Brenningsprofil og malingsgrad

Hvorfor er noen kaffebønner lettere å male enn andre?

Seks kaffebønner ligger på et bord ved siden av en haug med malt kaffe Generelt sett er mørkbrente kaffebønner lettere å male enn lysbrente. Foto: Colourbox.com

Dersom du maler dine egne kaffebønner, er det en rekke faktorer du bør ta høyde for når du velger malingsgrad.

Noe av det viktigste for hvilken malingsgrad du skal velge, er hvilken brenningsgrad kaffebønnene har og hvilken bryggemetode du skal benytte deg av.

Brenneprofil påvirker sprøhet

Hovedgrunnen til at kaffebønner oppfører seg forskjellig når de males er ulike bønnetypers sprøhet. Dette er noe som endres under brenningen av bønnene. Det er for eksempel nesten umulig å male grønne kaffebønner med en vanlig kaffekvern, fordi de har en kompakt cellestruktur og en sterk membran, og derfor tåler svært mye.

Når kaffebønner brennes, fordamper vannet og cellene utvider seg. Det dannes da hull i cellestrukturen, slik at den blir svakere. Dette gjør at kaffebønnene blir sprøere og skjørere. Jo lenger kaffebønnene brennes, jo sprøere vil de bli, og jo enklere vil det bli å male dem.

Skjørhet og malingsgrad

Dersom du maler mørkbrente og lysbrente kaffebønner på den samme innstillingen på kaffekvernen, vil de mørkbrente kaffebønnene bli mer finmalt enn de lysbrente. Dette vil igjen påvirke ekstraksjonen til kaffen under bryggeprosessen, og du bør derfor tilpasse malingsinnstillingene på kaffekvernen avhengig av brenneprofilen til kaffen. En tommelfingerregel er at det bør benyttes en litt finere innstilling til lysbrent kaffe.

Neste gang du lager kaffe, kan du derfor vurdere å ta høyde for kaffens brenneprofil, og deretter gjøre nødvendige tilpasninger på kaffekvernens malingsinnstillinger.

Kilde: perfectdailygrind.com

Relaterte artikler