Guide: Slik er smaksprofilen til kaffebønner fra ulike land

Har du noen gang lurt på hva som egentlig er forskjellen på kaffe fra ulike land og verdensdeler?

Et verdenskart laget med kafefbønner Her får du en guide til hvordan kaffe fra ulike verdensdeler og land smaker. Foto: Colourbox.com

Kaffe får svært ulik smak avhengig av hvor kaffebønnene kommer fra. Etiopia, Colombia, Indonesia – alle disse har vidt forskjellige smaksprofiler.

Kaffebønners smak og aroma blir nemlig ikke bare påvirket av hva slags type kaffetrær de kommer fra, men også hvor disse kaffetrærne vokser. Faktorer som påvirker er blant annet terroir, jordsmonn, klima, dyrkningshøyde og foredlingsmetode. Her får du en rask innføring i hva slags smaksprofil du kan forvente av kaffebønner fra ulike land og verdensdeler.

Det er vanlig å dele opp verden i tre kaffedyrkende regioner: Mellom- og Sør-Amerika, Afrika og Midtøsten, og Asia. Kaffe fra Mellom- og Sør-Amerika er gjerne mild og balansert med hint av sitrus, blomster og karamellisert sødme. Afrika og Midt-Østen har kaffe som er floral og fruktig, med middels body og kraftig syrlighet. Asiatisk kaffe har kraftig body og en sødme med hint av sjokolade og jord. Vi skal se nærmere på disse regionene, samt noen av de mest kjente kaffedyrkende landene i disse regionene.


Mellom-Amerika

Et kart over Mellom-Amerika

Kaffe fra Mellom-Amerika er velbalansert. Foto: Colourbox.com

Mellomamerikansk kaffe kommer hovedsakelig fra Guatemala, Nicaragua, El Salvador, Honduras og Costa Rica. Denne kaffen er usedvanlig velbalansert. Den er mild, med middels fyldighet og varierende mengde syrlighet, og med en ren og lys smak. Den har en jevn og sukkerlignende sødme, som kan minne om sjokolade og smørdeig. Kaffen har gjerne fruktige egenskaper som et mildt bakteppe for kakao- og kryddersmaker.

Det rike jordsmonnet i Mellom-Amerika produserer smaksprofiler som er litt mindre søte enn de fra Sør-Amerika. Mens en søramerikansk kaffe kan minne om melkesjokolade med en lett sødme, er mellomamerikansk kaffe mindre søt med mer smak av kakao, omtrent som mørk sjokolade. Andre smaker i denne kaffen kan være alt fra nøtter til frukt.

Guatemala

Selv om kaffe fra Guatemala kanskje ikke er mest kjent, har den en helt særegen og rik smak. De tre viktigste kafferegionene i landet er Antigua, Coban og Huehuetanango, som alle har et robust landskap med rik vulkansk jord. Kaffen dyrkes på minst 1370 moh., noe som påvirker smaken i stor grad. Kaffen har middels til kraftig body og fylde, og har en dybde og kompleksitet som nesten er krydret eller sjokoladeaktig.

Costa Rica

Costa Rica produserer kun vasket arabica. Med sin middels kraftige body og skarpe syrlighet, beskrives kaffen gjerne som å ha perfekt balanse. Den regnes ofte som en av de beste kaffetypene fra Sør- og Mellom-Amerika. Den har en rik, robust og ren smaksprofil, med en fruktig og behagelig syrlighet. Den har en sødme som minner om brunt sukker, og har hint av sitrus og aprikoslignende frukt.

Nicaragua

Kaffe fra Nicaragua er kjent for å være en publikumsfavoritt – spesielt blant kaffedrikkere som foretrekker en silkeaktig, myk og lysbrent kaffe. Den har noter av søt frokostblanding og en beroligende smak av honning. Den beskrives gjerne som harmonisk og velbalansert, litt som en perfekt laget dessert. Den søte smaksprofilen gjør også at kaffen er perfekt å kombinere med melk.


Sør-Amerika

En person peker på et kart over Sør-Amerika

Kaffe fra Sør-Amerika er mild og balansert. Foto: Colourbox.com

De største kaffedyrkende landene i Sør-Amerika er Brasil, Colombia, Bolivia og Ecuador. Selv om Brasil er verdens største kaffeprodusent, er det som oftest colombiansk kaffe som blir trukket frem som den beste søramerikanske kaffen.

Colombia

Colombia er et av verdens største kaffeproduserende land. Colombiansk kaffe har en høy standard, og er en gjennomgående god og mild kaffe med en balansert syrlighet. Den minner i stor grad om kaffen fra Mellom-Amerika, med en mild body. Den er imidlertid noe mer kremet, og gir en ren kopp.

Den klassiske colombianske profilen har en delikat, aromatisk og karamellaktig sødme, og har gjerne hint av sjokolade, nøtter og karamell i ettersmaken. Kaffen har vinlignende noter, samt smak av røde frukter og bær. Kaffen har en sitruslignende syrlighet, men likevel en rik og glatt smak. Den har en nydelig balanse mellom mild og kraftig, med en aroma av tørkede tranebær og bjørnebær.

