Hva betyr «hvit kaffe» ulike steder i verden?

«Hvit kaffe» kan bety så mangt.

Hvit kaffe ligger på et bord «Hvit kaffe» betyr svært ulike ting ulike steder i verden.

Dersom du bestiller en kaffe latte eller en cappuccino, vil du få omtrent den samme drikken uavhengig av hvor i verden du befinner deg. Det samme gjelder ikke dersom du bestiller en «hvit kaffe».

Fra kaffe med litt melk til en drikk som ikke inneholder kaffe i det hele tatt – hva er en hvit kaffe ulike steder i verden?

Ulike definisjoner

I Storbritannia brukes «hvit kaffe» om kaffe med en skvett melk. Dersom man bestiller en hvit kaffe andre steder i Europa, vil man nok heller få en cappuccino eller en latte, eller kanskje til og med en flat white. I USA er begrepet omtrent ubrukt, men de fleste ville nok tolket det som kaffe med melk.

I Malaysia er imidlertid en hvit kaffe noe helt annet – der handler det om hvordan kaffebønnene blir brent. Bønnene brennes over svak varme i en wok, sammen med margarin, sukker og hvete. Sukkeret karamelliseres i løpet av brenningen, og bønnene får en lys farge – derav navnet «hvit».

Også i Jemen er «hvit kaffe» navnet på en brennestil. Her brennes imidlertid bønnene enda lysere. De oppnår en temperatur halvveis til det første «cracket», og deretter holdes de på denne temperaturen en stund. Siden temperaturen ikke er høy nok til at sukkeret i kaffebønnene utvikler brunfarge, får bønnene en gul-oransje farge. En lignende brenneteknikk finnes også i Indonesia, under navnet kopi putih.

Når man brygger denne kaffen, anbefales det å bruke en mokkakanne, ettersom det gir best resultat. Deretter blandes kaffen med en krydderblanding som heter hawaij. Denne krydderblandingen består hovedsakelig av spisskummen og svart pepper, men kan også inneholde kardemomme, koriander, gurkemeie, kanel, ingefær og nellik.

Libanon har også sin egen versjon av hvit kaffe: yahweh bayda. Denne drikken består imidlertid ikke av kaffe i det hele tatt. I Libanon er det vanlig å tilby gjester kaffe etter middagen, men dersom de ikke ønsker å drikke noe med koffein, kan de få tilbud om hvit kaffe i stedet for. Oppskriften er enkel: Alt man gjør, er å blande vann og appelsinblomstvann, og muligens litt sukker. Denne hvite «kaffen» har tradisjonelt også blitt brukt som behandling for magesmerter og fordøyelsesproblemer.

Kilde: perfectdailygrind.com

Relaterte artikler