Hvor mye er du villig til å betale for en kopp kaffe, hvis kaffebønner har blitt plukket ut av avføringen til et jungeldyr?
Kaffebønnene som brukes til Kopi Luwak har en svært spesiell forhistorie, og involverer det kattelignende dyret asiatisk palmesivett/desmerkatt som lever i jungelen på øya Sumatra.
Dette danner utgangspunktet for verdens dyreste «drittkaffe». Å plukke bønnene ut av avføringen er nemlig god butikk – prisen for én kopp kan nærme seg 500 kroner!
Desmerkatten, en art i snikekattfamilien, elsker røde, modne kaffebær, og spiser med velbehag hele bær. Her er det verdt å merke seg at kun de aller beste bærene er gode nok etter desmerkattens preferanser. Dyrets fordøyelsessystem klarer imidlertid kun å bryte ned fruktkjøttet; bønnene kommer helskinnet ut igjen i den andre enden.
Sivetten velger bare de beste bærene fra kaffeplanten. Foto: Colourbox.com
Kopi Luwak er et godt eksempel på at fuktighet, gjæring og enzymer bidrar til å få frem noe av kaffens ypperste smaksrikdom. Prosessen kan sammenlignes med «vasket kaffe», som er en vanlig foredlingsmetode. Timene i sivettens fordøyelsessystem endrer mikrostrukturen til kaffebønnene, skriver forskning.no.
Påvirkningen av enzymer i denne prosessen skal angivelig gi den ferdige kaffen en helt unik smak – i positiv forstand. Den rike smaken har blitt beskrevet som jordlig, fuktig og sirupsaktig, med undertoner av jungel og sjokolade. Kaffen skal dessuten være fyldigere enn vanlig kaffe.
Dersom du skulle være så heldig å få smake en kopp Kopi Luwak, får du samtidig en morsomt historie å fortelle. For ordens skyld: Bønnene vaskes og renses nøye før de brennes.
Dersom du skulle være så heldig å få smake en kopp Kopi Luwak, får du samtidig en morsomt historie å fortelle. For ordens skyld: Bønnene vaskes og renses nøye før de brennes. Foto: Colourbox.com
Det er tidkrevende arbeid å lete etter ekskrementene fra den asiatiske palmesivetten i det fri. Av den grunn blir stadig flere dyr fanget, satt i bur og avlet frem. På Sumatra er det flere sivettgårder, og forholdene på disse har i økende grad blitt kritisert for inhumant dyrehold. I en dokumentar produsert av BBC blir det satt søkelys på disse forholdene. Dette har fått dyrevernere til å rase, og enkelte har tatt til orde for å forby salg av Kopi Luwak.
Etterspørselen etter Kopi Luwak-kaffe har vært stigende de siste årene. Tilbudet er samtidig større enn den beskjedne produksjonen skulle tilsi, og det er derfor ikke usannsynlig at svindel er utbredt.
Spytt fra flaggermus på Madagaskar skal visstnok gi en utrolig god kaffe.
Kaffe som har vært innom en apekropp, gir gourmetkaffe for mennesker.
Det finnes mange spesielle kaffetyper; dette er en av dem.
Weasel Poop Coffee er en av de særeste – og ikke minst dyreste – kaffeopplevelsene du kan ha.