og kan også lage espressolignende kaffe.

Dersom du har en AeroPress hjemme, er du antageligvis godt kjent med hvordan man lager AeroPress-kaffe. Men visste du at det finnes en «invertert» metode å lage kaffe på?

Trykk her for å hoppe direkte til oppskriften.

Hva er invertert metode?

Ved første øyekast ser en AeroPress litt komplisert ut, men det er veldig enkelt å brygge kaffe på den. Alt man trenger er kokende vann, nymalt kaffe og en AeroPress. Skyll papirfilteret, hell deretter oppi kaffen og hell på med vann. Sett på stempelet og press ned. Og vips! så er kaffen ferdig.

Med den inverterte metoden begynner man med AeroPressen opp ned. Det første man gjør er derfor å sette på stempelet, slik at AeroPressen blir tett. Deretter setter man den på hodet og heller oppi nymalt kaffe, før man heller oppi vannet. Kaffen skal stå og trekke i 1–3 minutter, før man setter på papirfilteret og snur AeroPressen over en kopp eller mugge – slik at den havner riktig vei – og presser ned stempelet på vanlig måte.

Det finnes flere videoer på YouTube om hvordan man brygger kaffe med invertert metode, som kan være verdt å ta en titt på før man begir seg ut på nye bryggeeventyr.

En barista heller vann oppi en Aeropress

Den inverterte metoden er en slags blanding mellom vanlig AeroPress og presskanne. Foto: Colourbox.com

Forskjellen mellom vanlig og invertert metode

Hovedforskjellen mellom de ulike metodene er hva slags ekstraksjonsmetode det er snakk om. Ved vanlig metode presser man vannet gjennom kaffen, noe som kalles perkolasjon. Ved den inverterte metoden blir kaffen liggende i vannet, såkalt «immersion» brygg, noe som resulterer i økt ekstraksjon. Den inverterte metoden er altså en slags blanding mellom vanlig AeroPress og presskanne.

Den ene metoden er ikke riktigere enn den andre, og hvilken man foretrekker kommer helt an på personlig preferanse. Den vanlige metoden gir en «renere» og mildere smak på kaffen, gjerne med mer syrlighet, mens den inverterte metoden gir en kraftigere, bitrere og mer konsentrert kaffe.

Den vanlige metoden er ypperlig for de som ikke har brukt AeroPress før, ettersom det er enkelt å få god kaffe hver eneste gang. Den inverterte metoden passer godt for de som har erfaring med AeroPress, og som ønsker å eksperimentere med ulike variabler i større grad.

Oppskrift

Før du prøver deg på den inverterte metoden, anbefales det å gjøre seg kjent med den vanlige metoden først. Da har du et godt utgangspunkt, slik at du bedre vet hvilke variabler du ønsker å endre på når du går over til den inverterte metoden.

Det finnes mange forskjellige oppskrifter på å lage kaffe med den inverterte metoden, men dersom du følger oppskriften under, vil du få et greit startpunkt som du kan eksperimentere videre med.

En person rører i en Aeropress i naturen

Blomstringsfasen er viktig ved denne metoden. Etter å ha helt i vannet skal du røre i omtrent 30 sekunder. Foto: Colourbox.com

Ingredienser

 • 16–20 gram kaffe, grovmalt
 • 250 gram varmt vann

I tillegg trenger du en vekt og en tidtaker.

Fremgangsmåte

 1. Mal kaffen.
 2. Skyll papirfilteret.
 3. Varm opp vann til 90–95ºC.
 4. Sett på stempelet og snu AeroPressen på hodet. Pass på at stempelet er minst 2 cm inn, slik at den er tett.
 5. Hell kaffen oppi AeroPressen.
 6. Start tidtakeren.
 7. Bruk 15 sekunder på å helle 75 gram vann oppi AeroPressen.
 8. Rør i kaffen i omtrent 30 sekunder.
 9. Tilsett resten av vannet, totalt 250 gram.
 10. La kaffen stå og trekke i 1 minutt.
 11. Sett på lokket med papirfilteret, snu AeroPressen forsiktig over en kopp og press ned stempelet på vanlig måte.

Du kan for eksempel eksperimentere med temperatur, mengdeforholdet mellom kaffe og vann, og bryggetid:

 • Temperaturen kan være alt fra 84 til 100ºC. Ved varmere temperatur vil ekstraksjonen skje raskere, mens kaldere temperaturer krever lengre ekstraksjonstid.
 • Dersom du bruker mer kaffe, bør du samtidig redusere bryggetiden og/eller temperaturen på vannet. Bruker du mindre kaffe, bør du la kaffen trekke lenger og/eller bruke varmere vann.
 • Det er mulig å bruke mindre vann under bryggingen, og heller tilsette mer vann etter at kaffen er ferdig. Da kan du tilpasse hvor sterk du ønsker at kaffen skal være.

Siden det er flere variabler å holde styr på når man bruker invertert metode, kan det være fornuftig å føre en logg over hvilke variabler du benytter deg av og hvordan resultatet blir. Slik kan du lettere tilpasse kaffen fra gang til gang, og gjenskape de variablene som gir best kaffe.

Kilde: perfectdailygrind.com

Relaterte artikler