7 AeroPress-oppskrifter med ulike malingsgrader

Forskjellig AeroPress- og kaffebryggeutstyr ligger på et trebord Det finnes AeroPress-oppskrifter for alle malingsgrader! Foto: Colourbox.com

AeroPress er en genial kaffebrygger. Ikke bare er den enkel å bruke, men den er også svært allsidig!

Det finnes utallige oppskrifter på AeroPress-kaffe, som alle gir kaffen en helt særegen smaksprofil. En av de viktigste bryggevariablene man kan justere, er malingsgraden. I denne artikkelen gir vi deg derfor 7 AeroPress-oppskrifter som alle bruker ulike malingsgrader!

Trykk her for å hoppe direkte til oppskriftene.

Forholdet mellom malingsgrad og ekstraksjon

Man maler kaffebønnene for å øke kontaktflaten mellom kaffen og vannet. Dette er nødvendig for at vannet skal klare å ekstrahere smak og aroma fra kaffen. Jo finere kaffen er malt, jo raskere og mer effektiv vil ekstraksjonen være – og jo grovere kaffen er malt, jo tregere vil ekstraksjonen foregå.

Malingsgraden har altså direkte innvirkning på ekstraksjonen. Når man endrer malingsgraden, er det derfor nødvendig å også justere bryggetiden. Hvis ikke kan man ende opp med enten bitter og overekstrahert kaffe – et resultat av for fin malingsgrad og/eller for lang bryggetid – eller sur og underekstrahert kaffe – et resultat av for grov malingsgrad og/eller for kort bryggetid. Verken overekstrahert eller underekstrahert kaffe smaker spesielt godt.

Man bør også være klar over at kaffens brenningsprofil påvirker malingsgraden. Mørkbrent kaffe får nemlig en finere malingsgrad enn lysbrent kaffe – selv på samme innstilling på kaffekvernen. Dette er derfor noe man bør ta hensyn til når man skal male kaffen.

En person holder en Kruve Brewler for å sjekke ulike malingsgrader på kaffe

Det finnes verktøy som gjør det enklere å avgjøre kaffens malingsgrad, blant annet Kruve Brewler. Foto: Kruve

Ulike malingsgrader får frem ulike smakskarakteristika

Dersom man lager perfekt kaffe brygget med finmalte kaffebønner, vil denne smake annerledes enn perfekt kaffe brygget med grovmalte kaffebønner – selv om man bruker samme kaffe og samme bryggemetode. Dette er fordi malingsgraden ikke bare påvirker bryggeprosessen, men også kaffens smaksprofil.

Finere malingsgrader gir gjerne kaffen en kraftigere body og rundere munnfølelse, samtidig som den blir mer konsentrert. Dette fremhever fruktige og søte smaksnoter, men kan også gjøre kaffens syrlighet mer overveldende. Grovere malingsgrader gir på sin side en mildere, renere og mer balansert kaffe.

Hvilken malingsgrad som er best å bruke, kommer helt an på personlig preferanse. I tillegg kommer det an på hva slags kaffetype som brukes. For eksempel egner mørkbrente kaffetyper seg som oftest bedre med finere malingsgrad enn det lysere kaffetyper gjør. Man må imidlertid være mer påpasselig med disse for at de ikke skal bli overekstrahert.

7 oppskrifter med ulike malingsgrader

Vi har her funnet frem 7 AeroPress-oppskrifter med malingsgradene ekstra finfinmedium-finmediummedium-grovgrov og ekstra grov. Vi har listet opp anbefalt kaffetype for de ulike oppskriftene, men du må gjerne bruke favorittkaffen din.

Alle oppskriftene begynner med å gjøre klar AeroPressen. Dette innebærer å putte et filter i filterholderen, skru filterholderen på AeroPressen og forvarme bryggeren ved å skylle gjennom den med varmt vann. Deretter plasserer man AeroPressen på en egnet kopp, setter den på en kjøkkenvekt og heller den nykvernede kaffen oppi kammeret.

I tillegg til bryggeutstyret, behøver man en kaffekvern, en kjøkkenvekt og en tidtaker. Det er også en fordel med et termometer.

En barista kverner kaffe med en manuell kaffekvern

Det er viktig å bruke en kaffekvern av høy kvalitet. Foto: Colourbox.com

Oppskrift #1: Ekstra fin malingsgrad

Kaffemengde: 20 gram

Kaffetype: Mørkbrent

Malingsgrad: Ekstra fin

Vannmengde: 100–150 ml

Vanntemperatur: 96ºC

Trekketid:

Pressetid:

  1. Gjør klar AeroPressen.
  2. Hell oppi 100–150 gram vann.
  3. Rør 3 ganger.
  4. Sett på stempelet og press ned.

Oppskrift #2: Fin malingsgrad

Kaffemengde: 20 gram

Kaffetype: Mellom- eller mørkbrent

Malingsgrad: Fin

Vannmengde: 60 ml

Vanntemperatur: 98ºC

Trekketid: 10 sekunder

Pressetid:

  1. Gjør klar AeroPressen.
  2. Hell oppi 60 gram vann.
  3. Rør i 10 sekunder.
  4. Sett på stempelet og press ned så raskt som mulig.
Kaffe blomstrer i en AeroPress

