Det finnes utallige oppskrifter på AeroPress-kaffe, som alle gir kaffen en helt særegen smaksprofil. En av de viktigste bryggevariablene man kan justere, er malingsgraden. I denne artikkelen gir vi deg derfor 7 AeroPress-oppskrifter som alle bruker ulike malingsgrader!
Trykk her for å hoppe direkte til oppskriftene.
Man maler kaffebønnene for å øke kontaktflaten mellom kaffen og vannet. Dette er nødvendig for at vannet skal klare å ekstrahere smak og aroma fra kaffen. Jo finere kaffen er malt, jo raskere og mer effektiv vil ekstraksjonen være – og jo grovere kaffen er malt, jo tregere vil ekstraksjonen foregå.
Malingsgraden har altså direkte innvirkning på ekstraksjonen. Når man endrer malingsgraden, er det derfor nødvendig å også justere bryggetiden. Hvis ikke kan man ende opp med enten bitter og overekstrahert kaffe – et resultat av for fin malingsgrad og/eller for lang bryggetid – eller sur og underekstrahert kaffe – et resultat av for grov malingsgrad og/eller for kort bryggetid. Verken overekstrahert eller underekstrahert kaffe smaker spesielt godt.
Man bør også være klar over at kaffens brenningsprofil påvirker malingsgraden. Mørkbrent kaffe får nemlig en finere malingsgrad enn lysbrent kaffe – selv på samme innstilling på kaffekvernen. Dette er derfor noe man bør ta hensyn til når man skal male kaffen.
Dersom man lager perfekt kaffe brygget med finmalte kaffebønner, vil denne smake annerledes enn perfekt kaffe brygget med grovmalte kaffebønner – selv om man bruker samme kaffe og samme bryggemetode. Dette er fordi malingsgraden ikke bare påvirker bryggeprosessen, men også kaffens smaksprofil.
Finere malingsgrader gir gjerne kaffen en kraftigere body og rundere munnfølelse, samtidig som den blir mer konsentrert. Dette fremhever fruktige og søte smaksnoter, men kan også gjøre kaffens syrlighet mer overveldende. Grovere malingsgrader gir på sin side en mildere, renere og mer balansert kaffe.
Hvilken malingsgrad som er best å bruke, kommer helt an på personlig preferanse. I tillegg kommer det an på hva slags kaffetype som brukes. For eksempel egner mørkbrente kaffetyper seg som oftest bedre med finere malingsgrad enn det lysere kaffetyper gjør. Man må imidlertid være mer påpasselig med disse for at de ikke skal bli overekstrahert.
Vi har her funnet frem 7 AeroPress-oppskrifter med malingsgradene ekstra fin, fin, medium-fin, medium, medium-grov, grov og ekstra grov. Vi har listet opp anbefalt kaffetype for de ulike oppskriftene, men du må gjerne bruke favorittkaffen din.
Alle oppskriftene begynner med å gjøre klar AeroPressen. Dette innebærer å putte et filter i filterholderen, skru filterholderen på AeroPressen og forvarme bryggeren ved å skylle gjennom den med varmt vann. Deretter plasserer man AeroPressen på en egnet kopp, setter den på en kjøkkenvekt og heller den nykvernede kaffen oppi kammeret.
I tillegg til bryggeutstyret, behøver man en kaffekvern, en kjøkkenvekt og en tidtaker. Det er også en fordel med et termometer.
Kaffemengde: 20 gram
Kaffetype: Mørkbrent
Malingsgrad: Ekstra fin
Vannmengde: 100–150 ml
Vanntemperatur: 96ºC
Trekketid: —
Pressetid: —
Kaffemengde: 20 gram
Kaffetype: Mellom- eller mørkbrent
Malingsgrad: Fin
Vannmengde: 60 ml
Vanntemperatur: 98ºC
Trekketid: 10 sekunder
Pressetid: —
Kaffemengde: 11 gram
Kaffetype: Lysbrent
Malingsgrad: Medium-fin
Vannmengde: 200 ml
Vanntemperatur: 99ºC
Trekketid: 2 minutter og 30 sekunder
Pressetid: 30 sekunder
Kaffemengde: 14 gram
Kaffetype: Lysbrent
Malingsgrad: Medium
Vannmengde: 200 ml
Vanntemperatur: 96ºC
Trekketid: 60 sekunder
Pressetid: —
Kaffemengde: 16,5 gram
Kaffetype: Valgfritt
Malingsgrad: Medium-grov
Vannmengde: 250 ml
Vanntemperatur: 78ºC
Trekketid: 25 sekunder
Pressetid: 75 sekunder
Kaffemengde: 13 gram
Kaffetype: Lys- eller mellombrent
Malingsgrad: Grov
Vannmengde: 230 ml
Vanntemperatur: 92ºC
Trekketid: 3 minutter
Pressetid: —
Obs! Denne oppskriften tar utgangspunkt i den inverterte metoden. Da begynner man med AeroPressen opp-ned. Hvis dette er første gang du brygger med den inverterte metoden, anbefaler vi å lese artikkelen vår om hvordan dette gjøres først.
Kaffemengde: 30 gram
Kaffetype: Lys- eller mellombrent
Malingsgrad: Ekstra grov
Vannmengde: 120 + 120 ml
Vanntemperatur: 93,5ºC
Trekketid: 50 sekunder
Pressetid: 20 sekunder
Når man justerer AeroPress-oppskriften, kan det være fornuftig å ta utgangspunkt i en etablert oppskrift – for eksempel en av oppskriftene ovenfor. Deretter kan du prøve deg frem med ulike malingsgrader, ulike bryggetider og ulike kaffetyper for å finne frem til den oppskriften du liker best. Ingen fremgangsmåte er riktigere enn noen annen, så dersom kaffen smaker godt, har du gjort det riktig!
Gjør deg også kjent med kaffekvernen din, slik at du vet hvilke innstillinger som gir hvilke malingsgrader for de ulike kaffetypene. Her gjelder det rett og slett å bare prøve seg frem til man finner den riktige innstillingen.
Ønsker du flere AeroPress-oppskrifter? Ta gjerne en titt på AeroPrecipe.com!
Metallfilteret er gjenbrukbart, og gir en fyldig smaksprofil til kaffen.
Ønsker du å lage et espressolignende brygg hjemme? Da kan vi anbefale Prismo-filteret til Aeropress!
Selv om det ikke blir «ekte» espresso, blir det en sterk og god kaffe som kan brukes i alt fra kaffe latte til drinker.
Baristaen James Hoffmann har undersøkt om det påvirker kaffens smak å gjenbruke Aeropress-filteret.