Hvis du har lyst til å eksperimentere med Aeropress-kaffe, kan vi anbefale den inverterte metoden.
Når du lager kaffe med invertert metode, begynner du med Aeropressen opp ned. Foto: Colourbox.comDersom du har en AeroPress hjemme, er du antageligvis godt kjent med hvordan man lager AeroPress-kaffe. Men visste du at det finnes en «invertert» metode å lage kaffe på?
Trykk her for å hoppe direkte til oppskriften.
Ved første øyekast ser en AeroPress litt komplisert ut, men det er veldig enkelt å brygge kaffe på den. Alt man trenger er kokende vann, nymalt kaffe og en AeroPress. Skyll papirfilteret, hell deretter oppi kaffen og hell på med vann. Sett på stempelet og press ned. Og vips! så er kaffen ferdig.
Med den inverterte metoden begynner man med AeroPressen opp ned. Det første man gjør er derfor å sette på stempelet, slik at AeroPressen blir tett. Deretter setter man den på hodet og heller oppi nymalt kaffe, før man heller oppi vannet. Kaffen skal stå og trekke i 1–3 minutter, før man setter på papirfilteret og snur AeroPressen over en kopp eller mugge – slik at den havner riktig vei – og presser ned stempelet på vanlig måte.
Det finnes flere videoer på YouTube om hvordan man brygger kaffe med invertert metode, som kan være verdt å ta en titt på før man begir seg ut på nye bryggeeventyr.
Hovedforskjellen mellom de ulike metodene er hva slags ekstraksjonsmetode det er snakk om. Ved vanlig metode presser man vannet gjennom kaffen, noe som kalles perkolasjon. Ved den inverterte metoden blir kaffen liggende i vannet, såkalt «immersion» brygg, noe som resulterer i økt ekstraksjon. Den inverterte metoden er altså en slags blanding mellom vanlig AeroPress og presskanne.
Den ene metoden er ikke riktigere enn den andre, og hvilken man foretrekker kommer helt an på personlig preferanse. Den vanlige metoden gir en «renere» og mildere smak på kaffen, gjerne med mer syrlighet, mens den inverterte metoden gir en kraftigere, bitrere og mer konsentrert kaffe.
Den vanlige metoden er ypperlig for de som ikke har brukt AeroPress før, ettersom det er enkelt å få god kaffe hver eneste gang. Den inverterte metoden passer godt for de som har erfaring med AeroPress, og som ønsker å eksperimentere med ulike variabler i større grad.
Før du prøver deg på den inverterte metoden, anbefales det å gjøre seg kjent med den vanlige metoden først. Da har du et godt utgangspunkt, slik at du bedre vet hvilke variabler du ønsker å endre på når du går over til den inverterte metoden.
Det finnes mange forskjellige oppskrifter på å lage kaffe med den inverterte metoden, men dersom du følger oppskriften under, vil du få et greit startpunkt som du kan eksperimentere videre med.
I tillegg trenger du en vekt og en tidtaker.
Du kan for eksempel eksperimentere med temperatur, mengdeforholdet mellom kaffe og vann, og bryggetid:
Siden det er flere variabler å holde styr på når man bruker invertert metode, kan det være fornuftig å føre en logg over hvilke variabler du benytter deg av og hvordan resultatet blir. Slik kan du lettere tilpasse kaffen fra gang til gang, og gjenskape de variablene som gir best kaffe.
Kilde: perfectdailygrind.com
Den lille bryggeren Aeropress er inspirert av teknologien i espressomaskiner, der vann blir presset gjennom finmalt kaffe med et stort trykk.
Og hvordan vet du hvilken malingsgrad du skal velge?
Fremgangsmåten er enkel, og utstyret krever ikke mye plass. Ikke minst er det hyggelig å servere kaffe fra en presskanne.
En positiv ting med at arbeidsplassen for mange av oss er flyttet hjem, er at vi kan lage bedre kaffe enn den vi får på jobben.