Ulike oppskrifter krever ulike blomstringstider. Foto: Colourbox.com

Oppskrift #3: Medium-fin malingsgrad

Kaffemengde: 11 gram

Kaffetype: Lysbrent

Malingsgrad: Medium-fin

Vannmengde: 200 ml

Vanntemperatur: 99ºC

Trekketid: 2 minutter og 30 sekunder

Pressetid: 30 sekunder

  1. Gjør klar AeroPressen.
  2. Hell oppi 200 gram vann, og sett på stempelet uten å presse ned. Dette skaper et vakuum som gjør at kaffen ikke begynner å dryppe ned i koppen.
  3. La kaffen trekke i 2 minutter.
  4. Ta tak i AeroPressen, og ‘swirl’ den forsiktig.
  5. La kaffen trekke i ytterligere 30 sekunder.
  6. Press ned stempelet på 30 sekunder.

Oppskrift #4: Medium malingsgrad

Kaffemengde: 14 gram

Kaffetype: Lysbrent

Malingsgrad: Medium

Vannmengde: 200 ml

Vanntemperatur: 96ºC

Trekketid: 60 sekunder

Pressetid:

  1. Gjør klar AeroPressen.
  2. Hell oppi 200 gram vann.
  3. Rør 3 ganger frem og tilbake.
  4. Sett på stempelet uten å presse ned. Dette skaper et vakuum som gjør at kaffen ikke begynner å dryppe ned i koppen.
  5. La kaffen trekke i 60 sekunder.
  6. Ta av stempelet og rør 3 ganger frem og tilbake.
  7. Sett på stempelet og press ned.
En barista presser ned stempelet på en AeroPress slik at kaffen havner i et glass

Fjern AeroPressen fra kjøkkenvekten før du begynner å presse. Foto: Colourbox.com

Oppskrift #5: Medium-grov malingsgrad

Kaffemengde: 16,5 gram

Kaffetype: Valgfritt

Malingsgrad: Medium-grov

Vannmengde: 250 ml

Vanntemperatur: 78ºC

Trekketid: 25 sekunder

Pressetid: 75 sekunder

  1. Gjør klar AeroPressen.
  2. Hell oppi 40 gram vann.
  3. La kaffen blomstre i 25 sekunder.
  4. Rør 5 ganger.
  5. Hell oppi 210 gram vann.
  6. Sett på stempelet, og press forsiktig ned i 75 sekunder. Stopp når det er 45 gram igjen i AeroPressen.

Oppskrift #6: Grov malingsgrad

Kaffemengde: 13 gram

Kaffetype: Lys- eller mellombrent

Malingsgrad: Grov

Vannmengde: 230 ml

Vanntemperatur: 92ºC

Trekketid: 3 minutter

Pressetid:

  1. Gjør klar AeroPressen.
  2. Hell oppi 50 gram vann, og ‘swirl’ bryggeren slik at all kaffen blir godt fuktet. La kaffen trekke i 35 sekunder.
  3. Hell oppi 60 gram vann, og la kaffen trekke i 35 sekunder.
  4. Gjenta trinn 3.
  5. Hell oppi 60 gram vann, og rør forsiktig. La kaffen trekke til tidtakeren viser 3 minutter.
  6. Sett på stempelet og press forsiktig ned.
En barista heller vann oppi kammeret på en AeroPress

Ved den inverterte metoden begynner man med AeroPressen opp-ned. Foto: Colourbox.com

Oppskrift #7: Ekstra grov malingsgrad

Obs! Denne oppskriften tar utgangspunkt i den inverterte metoden. Da begynner man med AeroPressen opp-ned. Hvis dette er første gang du brygger med den inverterte metoden, anbefaler vi å lese artikkelen vår om hvordan dette gjøres først.

Kaffemengde: 30 gram

Kaffetype: Lys- eller mellombrent

Malingsgrad: Ekstra grov

Vannmengde: 120 + 120 ml

Vanntemperatur: 93,5ºC

Trekketid: 50 sekunder

Pressetid: 20 sekunder

  1. Gjør klar AeroPressen for den inverterte metoden.
  2. Hell oppi 120 gram vann.
  3. Rør kraftig i 10 sekunder.
  4. La kaffen trekke i 40 sekunder.
  5. Sett på filterholderen og snu AeroPressen riktig vei over en kopp. Bruk 20 sekunder på å presse ned stempelet.
  6. Hell 120 gram vann i den ferdige kaffen.

Ikke være redd for å eksperimentere!

Når man justerer AeroPress-oppskriften, kan det være fornuftig å ta utgangspunkt i en etablert oppskrift – for eksempel en av oppskriftene ovenfor. Deretter kan du prøve deg frem med ulike malingsgrader, ulike bryggetider og ulike kaffetyper for å finne frem til den oppskriften du liker best. Ingen fremgangsmåte er riktigere enn noen annen, så dersom kaffen smaker godt, har du gjort det riktig!

Gjør deg også kjent med kaffekvernen din, slik at du vet hvilke innstillinger som gir hvilke malingsgrader for de ulike kaffetypene. Her gjelder det rett og slett å bare prøve seg frem til man finner den riktige innstillingen.

Ønsker du flere AeroPress-oppskrifter? Ta gjerne en titt på AeroPrecipe.com!

Relaterte artikler