Forskere har funnet ut hva som gir kaffe en særegen munnfølelse

Hvorfor er dette spennende forskning?

En kaffesmaker, en såkalt cupper, smaker på kaffe Hva betyr «body» i kaffens verden? Foto: Colourbox.com

Munnfølelse, også omtalt som «body» i kaffens verden, er en av de egenskapene man gjerne trekker frem når man beskriver smaksprofilen til kaffe.

Munnfølelsen kan være fyldig, rund, kremet, tørr, lett eller frisk – for å nevne noe. Munnfølelse betegner altså den umiddelbare smaksopplevelsen man får når kaffen treffer tungen og munnen. Men hva er det som gjør at kaffen har denne særegne følelsen?

Munnfølelse skyldes helt spesifikke molekyler

Selv om man lenge har brukt ‘body’ til å beskrive kaffe, har man ikke visst nøyaktig hva det er som gir kaffen dens særegne munnfølelse. Forskere ved Ohio State University oppdaget imidlertid nylig at det er noen helt spesifikke forbindelser i kaffen som kan være årsaken til følelsen.

Måten de kom frem til dette på, var at de førte opp en lang liste over hvilke forbindelser som finnes i kaffe. Deretter isolerte forskergruppen de ulike forbindelsene, og et panel med åtte erfarne kaffesmakere smakte seg gjennom dem. Forskerne delte deretter forbindelsene inn i mindre fraksjoner, og fortsatte med dette til de kom frem til nøyaktig hvilke komponenter det var som var ansvarlig for de ulike kvalitetene i kaffen.

Munnfølelsen og teksturen til kaffe skyldes helt spesifikke molekyler i kaffen. Melanoidin-forbindelsene er årsaken til følelsen av syrlighet og bitterhet i kaffens body, to typer klorogensyre korresponderer med hvordan kaffen danner et slags «belegg» i munnen, og en forbindelse som inneholder aminosyrer er grunnen til at kaffen får en slags kalkaktig tekstur.

Frem til nå har definisjonen av kaffens body vært ganske vag, så dette er spennende forskning. Denne kunnskapen kan hjelpe kaffebønder og -produsenter med å lage enda bedre kaffe, ved å manipulere molekylene som er ansvarlig for de ulike egenskapene. På denne måten kan de sørge for at kaffen får en helt spesifikk munnfølelse.

Kilde: scitechdaily.com

Relaterte artikler