Brasil

Brasil er det landet i verden som produserer mest kaffe. En fin kopp brasiliansk kaffe er gjerne klar og søt, med lite syrlighet. Kaffen har en tung body, som gjør at den passer ypperlig i espressoblends. Den har typisk hint av krydder, sjokolade og peanøtter, og har mye ettersmak. Den er mindre ren enn annen søramerikansk kaffe.


Afrika og Midtøsten

Et antikt kart over Afrika

Kaffe fra Afrika og Midtøsten er floral og fruktig. Foto: Colourbox.com

Afrikansk kaffe kommer hovedsakelig fra Kenya, Etiopia og Tanzania. Kaffen er generelt unik og kompleks, med rik sødme og mye innslag av frukt og blomster. Den har kraftig body og en usedvanlig sterk aroma.

Når man snakker om kaffe fra Midtøsten, er det i all hovedsak Jemen det er snakk om. Jemenittisk kaffe kommer originalt fra Etiopia, og minner derfor veldig om etiopisk kaffe. Den er lys og krydret, med en kraftig body.

Etiopia

Etiopisk kaffe kommer hovedsakelig fra områdene Sidamo, Kaffa og Harar. Etiopisk kaffe har gjerne en eksepsjonell og kraftig smak med mye fylde. Kaffen har milde, lyse og fruktige nyanser, og er derfor gjerne populær blant de som ikke liker kraftig kaffe. Den smaker gjerne av sirup og av søte bær, ofte blåbær eller jordbær. Kaffen kan ha jasmin- og sitrongressegenskaper, og er gjerne lett og tørr i ganen. Den er aromatisk, lett på tungen og balansert. Etiopisk kaffe har mye syrlighet og en relativt lett og kort ettersmak.

Kenya

Kenyansk kaffe er kraftig og saftig, og er en favoritt for mange. Mesteparten av kaffen dyrkes i direkte sollys, noe som bidrar til at kaffen får søtsyrlige noter, noe som kan manifestere seg som en tomatlignende eller solbærlignende surhet. Kaffebønnene har en skarp og fruktig syrlighet, kombinert med en full body og en rik aroma. Kenyansk kaffe har gjerne tropiske innslag og en bæraktig sødme.

Jemen

Siden Jemen er et svært tørt land, blir kaffebærene ofte mindre og mer uregelmessige i både størrelse og form. Resultatet er at jemenittisk kaffe har en særegen smak som er både dyp, kompleks og rik, med en tydelig skarphet. Kaffen har en rik og vinaktig syrlighet. Den har ofte en fyldig body med kraftig fruktighet og fin balanse, men er også kjent for å ha en tung body og tydelig preg av sjokolade. Den har hint av krydder som kardemomme og kanel, samt tørre frukter som rosiner.


Asia

Et kart over Sørøst-Asia, nærmere bestemt Indonesia

Kaffe fra Asia regnes som kaffens tungvektere. Foto: Colourbox.com

Asiatisk kaffe kommer hovedsakelig fra Vietnam, Indonesia og India. Asiatisk kaffe regnes som kaffens tungvektere. Kaffen har ofte tunge noter som gjenspeiler klimaet de kommer fra. Smaken er distinkt og rik, med kraftig body. Den har gjerne lite syrlighet, og smak av mørk sjokolade, jord og nøtter.

India

Indisk kaffe er hovedsakelig robusta. Den er krydret, fyldig og kompleks. Kaffen har tunge noter av stjerneanis og krydder. Indisk kaffe regnes som den mest intense kaffen som finnes. Den komplekse smaksprofilen er veldig kraftig, veldig aromatisk og svært uvanlig. Den er en favoritt blant de som har drukket kaffe i årevis, og som foretrekker en lang ettersmak. Kaffen har en nesten fraværende syrlighet.

Indonesia

Indonesisk kaffe er kjent over hele verden som kvalitetskaffe. Mesteparten av indonesisk kaffe kommer fra øyene Sulawesi, Java og Sumatra. Kaffen er kjent for å være rik med en fyldig body og mild syrlighet. Den har en dyp og mørk jordlighet, gjerne med røykfylte og brente nyanser. Den kan ha en sopplignende kompleksitet med hint av urter, og en langvarig finish som minner veldig om mørk og usøtet kakao. Kaffen har ellers hint av spekemat og sedertre, og er en eksotisk og tropisk kaffe med sterk intensitet.

Vietnam

Vietnamesisk kaffe er hovedsakelig robusta, men det dyrkes også stadig mer arabica i landet. Robustaen har lite syrlighet og en mild body, med en god balanse. Den har gjerne hint av jord og tre, samt sjokolade, hasselnøtt og karamell, med en kraftig smaksprofil som mangler sødme.

Vietnamesisk arabica har en middels fyldighet og body, med kraftig smak av sjokolade, vanilje og karamell, samt hint av krydder. Den har en mild syrlighet, og er glatt og ren.

Kilder: rappler.com, myrecipes.com, seriouseats.com, halo.coffee, ncausa.org, driftaway.coffee, espressocoffeeguide.com, omnibev.com

Relaterte artikler