Hva er «omni-roasting»?

En balansert brenneprofil som passer til en rekke bryggemetoder.

En kvinnelig kaffebrenner står og brenner kaffe Omni-roasting er en slags mellomting mellom lysbrent og mørkbrent. Foto: Colourbox.com

Mens mørkbrent kaffe er godt egnet for å lage espresso, blir lysbrent kaffe bedre som filterkaffe. Siden kaffebønnene brennes med tanke på de spesifikke tilberedelsesmetodene, blir både smak og aroma desidert best når kaffen brygges på den tiltenkte metoden.

De siste årene har man imidlertid undersøkt en brenneprofil som kan fungere til alle tilberedelsesmetoder. Denne brenneprofilen kalles for «omni-roast». Men hva er det egentlig som er så spesielt med omni-roasting?

En balansert all-rounder

Navnet «omni-roast» kommer fra latinsk omnis som betyr ‘alt’ eller ‘alle’. Navnet spiller altså på at kaffen kan brukes til alle bryggemetoder. Tanken er at kaffebønnene skal brennes på en balansert måte, som gjør at kaffen smaker nydelig uavhengig av hvordan den brygges.

Kaffens smak og aroma utvikler seg under brenningen. Jo hardere kaffebønner brennes, jo mer brytes strukturen i bønnene ned. Mens mørkbrent kaffe derfor får mer body, mer bitterhet og en søtere smaksprofil, får lysbrent kaffe mer syrlighet og en mildere og «lettere» body.

Dersom man lager espresso av lysbrent kaffe, blir resultatet en svært sur kaffe. Og dersom man lager filterkaffe av mørkbrente kaffebønner, vil du får en bitter kaffe hvor de særegne fruktige og florale smakene i stor grad er borte. Siden omni-roast er en balansert mellombrent kaffe, passer den imidlertid fint til både filterkaffe og espresso.

To dråpeformede skåler med kaffebønner av ulik brennegrad ligger på en seng av kaffe

Omni-roaster er en type mellombrent kaffe. Foto: Colourbox.com

Hvorfor velge omni-roast?

En av de store fordelene med en omni-roast er at den ikke er spesifikt rettet mot kun én type forbruker. Den kan egne seg for både de som liker svart filterkaffe, og de som foretrekker espressobaserte drikker. Omni-roasting gjør det også enklere for forbrukere å teste ut nye kaffetyper, fordi de kan kjøpe en omni-roast uavhengig av hvilken bryggemetode de skal bruke.

Også for kaffebrennerier kan det være fordelaktig å teste ut omni-roasting, spesielt for små aktører. De kan da konsentrere seg om én type brenneprofil, i stedet for både mørkbrent og lysbrent. Samtidig kan de produsere en kaffe som kan brukes til alle bryggemetoder.

Det er ofte fokus på at kaffe fra ulike land og områder passer bedre til spesifikke brenneprofiler. For eksempel smaker kenyansk kaffe svært godt når den er lysbrent. En av fordelene med omni-roaster er at de i større grad passer til alle typer kaffebønner, nettopp fordi nøkkelen er at kaffen skal brennes balansert. Mens lysbrenning og mørkbrenning sikter på å få frem helt spesifikke egenskaper ved kaffen, får omni-roast frem en balanse mellom de ulike smakene og aromaene. Omni-roast er altså et alternativ som er lett å bruke, og som kan brygges på en rekke ulike måter.

Kilde: perfectdailygrind.com

Relaterte artikler